用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三不妨考慮中四考IGCSE或兼讀OSSD/申請加拿大大學資料 ...
發新帖回覆
樓主: 小時了了
go

中三不妨考慮中四考IGCSE或兼讀OSSD/申請加拿大大學資料   [複製鏈接]

回覆樓主:

其實我一直都有考慮,原因係阿仔啲中文唔得。

仔學校有IGCSE同 DSE讀,但係要睇成績。

仔唔會出國讀書,我擔心仔無能力跟其他考IGCSE嘅考生競爭。

小時了了 發表於 20-3-31 23:51
其實,以前從無想過及計劃過阿女 S4 自修考IGCSE,只係身處大時代,19-20學年嘅上半年社會運動斷斷續續停 ...

你有冇研究過考嘅範圍係一樣?
如果唔係,夠時間讀嗎?

如果以數學為例,我仔學校一直有比啲IGCSE 嘅練習當功課做,但有啲會唔係仔現時嘅讀嘅範圍之內,不過考試範圍我未研究過。

我相信你女可以亦願意同時兼顧2種不同嘅考試,但我仔一定唔可以,佢好目標為本,亦唔願意做多。

回覆樓主:

噚日同朋友傾開,先短原來香港IGCSE係冇電腦讀。 如果我仔嘅地向不變,就要硬食DSE, 搞好啲中文

小時了了 發表於 20-6-10 14:35
我見呢間有 IAL 嘅 ICT 科目 https://www.allround-edu.com/tutoring-services-hong-kong/academic-tutor/ ...

thanks

zitaeric 發表於 20-11-17 18:30
做媽媽真係吾簡單!

我都唸住会考 IELTS, 唸緊下年升中四暑假先上吓堂, 跟住自已做吓paper, S.5 下學期先考 ...

最近我都有睇日本大學,阿仔想去日本讀書,而且去日本讀書,經濟負擔好似相對較低。如果香港考DSE衰咗,可以考慮去日本讀大學。
不過,去日本讀大學要考到JLPT N2先可以去讀,或者要喺日本先修讀2年日文課程。 仔學校有教日文,但我覺得要以日文讀大學課程好似好難咁。而日本亦唔係有好多國際課程供國際學生修讀。 我睇過日本東京大學嘅世界排名 同 就業能力排名 都比香港大學好。 但其他就一般。 苦惱中。

小時了了 發表於 20-11-20 21:20
多口問一句,仔仔會唔會考慮吓去日本讀3年高中讀日本日文普通中學課程或2年英文 IB 課程? 學費+寄宿費由唔 ...

謝謝你嘅資料,我再研究下高中日本留學先。

我仔想去日本讀中學㗎,不過我覺得香港每個月幾千蚊學費嘅學校唔讀,走去日本讀中學,好似有點於理不通咁。

如果日本大學推薦學位比高中生讀,理應成績卓越,我仔應該唔得。

其實佢學校有跟早稻田大學聯繫,都係會有學位/由學校留位比學生。 不過,早稻田國際排名唔高,好似180左右。我同仔講希望佢自己考獎學金去讀,希望佢有更大嘅動力努力讀書。

IloveJJ 發表於 20-11-21 13:48
日本讀大學好似係讀英文教既科,我估日文只係用來應付日常生活需要。

我仔都讀緊日文,不過如果佢喜歡歷 ...

我以為係可以揀用日文讀 或 英文讀,視乎科目而定。 等我再研究下先。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