用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 排名僅次美國 港成留學熱點
樓主: elbar
go

排名僅次美國 港成留學熱點 [複製鏈接]

ABC-DAD 發表於 20-11-14 23:27
咁四川去北京、上海算留學嗎?
香港好多多餘學位嗎?
至於要:『 研究團隊認為,疫情改變國際留學生的流動 ...

有網友話,要離鄉別井,就算係留學㗎喇。
咁除非,你日日即日來回四川北京,咁又唔算喇。

Cara2006 發表於 20-11-19 17:22
係呀。
我親戚個女,入咗 CUHK LLB ,屋企住跑馬地,親戚大把錢,沙田租咗間屋比個女住方便返學。
千金小 ...
真係唔慣.有d港島人,連九龍彌敦道都唔想去.
更何況新界.

Cara2006 發表於 20-11-19 17:29
有網友話,要離鄉別井,就算係留學㗎喇。
咁除非,你日日即日來回四川北京,咁又唔算喇。
...
咁,咁好多國家都係自己國內留學喎佢到底知唔知全國高考係如何運作?香港啲井格局太細

那麽信靠 wiki! 其中一个權威wiki就話:出境都算是留學!在一國兩制下,香港去国内或国内到香港讀書,因要出入境,所以都是留學! 其馀重有其他 wiki, 又有其他不同定義,你相信边个好呢 ?
長遠及個別家庭文化及康樂策略督導關注組委員會召集人
Long-term and Individual Families Culture and Leisure Strategy Steering Concern Group Committee Convener

何不来个最 honest 嘅心底話! 香港不配被稱為留學地,及国内學生来港讀書,也不配被稱為留學生! 欧美等外国學生来香港讀書,就可稱之為留學!
Long-term and Individual Families Culture and Leisure Strategy Steering Concern Group Committee Convener

咁有d 人已经觉得,而家同一国一制冇分别,点叫留學呀!
呢d人可能有腦病,叫政治上腦!

youma    發表於 21-3-18 23:39

又根据其一 wiki定義,梵蒂冈行过隔离意大利羅馬讀書,如要出境手續,都可以算是留學,雖然行过去!

哎,煞有介事,上腦。

本來一0路都講「研究生」問卷調查報告內容,係某些人把「留學」兩字放大嚟做文宣啫。

Be honest !

ABC-DAD 發表於 20-11-19 19:34
本來一0路都講「研究生」問卷調查報告內容,係某些人把「留學」兩字放大嚟做文宣啫。
...
呢个某人係咪我呀?

stillgood20 發表於 20-11-19 17:38
真係唔慣.有d港島人,連九龍彌敦道都唔想去.
更何況新界.

新界,又豬又牛,嚇親寶寶。
我住九龍,city girl 就唔想住錦田。

我表姑姐,剛剛 "移民",由藍田搬入錦繡花園,佢話可以種菜食。

Yanamami 發表於 20-11-19 21:25
呢个某人係咪我呀?
你寫咁少字,唔入圍啦

Yanamami 發表於 20-11-19 21:25
呢个某人係咪我呀?
@某些人,唔係@某人呀,你唔夠眼

Yanamami    發表於 20-11-20 10:18

ABC-DAD 發表於 20-11-19 19:34
...

「研究生」問卷調查報告都寫得好清楚, 內地生來港讀書, 都認為自己是[留學].

偏偏正是你, Cara, Yana 等幾位, 政治上腦. 把「留學」兩字放大嚟做文宣, 硬說同一國讀書就一定不是留國.

Cara2006 發表於 20-11-19 17:22
係呀。
我親戚個女,入咗 CUHK LLB ,屋企住跑馬地,親戚大把錢,沙田租咗間屋比個女住方便返學。
千金小 ...
在同一國讀書, 可以是留國, 也可以不是, 視乎是否文化差異等因素和學生的心態.你用這例子, 已犯了邏輯上的錯誤.  

台灣計劃放寬港澳生留學限制 冇居留證都可讀中小學! GOtrip - 台灣 12 Jan 2021
【台灣升學】近年赴台讀書的香港學生人數急升,最近台灣放寬港澳學生赴台就學條件,包括:修改法例容許沒有台灣居留證、父母不在台灣的中小學港澳生,可在境外申請入讀台灣高中以下程度的學校,台灣方面計劃於不影響本地學生權益的情況下,額外增加學額,並開放普通高中自主評估,招收港澳學生。

據悉,目前在台灣就學的高中以下香港學生均已持有居留證,父母大多數已移民台灣或在台工作,根據教育部最新數據,108學年度中等以下各級學校僑生及港生數目,香港學生僅有148名初中以下的各級學校港生。

台灣教育部擬修正「香港澳門居民來台就學辦法」,若港澳學生欲申請台灣專科或高級中等以下學校,須檢附財力證明和在台監護人文件,不需持有台灣居留證。學校校長、學校財團法人董事長、董事,每人最多可擔任 5 位港澳生監護人,不限直系血親。台灣教育部國際司科長賴信任表示,當修法通過後,只要學校有招生意願,並經教育部核定後,私立、國立或市立高中等均可招收港澳學生。目前,法案仍在預告期,將預告修正至今年 2 月 22 日,有意見或修正建議者,可於公開諮詢期間提出。

回覆樓主:

這個問卷調查香港的大學生是否想海外留學。我相信想留學的已經去咗留學,跟本調查的對象已經有好大部分是選擇咗留港讀書的,這個問卷調查不是多餘嗎?

不如這個問卷調查下中學生有幾多想海外留學?

youma 發表於 21-3-18 23:47
台灣計劃放寬港澳生留學限制 冇居留證都可讀中小學! GOtrip - 台灣 12 Jan 2021
【台灣升學】近年赴台讀 ...
三.五年後,台灣不知是怎樣了.今日,台鐵出事, 工程車出意外.
幾個月前,路軌斷裂,又延報,誤報.
水,電系統存在問題.

台政府安慰民眾十分有力.

據知香港的各大院校如果未能爭取國內學生名稱為「海外生」,將會嚴重影響世界大學榜上的排名。如果缺乏國內生來港讀碩士,博士,缺失大量研究論文,排名定必快速下瀉。再加上失去海外生自費的收入,院校便要緊縮開支了。實非香港人之福吧。

‹ 上一主題|下一主題