用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 同為女神校,St.Mary與Maryknoll比較,有何優勢?不及之 ...
樓主: JannyYin
go

同為女神校,St.Mary與Maryknoll比較,有何優勢?不及之處?    [複製鏈接]

JannyYin 發表於 20-11-4 14:08
兩間學校邊個做甲一機會大D?

都係一樣渺茫,但總有人會中,maryknoll 我記得大約有6-7個甲部位..... 我都識有人入到,不過真係好難

如果比較乙部,mcs 應該容易啲因為 同校網仲有兩間女校

Mcs 相對比st mary輕鬆啲, 冇咁傳統.... 講緊相對上.... 但中學成績應該st mary好啲

hkpapa852 發表於 20-11-12 08:16
同準小學生家長講太深入普遍都唔會明,中學表現對佢哋嚟講都係印象派為主 ...

我其實唔係準小學家長,我係上述其中一間既小五家長(emoji) 不過我的確係印象派覺得st mary 成績好 d, 雖然情意結maryknoll 多 d :p

不過其實真係一啲都唔介意邊間叻啲, 因為兩間都好好,邊間好啲或者差少少對小朋友其實分別不大, 學校style, 風氣, 學習environment, 朋輩.... 更為重要 :)

B.B.BaBa 發表於 20-11-12 13:52
唔只 6-7 成,起碼 8成

以前一直大約7成,呢兩年唔止8成,除左自己走個d (轉國際學校或者去更好學校), 差不多收哂

sandylaw617 發表於 20-11-12 15:28
回覆 964000 的帖子

我姪女,5年前,20分自行入到天神,真係有奇蹟

Maryknoll 都識好幾個20分入到 (不同年份)
‹ 上一主題|下一主題