用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 王錦輝 和 沙呂
go

王錦輝 和 沙呂 [複製鏈接]

終於叩到沙呂,但其實又好唔捨得王錦輝;阿仔名幼,聰明記憶力好但懶散(要有人鞭策先肯出力)、有妹妹跟尾。
呢兩年經濟唔好,爸爸唔想再俾錢讀書,又覺得唔洗再幫妹妹再考小學。媽媽表示如果讀到津校,或者可以轉份part-time來做,多啲時間陪小朋友成長;但係預見到小朋友會做填鴨、或者嚟緊要追趕考試同功課,又會覺得轉左FTM 值唔值?
兩間都係好學校,衡量完之後,真係唔知點決定,又會覺得 .... 其實我哋到底有冇得選擇?

5    0    0    0

回覆 木木媽媽 的帖子

王錦輝中學好似麻麻地其實成績好既學校都係谷谷地。王錦輝應該都唔會有例外有呀妹跟尾當然津校

回覆 木木媽媽 的帖子

朋友的大仔讀英普私幼,幾年前考到英小直資,亦叩到幾間全港一線名官津,爸爸基於唔想細仔
再考小學,選擇了名官津。

幾年來,媽媽花左好多錢幫兩個仔補英文語境及
栽培小朋友,但是認為大仔語境都keep 唔返私幼
英普語境。而細仔資質不及哥哥,在名官津功課勁多也追得辛苦。媽媽話睇返轉頭,佢會選擇比大仔讀直資英小,細仔讀屋企附近普通津小。

木木媽媽 發表於 21-7-3 04:39

終於叩到沙呂,但其實又好唔捨得王錦輝;阿仔名幼,聰明記憶力 ...
wkf vs 沙呂我會揀沙呂我自己鍾意學術
我相信一分耕耘 一分收穫
而且你說了重點
你仔係記性好吸收快
沙呂考中學會好過wkf
Wkf 就設施好但戰鬥力無咁好
一讀都好難轉出來,都係直升中學
而且要有back up 去外國讀書先好
聽講中學麻麻地

我會讀沙呂
外補英文

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果你對學術有要求,想第時中學讀間成績好d嘅,沙呂

至於英文,強烈建議一定要外面揾NET 補,補乜都好,grammar / writing,主要係俾多d機會聽講,內容次要

當年阿仔KG同學係培僑offer,無抽獎,wkf 叩門收,即放培僑,一直等沙呂,7月中知道係waiting 第一個,一直等,另一邊箱阿仔新同學家長有人仲 沙呂vs SFA中 (我認,我有說過佢唔好諗咁耐...),最後放沙呂,KG同學即接,依家讀緊LSC 喇!

恐龍家

終於叩到沙呂,但其實又好唔捨得王錦輝;阿仔名幼,聰明記憶力 ...

放WKF
入沙呂

1/ 你都講到「錢」係其中一個衡量點
咁一定係選沙呂

2/ 有細妹跟
入沙呂煩少好多
好多WKF Sibling都唔收
到時超頭痛

3/ 功課,考試
邊個話WKF唔多功課,唔谷考試
呢2-3年WKF已經谷過以前
絕對唔係純Happy School

我自己就覺得WKF不及沙呂,加埋經濟同妹妹因素,其實好易揀。

沙呂2020年82人(52%)升B1中學
其中一半升曾呂崇合計41人(26%)
另有SPCC/DGS/HYS......B1A近4成

沙呂2020年升中數據 #3
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3856157&pid=48950814

回覆樓主:

如果有家庭經濟考慮,就選沙呂.
但我較喜歡王錦輝,因為小學階段除左爭名次,仲有好多嘢值得花時間.
兩間小學都有叻有唔叻,家長重視小朋友學習,兩間可以讀得好. 相反,以為學校好,自己小朋友就叻,只是一廂情願.

回覆樓主:

不用說,我小朋友話 呢兩間,只 能選沙呂..

一定揀沙呂!

有冇經濟考慮我都會簡沙呂
升中數據,硬件都沙呂較好,仲要有弟妹跟尾

Sing13 發表於 21-7-3 13:00
但我較喜歡王錦輝,因為小學階段除左爭名次,仲有好多嘢值得花時間.
兩間小 ...
沙呂考試不排名次亦冇分精英班,課程都好活動教學。見佢冇分學科嘅暑期作業,只需做一個自定目標嘅專題研習同創作一本圖書。

Sing13 發表於 21-7-3 13:00
兩間小 ...

Delete

想問樓主是否自行沙呂,面試成功王錦輝,大抽獎要放棄,要叩明沙呂?(emoji)(emoji)

兩間都是好學校,選擇適合小朋友的,希望樓主已有決定^^

建議樓主你自己先為仔仔定下一間目標中學,因為最了解小朋友能力既一定係父母。

如果你希望未來入到間b1a中學,建議你選沙呂。

如果你認為入間b1c中學都ok既,建議你選wkf。

另外我覺得直私小學分好多級數,唔係間間都係想像中咁好

schrodinger 發表於 21-7-5 21:38
同時識人讀不同直資小學同津貼小學,即使津貼小學係地區超班一線都好,比較下同直資既教學完全比下去,特別 ...

暫時指出2點
第一直資私小老師相對冇保障,搵到好既就會走,所以老師流失亦高,另一面亦可以話好老師會走(朋友做老師,計過官津同直資比,退休金可以爭幾百萬,你就會明點解搵到官津走)
第二有親友讀名幼讀沙呂,撞到唔少同一間升上來,再同同學仔媽咪傾計,kv sc 都唔少,家教會選既家長大多專業人士,佢話曾經搭的士時司機話呢間津校好多私家車接送.當然我都相信有低收入人士,但我又覺得品行同收入冇關連。如果你有研究,沙呂最出名唔係成績,係運動,特別游水,我覺得都係校舍有游泳池,日日操水,因利成便。

winnykyy 發表於 21-7-3 06:09
回覆 木木媽媽 的帖子

王錦輝中學好似麻麻地其實成績好既學校都係谷谷地。王錦輝應該都唔會有 ...

多謝意見 (emoji)(emoji)‍♀️
‹ 上一主題|下一主題