用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 君豪LH am (做大B) vs SKH am (做細B)
go

君豪LH am (做大B) vs SKH am (做細B) [複製鏈接]

唔好意思,第一次出帖,多多包涵
仔仔本身讀緊SKH am, 好可惜疫情關係上得嗰幾十日學就停課有點想佢再讀多次K1,享受下校園生活先再諗考小
但又擔心原校唔比重讀,於是報咗LH 做大B
好好彩佢有am offer, 但我應該轉校做大B,還是留SKH 做細B呢?
睇升小情況,SKH靚d,但我個係細仔唔知佢會考成點
但轉校....君豪又比較新..
應該點揀好呢? Thank you (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)‍♀️
   2    0    0    0

是否神校舊生?是就SKH,入spcc機會高。

否則LH,考直私成績不錯,英送好

DengCK 發表於 21-1-1 10:11
是否神校舊生?是就SKH,入spcc機會高。

否則LH,考直私成績不錯,英送好

不是舊生 細B又不是舊生

回覆樓主:

你係細b ,唔係舊生,又在skh am,一定係好叻的小朋友,我覺得應該繼續留skh。
你可以同skh 申請repeat,不過應該會轉去pm 。
我見有人k2先repeat,k1太淺,無需要k1 repeat ,一來可以睇清楚小朋友係咪真係跟唔上
另外,知人讀完skh k3,考coed,講真,細b ,基本上實唔收,佢地通常去咗一間學校讀小一先,大b再考都能考入coed的。
我自己就覺得你個case,唔使轉LH。除非轉去龍校,有個保障

jlpcilcl 發表於 21-1-1 14:59
你係細b ,唔係舊生,又在skh am,一定係好叻的小朋友,我覺得應該繼續留skh。
你可以同skh 申請repeat,不 ...

好多謝你詳細既回覆佢細B入SKH因為有哥哥喺SKH讀緊我自己目測佢都係醒目,但係佢唔鐘意聽人講野佢自己覺得係岩就連老師講既佢都話係錯SKH既老師好有愛心(emoji)我有少少擔心老師治唔到佢....當然老師係好專業...總會有方法,但我又憧憬LH既老師會比較治到佢呢類小朋友
我聽講SKH唔比repeat...不過我放完新年假都會去問下如果比佢讀多次我都想佢讀多次K2..不過下年既事,我諗校長都答唔實

cwinglll 發表於 21-1-2 09:09
好多謝你詳細既回覆佢細B入SKH因為有哥哥喺SKH讀緊我自己目測佢都係醒目,但係佢唔鐘意 ...

原來有哥哥讀緊。咁你一定感受到skh係一間咩學校。
如果擔心,下年先再考過其他幼稚園,唔使k1咁早轉。

jlpcilcl 發表於 21-1-2 09:11

原來有哥哥讀緊。咁你一定感受到skh係一間咩學校。你會捨得 ...

真係唔捨得但自己又係n無....又細B...仲有一樣係....大仔同細仔相距太近,我跟唔到細嗰個既進度...經常都忽略左佢...

N冇揀學之園好處係佢學術好,課程包含好多面試題材同技巧,應該係公認最能做到呢點嘅幼稚園。

細b考直私都係輸蝕啲。有心理準備第一次未必有心儀offer,可能要考多一年。咁就睇吓你想搏兩次考小機會定玩一次一勞永逸。

不要以為N無在LH一定學術好
不論LH還是SKH都是靠家長發力的。
講真到扣門,SKH的推薦信點都好用d

升小一做大B係好D,對答會成熟D,不過,睇你想升入邊類型小學啦! 要搏top school 都係要外出訓練。

哥哥考入,co ed, 細佬就係有關係人士啦

唔讀SKH好可惜。

或者am 一間,pm 一間,如果錢/時間 唔係問題

b3410 發表於 21-1-2 15:35
哥哥考入,co ed, 細佬就係有關係人士啦

唔讀SKH好可惜。

有時都會發下d咁既夢細佬n班返左2個月,k1返左幾十日,我又唔得閒同佢發功,d時間比晒黎緊考小既哥哥佢真係有d危

兩間都讀又好chur

yiqiyihui 發表於 21-1-2 12:02
N冇揀學之園好處係佢學術好,課程包含好多面試題材同技巧,應該係公認最能做到呢點嘅幼稚園。

細b考直私都 ...

