用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 請問,物理治療師飽和了嗎?
樓主: YmOra
go

請問,物理治療師飽和了嗎?   [複製鏈接]

見理大相關課程收生人數有增無減,咁係咪代表未來仍然需求很大嗎?

thx.thx

34    0    0    1

gracelam 發表於 21-3-25 21:47
我個人覺得需求大,但阿女冇興趣

我對這行不太了解,只知係"理大"其中一寶而矣!阿女有興趣,因為佢老師有提及過這課程,所以囡囡才留意想知多DD,佢有個同學仔亦打算去外國升學讀物理治療,其實香港嘅理大已經十分出名,何需去到外地讀呢?!

Queenielam88 發表於 21-3-26 09:11
我都有留意這科,香港有得讀就梗係唔使用成百萬飛外國讀喇,但入讀分數相當高唔係想讀就入到,我都識幾個DS ...

係呀!我估都係因為香港讀要高分才有機會讀吧!加上,聽阿女講,佢同學仔係想去外國見識下,如果可以嘅話索性留低定居做"物理治療師",佢話找工會比較容易DD喎!我才有此疑問,香港是否已經達至飽和?!

洋蔥頭媽咪 發表於 21-3-26 10:02
人口老化,醫護/治療的確有需求,近年亦唔少同學投身此類型行業,理大收分越來越高,亦多了唔少課程如東華 ...

我都有咁諗過,人口老化照理需求甚大,不過,近日响網上文章看見資料話物理治療師係專業行業中"流失率"最嚴重的行業,這說法加添對物理治療的疑慮。

也想問問,可否簡單地說明職業治療與物理治療的分別嗎?thx.thx

洋蔥頭媽咪 發表於 21-3-26 10:38
以我所知,有錯請更正.
職業治療的重點是集中協助患者回復職業功能,協助患者改善日常嘅生活/工作,亦可以 ...

好多謝你咁豐富的資料呀!好有用,我知多了。thx.thx

ANChan59 發表於 21-3-26 13:01
物理治療師流失未必跟飽和有關係,反而我覺得係他們接觸treatment device 比職業治療師多,例如超聲波,電 ...

我都察覺到飽和與流失的描述,兩者係有不兩立的對著,係得飽和又無理由會出現流失,友人jm傳來兩段影片,讓我了解多了,e+與大家分享下。

參考資料:
https://www.youtube.com/watch?v=3LInf6JLrpM
https://www.youtube.com/watch?v=uWFFI0dVXy4

ANChan59 發表於 21-3-26 15:31
任何野都係有可能兩個極端的看法,我只是點出流失及飽和有啲矛盾啫。

thx.thx

ANChan59 發表於 21-3-28 08:37
多謝分享,你解釋得好清楚。

我識得一對夫婦都係在依利沙伯學習及做RT,不是理大畢業,現在退休了。

這個職業曾跟老前輩聽講過,中文叫做"醫學物理師",唔知現在仍然有這工種嗎?還是由放射治療師兼任埋呢?

ANChan59 發表於 21-3-29 09:27
現在還有,去年我代表HKIE 考完一個申請人,他是在HA任職。

因為他的專長特殊,我及另一位來自EMSD 的資 ...

謝謝你的資料,讓我認識多咗!thx.thx
‹ 上一主題|下一主題