用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 加以培養還是順其自然
go

加以培養還是順其自然 [複製鏈接]

tyson715 發表於 21-3-8 18:06
我想請問下大家,當知道自己小朋友有啲潛質的既時候,點樣決定應該,順其自然還是加以培養??
...
其實好睇家長既心態。

我既睇法係視乎情況。如果小朋友既潛質好高,尤其係數學天才呢啲比較明顯既,最好加強培養。見過啲好細個就知道 integration 就係 area under curve,明白 distance, velocity 同 acceleration 既關係,呢種情況,唔培養就係浪費。
相反,如果估計小朋友唔係 one in a million,我會建議增加佢對弱項既訓練。始終大部分人將來都唔可能生活係象牙塔上面。

20160901 發表於 21-3-10 20:29
但係如果弱項令小朋友對自己嘅能力
失去信心,又唔可以唔想辦法改善。
其實好睇弱項係嘜,同埋佢點樣令小朋友對自己失去信心。如果弱項係語言,其實只能夠盡力改善;如果係音樂、藝術種,我會順其自然。
‹ 上一主題|下一主題