用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 三月中如何從英國返香港
樓主: DKmum
go

[英國] 三月中如何從英國返香港   [複製鏈接]

我覺得三月尾復活節假期時香港會比直航機返香港,其實如果有専車直接送D人去指定酒店隔離21日,期間又檢二次,比一直起香港既港人更安全。比我唔會考慮經其他國家,太多不能掌握既因素,經廣州都可以考慮下既。

其實我又唔覺得同政治有關,畢竟BNO果班短時間內唔會咁快就返黎,反而因為英國變種covid19既出現,跟著英國感染人數直線上升,大家睇BK討論區都見到所有香港人(留學生父母例外)都視英國留學生為洪水猛獸,強烈要求政府封關,起各行業要停止營業情況下,似乎要做D野。
當然,其實政府可以安排專車一車車直接送洒店,專車錢用者自付,又可以解決旅遊巴同酒店收入下降問題,咁樣隔離21日已經安全過一直起香港既香港人啦,不得不說政府好廢。
我仔上年8月中已經返左學校,全校加埋佢有3個香港人,佢又OK,話打算暑假至返。

katrinafu 發表於 21-2-14 18:53
我朋友兩個女都係,一個Year 7和 11, 聖誕時住Host Family ,沒有外出, 1月初兩個女都確診  , 細女仲高 ...
Y11好難回港因為要考GCSE,我仔就係Y11所以一直留起英國無返香港, 係咪host family 到感染到?我仔都話雖然host family 得一個阿嬸(亦係guardian )但佢出出入入唔代表佢安全。

XYZABC 發表於 21-2-14 18:24
聖誕後已經有專車送去酒店。
係?我知上機前全部要有檢測報告,如果仲有專車送去酒店隔離21日,真係唔知仲有咩問題!

katrinafu 發表於 21-2-14 21:39
我女都係Y11, 9月底已回港, 一直online 上課, mock都是在家考。
爸爸要她一定要回港 , 爸爸和她睇開耳 ...
的確係擔心,如果host family 中招,一齊住好難唔中,真係赌博咁,因為host family 佢一個女人獨居,佢又係負責佢個guardian ,佢哋話全部有戴口罩同test 左,同我仔一齊仲有另外二個香港同學。

XYZABC 發表於 21-2-14 20:17
其實响host family 到都一樣有風險,英國大部份人都戴布口罩,室外又唔需求戴口罩。

冇想過連續2年取消GC ...
係呀!我仔十分失望,覺得唔多公平,又要由老師呈分再加老師評核。

XYZABC 發表於 21-2-15 07:59
知道往年好多人估低咗,成績麻麻,特別是A-level。有朋友個仔A-level 得B、B、C。入唔到大學,返HK 10月 ...
靠老師評核跟本唔公平,我唔信老師無偏私,我仔學校就係咁,pre mock時佢數學一直無咩考試就評佢6,physic chem攞top score 就比7,話要加上平時分,出份report 想轉校都唔得,佢好失望。好啦1月中正式mock exam , 佢physic Chem bio maths都係top scores ,學校比bio 7,話佢個分數唔一定攞8或以上,雖然其他比9,學生攞到mock exam predict grade係家長未收到,問左學校但學校一直拖亦唔知佢地比咩grade (我等住份成績單轉校),如果有試考我仔十拿九穩呢4科攞9,但由老師評核起碼降一個grade都唔出奇。

giver 發表於 21-2-15 11:12
咁係咪可以要求新校俾佢考咗入學試先?anyway 唔怕啦,仔仔咁叻,大把學校爭住收!轉校就係因為佢偏心?定 ...
咁你都要有成績人地至比你apply 同interview 囉,你無成績表比人睇人地點知你咩成績?得6677果D成績連apply都無資格,我未同學校講轉校,只希望學校出佢mock exam既成績比家長,作為家長有權知道自己仔女起學校既成績啫,好過份?你又唔使揶榆我仔大把學校爭住收,事實今日為止我一間都報唔到,我仲等緊學校出成績去報今年9月Y12。希望你仔女有一日同我仔一樣啦。

XYZABC 發表於 21-2-15 17:21
我細仔成功用學校成績和入學試加ITELS 轉到G.12,不用看IGCSE成績。
我係追緊學校出mock exam成績表轉校,D學校要睇校內成績達到佢地基本要求至比申請。

XYZABC 發表於 21-2-23 02:49
我老公一月都send email 去食衛局,今日先回覆一大堆癈話。我朋友個女日日喊爆話要返HK,真係怕佢有情緒病 ...

38號學校重開面授課,不如等放復活節至返啦,我相信就算香港唔開航班大陸都會開既,飛去廣州再用回港易返黎快d我仔會留到暑假至返。

katrinafu 發表於 21-2-24 17:00
Done

雖然我女兒 人在香港,但我覺得就算是病毒變種,基本上在由登機要出示PCR test , 至到港做多次檢測 ...

就算是病毒變種,基本上在由登機要出示PCR test , 至到港做多次檢測,再21
酒店隔離,防疫措施已絕對足夠。沒必要連香港人返香港的機會都不可> 咪就系羅。

尋日有人話政府延長禁飛到930號,暑假可能真系要轉機去廣州返香港。

幸福花海 發表於 21-2-25 09:45
如果暑假都禁飛實在太過份,明知好多小朋友英國讀書,唔係去玩,已經禁咗咁耐,嗰边亦逐步緩和 ,可以用啲 ...

小兒8月中返英之後都無回港,打算暑假至返,無預計7月仲未有直航機,太誇張啦。

TVb08 發表於 21-2-26 10:53
禁到9 月?唔好嚇我, 如果係真,我要自己飛去英國帶個仔回港

暑假無直航機真系搞唔掂,而家Y11仲要返香港做Y12-Y13既簽證。

‹ 上一主題|下一主題