考小心力交瘁⋯⋯考一次算喇...學之園課程真係好好真係唔知邊個選擇先係對佢最好

快樂火雞 發表於 21-1-2 13:15
不要以為N無在LH一定學術好
不論LH還是SKH都是靠家長發力的。
講真到扣門,SKH的推薦信點都好用d ...

d力一直都發左喺哥哥度.....但漸漸佢都升K2...如果佢重讀一年拉返開兩個小朋友距離,搞左呀哥先搞細佬可能會好點

扣門真係靠SKH會比較強

HappyCheerBaby 發表於 21-1-2 13:34
升小一做大B係好D,對答會成熟D,不過,睇你想升入邊類型小學啦! 要搏top school 都係要外出訓練。 ...

我想佢地入到CKY雖然仲未係好深入既了解,但喺裡面讀既小朋友都好有動力學習

回覆 cwinglll 的帖子

想入CKY, 讀LH好似D。

HappyCheerBaby 發表於 21-1-2 17:17
回覆 cwinglll 的帖子

想入CKY, 讀LH好似D。

我見SKH 都有CKY offer 我估家長發功佔左好大因素

你LH係君豪,即係住東區多為什麼會考慮cky呢
我覺得應該目標spcc,備選spb才合理,最不濟蘇小也是很大機會的。
我感覺留在SKH好些,學費也便宜,名氣都大小小

cwinglll 發表於 20-12-31 15:24
唔好意思,第一次出帖,多多包涵
仔仔本身讀緊SKH am, 好可惜疫情關係上得嗰幾十日學就停課:laugh2 ...

SKH嘅好,真係要到升小先能夠深深體會

可能疫情關係,2020 年cancel 哂D升小分享會,又冇乜機會送番學同其他家長同老師交流吓小朋友情況同升小情況,所以令你覺得SKH都係不外如是

我自己經歷過由考直私到扣門,嗰種有如坐過山車嘅起起跌跌,真係要心臟好強大先可以應付到,我自己都崩潰咗好幾次,全靠楊校長同身邊嘅家長群支持住,所以我真係好感恩有一間咁有愛嘅學校,就算係寶山收我都唔會走
另外,要睇吓你 target 一D咩學校,如果係聖公會旗下嘅學校,不論直定係資,楊校長有D牙力,可以幫到手,如果係CKY嘅話,學校嘅影響力就相對冇乜喇,SKH入CKY嘅人相對係少,原因大部分家長都係以聖公會小學為目標,加上大部分住港島,比較少啲人去九龍番學

喺SKH,細仔係有機會 repeat 的,我會建議你去搵楊校長傾下計,以往正常番學時,校長會經常入課室觀課,所以佢好清楚小朋友進度,可能俾到一個 new perspective 你,不過疫情問題可能情況有變

LH 情況我只係聽我屋企人講,我nephew 11月細仔,今年考小,讀九龍分校,屋企人同我講佢大部分學校都有 second in, 包括DB同SPCC,不過佢班上嘅同學冇乜幾多個好似佢咁標青,所以我相信到最後,小朋友考到咩學校其實同幼稚園關係唔太大,最重要嘅都係家庭教育

見到你都知道自己忽略咗個細仔,希望你好好多加留意細佬,俾番多D attention 佢,其實小朋友的成長,家長嘅 attention 真係唔少得,身邊好幾位朋友都係忽略咗個細佬妹,好明顯見到細嗰個喺能力同態度上都有落差

最後,祝福你新年進步,一家人開開心心

QKmommy 發表於 21-1-3 08:12
SKH嘅好,真係要到升小先能夠深深體會

可能疫情關係,2020 年cancel 哂D升小分享會,又冇乜機會送番學同 ...

好多謝你咁詳細的分析真係因為疫情好多升小講座、分享會都轉zoom或者停咗,仲未有機會體會到當中既力量,好在大哥都有一個完整既K1上學期,見識過楊校長令人敬佩的一面。要轉走真係會唔捨得...

你講得岩啊,當初考入SKH都是以聖公會旗下的傳統直資小學,但近來有諗法等佢哋升中去海外升學,那IB 的課程可以在銜接上比較易一點

我都諗住搵楊校長,有d怕唔好意思,又唔知點開口應唔應該先搵左好班主任先,定直接搵楊校長呢
係呀...平日吃喝玩樂就會同埋細佬妹,一齊嘻嘻哈哈,但一去到花時間喺學習上,我就比晒哥哥細佬K1先開始有功課,佢應付晒d功課我就冇理佢喇我都要再分配好d時間。

再次多謝你既詳細分析祝你新年進步,一家人都身體健康、開開心心

‹ 上一主題|下一主題