用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才
樓主: alex4_15
go

優才   [複製鏈接]

回覆 kekeneko 的帖子

應該係到in家長和小朋友環節,老師都會同家長講下頭先小朋友的表現。咁可以當老師係俾意見,好過老師讚到小朋友上天俾個假希望你,見到之前都有人講其他學校老師面試時讚佢小朋友仲話希望來緊見到佢,結果唔收好失望。

回覆 elsa007 的帖子

我相信係普遍家長的角度唔係要面試老師講門面野,明明小朋友表現唔好都話好。而係作為一個老師應該具備佢應有的專業,講一些有建設性的comments。第一,小朋友唔識答題目有好多原因,緊張,唔舒服,真係唔識,識但唔想講,但種種原因都好都唔關細B 與大B事,年年都有好多細B in 得好有好多offer. 第二,既然家長都選擇了用細B 身份黎in ,叫佢地下年大B 身份再黎,係咪面試結果又一定收?既然唔係,作為老師應就住小朋友面試答錯的問題俾一些專業意見家長,如佢數學可能較弱,需要做多一些咩類型練習活動等,就算學校唔會收都幫到個家長點樣好好預備小朋友去之後的面試。第三,我覺得呢位老師做得最差就是說其他人都識,面試小朋友就唔識。優才一向都重視資優教育,其中資優教育一個好重要的理念係每個人都有佢的獨特性,有佢獨特專長,唔應該也不能夠比較。
利申:有優才offer但一早放棄了。

Kaytechan 發表於 21-5-19 22:03
回覆 elsa007 的帖子

我相信係普遍家長的角度唔係要面試老師講門面野,明明小朋友表現唔好都話好。而係作 ...

我會話呢個老師唔多識講嘢,太直接

回覆 Kaytechan 的帖子

我好贊同呢位家長講。 作為專業老師,你講得好啱,佢就算收與唔收都好,都應該俾d 建設性comments,如家長要第日要多加留意小朋友數學,要多練習。 而唔係講,我今日in 左好多過,都識晒,你小朋友真係好細過喎,建家長考慮repeat 。 佢坦白直接係ok,小朋友一定有唔識既野或唔擅長一方面(當然有d 資優會好叻好全面),但佢地comments 冇建設性可俾家長參考 。
咁自己都有其他選擇的,只不過,in 咁多間,得呢間個老師俾我感覺最特別,有感而發。  

優才小學校長涉財務紊亂辭職 校監指事件已交警方處理

https://hk.news.yahoo.com/%E5%84 ... 0%86-094100379.html

回覆 Jean1769 的帖子

老師話哂都係靠把口揾食,為人師表連基本禮貌和講嘢技巧都無,兩個字失敗,影衰哂其他老師。

同意你講法。 唔係叫老師講假話贊小朋友,小朋友識唔識有幾多斤兩,做家長都心中有數嘅。 既然佢話佢專業(目測唔係新丁,係experienced 老師,可能主任級㖭),應該俾實際建議家長可以改善,而非講今日我in好多小朋友都識晒,但你小朋友唔多識, 佢咁細個,好強調叫我考慮小朋友重讀, 會對佢日後升學好D。

講真, 好老實, 有更好OFFER會放棄直資/私小 (唔係佢地唔好,始終慳6年錢嘛), 尤其有靚官津或官津在靚校網, 除非好鐘意間直資/私小, 又或準備外國升學.

回覆 lkwkenneth 的帖子

一直內政比較複雜和政治。 幸好無影響學生。老師對學校怨氣好大,忍住,有些專業地用心敎書。但有中學部老師未必好包容成績落後的學生。 聽聞佢哋係睇成績是業績,業績升職,成績好才是優生名校,幾商業化(這都是內政野),未必直接影響學生,而且仍有用心的老師。

‹ 上一主題|下一主題