用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖士提反女子中學 ,英華女學校,嘉諾撒聖方濟各, 瑪利曼 ...
樓主: Maemonah
go

聖士提反女子中學 ,英華女學校,嘉諾撒聖方濟各, 瑪利曼中學 [複製鏈接]

1st B=D (because culture and all-round)  
2nd A

回覆樓主:

BACD

PTL_L 發表於 21-7-8 19:17
不過自由唔代表奔放,學校都有要求架
女仔比男仔自覺,所以俾佢哋自由發展,影響會更好。當然前題係家長同學校需要對小朋友有愛心,小朋友需要時可以(亦願意)求助。

mcl203 發表於 21-7-8 17:33
諗咗好耐,點解係BAD,我人比較理解力低~~~
人地阿女係度讀,當然擺首位啦.跟住有選自行然後~~

不過,我估你就DC,目標唔一樣所選當然會各不同

Maemonah 發表於 21-7-8 15:54
(A) 聖士提反女子中學 (B) 英華女學校
(C) 嘉諾撒聖方濟各
(D) 瑪利曼中學
CADB
至緊要易中,所以我首選C

BDAC

medicine 發表於 21-7-9 08:43
人地阿女係度讀,當然擺首位啦.跟住有選自行然後~~

不過,我估你就DC,目標唔一樣所選當然會各不同

我唔係咁意思呀,我真係當咗BAD,一時間去諗點解會BAD (bad)~~~

mcl203 發表於 21-7-9 09:30
我唔係咁意思呀,我真係當咗BAD,一時間去諗點解會BAD (bad)~~~

我明呀! 我打完都發覺……word。

For me BA

(C) 嘉諾撒聖方濟各
(D) 瑪利曼中學
由於唔熟A校所以不評論A. 我的排列次序係BDC (A不熟不評論). B校無論體育定係成績都好好. 最喜歡B校比較有愛心、教得好, 課外活動又多且新校舍環境一流交通方便. D校最自由功課雖較少但是考測較多. 讀D校要時刻保持狀態, 唔可以懶. D校的試題同功課都比其他學校深一級. 朋友個女曾經讀C校, 佢話學校功課多、老師唔理學生, 非常唔like學校. 當然呢D純粹係佢個人意見, 可能不是事實的全面.

(C) 嘉諾撒聖方濟各
(D) 瑪利曼中學
首選(A)!理由如下:band1A組別學校;古色古香典雅學校環境;校風ok;同學之間相處融洽;交通比其他幾間便利(尤其對跨區生嚟講)…

pccw2017 發表於 21-7-9 12:41
由於唔熟A校所以不評論A. 我的排列次序係BDC (A不熟不評論). B校無論體育定係成績都好好. 最喜歡B校比較有 ...

我完全唔熟ABC,只略知D,D似乎程度唔係咁要求高㗎喎~~~

mcl203 發表於 21-7-9 13:27
我完全唔熟ABC,只略知D,D似乎程度唔係咁要求高㗎喎~~~

我又唔係太認同,阿D係學校對學生自我要求要高,要自律自省,程度唔會低,但會唔會深ABC一級,我唔肯定。入讀D就是喜歡佢教學模式與別不同,就算不出國留學,對將來踏入社會都有好大幫助。

PTL_L 發表於 21-7-9 13:42
我又唔係太認同,阿D係學校對學生自我要求要高,要自律自省,程度唔會低,但會唔會深ABC一級,我唔肯定。 ...

我只係講程度深淺,我認知嘅係適中,可比較嘅亦係我見識少,知好少~~~

PTL_L 發表於 21-7-9 13:42
我又唔係太認同,阿D係學校對學生自我要求要高,要自律自省,程度唔會低,但會唔會深ABC一級,我唔肯定。 ...

我都係了解過D,阿妹完全唔自律,所以冇考慮。

點解咁少人知(A) St Stephen?是否因為多小學直升?有冇小學部同學比下意見?我在小學校網見唔到學生派位資料,如果小學多學生選反自己中學,即係都OK,如果都係一半一半,即學生有其他想法。

kirstyau 發表於 21-7-9 14:21

我都係了解過D,阿妹完全唔自律,所以冇考慮。

除此之外,坊間人好似有誤解,自由「不得於冇要求」亦「不得於放任」。學校多年以來都是目標培育全人的學生,唔係只應付考試既機器,所以頭2年no exam,但有common test ,不過佔assessment report 既%好低,想report 靚,就要平時表現好,功課仔細要on time 交,老師好少追,但唔理既話,學期尾就知發生咩事喇。
咁當然,有同學同家長會唔介意既,係會當「睇你唔到睇你唔到」,不過discipline 好既同學,係唔會接受到低grade 起自己assessment report上。

回覆 PTL_L 的帖子

阿囡今年有幸入到,請多多指教!

回覆 PTL_L 的帖子

咁計平時表現會唔會好主觀㗎?

Maemonah 發表於 21-7-9 14:58
點解咁少人知(A) St Stephen?是否因為多小學直升?有冇小學部同學比下意見?我在小學校網見唔到學生派位資 ...

SSGC點會少外來生吖,有過半外來生,亦係其中一個因素可以有助交到業績~~~

曾經有一個案例,大係SSGCPS,細係MPS,細升中據聞佢爸爸否決佢直升MSS,要佢歸大果隊,原因係M太過自由,結果係自行歸咗大隊,佢非MPS前列生。所以,MSS輕鬆度一定高於SSGC ~~~

‹ 上一主題|下一主題