用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小孩要面對離別的適應
go

小孩要面對離別的適應 [複製鏈接]

小孩面對同班好同學離開,心中不捨之餘,也感孤單。
I told my kid to make more friends.
慢慢適應
   2    0    0    0

jmk2012 發表於 21-5-19 08:27
I told my kid to make more friends.
慢慢適應

放心,九月後好快已經冇乜同小學同學聯絡了。

我女宜家高中每年只有一兩次相約幾位,小學同學食飯,平時甚少whatsapp傾計。

我仔中一whatsapp傾計都係中學同學。間中都有一兩位小學同學whatsapp或打吓機。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

離別不捨的心情一定有,特別是如果要準備畢業禮,唱一些離別的歌曲,真係一邊練習,一邊流眼淚
或者有同學去外國讀書,更加傷感。其實如果真係好朋友,半年左右放假返來,又會聚一起,時間好快。

大家可以互相留contact, 約定經常聚會(雖然九成九升中之後都會唔記得了),展望中學生活,好快識新朋友。

離別是成長的一部分!

我仔喺升中一嘅暑假bridging course已識咗一班新朋友,冇乜同小學同學聯絡了,放心,小朋友適應得好快

醒目開學勳章

慢慢適應
好老實,我仔對學校同學無乜感覺,完全無唔捨得

慢慢適應

我小朋友一升中,好快識到班知同道合既同學,已經無咩同小學同學聯繫,所以一啲都唔需要擔心分離既感覺,因為一定有,但同時又有一班新既同學行入小朋友既人生入面,好快彌補當中嘅缺失。

年代唔同啦,而家要聯絡好方便,WhatsApp,視像

bobbob 發表於 21-5-19 12:03
男仔可能真係唔同,女仔比較多愁善感。

b3410 發表於 21-5-19 17:31
男仔可能真係唔同,女仔比較多愁善感。
人問題多啲,我女都係冇咩不捨,阿媽反而唔捨得,所以成日叫佢mail小學老師,問候下佢

醒目開學勳章

回覆樓主:

我女都一啲感覺都冇..真係

bobbob 發表於 21-5-19 12:03

我女每次諗到畢業,就眼濕濕了
女女最不捨得的是同學和老師
老師真係對佢好好,乜都幫助佢

回覆樓主:

阿妹又冇,話好想快D中學。我話整隻穿學校校服個D畢業公仔都唔要。

minichong28    發表於 21-5-21 10:42
mayyylai    發表於 21-5-20 08:00

kirstyau 發表於 21-5-19 21:00
阿妹又冇,話好想快D中學。我話整隻穿學校校服個D畢業公仔都唔要。
我囡話畢業只同一個contact ,其他全部唔理,每日喺度講想快啲上中學

我個女冇反應,可能呢兩年真正返學嘅日子唔多,佢唯一一個唔捨得嘅就係由二年級到六年級都同一班嘅同學啫

慢慢適應
用 WhatsApp、Signal、Telegram 保持聯絡。

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 21-5-20 10:11
用 WhatsApp、Signal、Telegram 保持聯絡。
乜有用signal同telegram咩?我見仔啲同學用discord多,可能打慣機啩

bobbob 發表於 21-5-20 11:29
乜有用signal同telegram咩?我見仔啲同學用discord多,可能打慣機啩

我仔女都係用discord或zoom傾project/傾計,不過係中同唔係小同。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

bobbob 發表於 21-5-20 11:29
Discord 會收集個人信息,如果唔介意被收集個人信息既話,用 WhatsApp 更方便。

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 21-5-20 11:48
Discord 會收集個人信息,如果唔介意被收集個人信息既話,用 WhatsApp 更方便。  ...
係咩?我估佢哋吹無聊嘢多,而且我仔無興趣用

慢慢適應
我女小學和中學都年年唔同班, D同學同班時fd啲,唔同班又疏啲,再同班又FD返,小朋友生活模式都係差不多,好快適應
‹ 上一主題|下一主題