用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三不妨考慮中四考IGCSE或兼讀OSSD/申請加拿大大學資料 ...
發新帖回覆
go

中三不妨考慮中四考IGCSE或兼讀OSSD/申請加拿大大學資料   [複製鏈接]

如果留港讀大學,學校只考慮公開試成績,齋考試似乎可行。不過,如果有大學去海外升學的計劃的話(特別係你所講香港所面對問題)只靠一個考試成績是不夠的。
準備兩種公開試,所需時間精力都唔可以小睇。全人發展方面可能會做唔到。

小時了了 發表於 20-4-4 15:57
非常感激你花時間分享詳細意見,俾我及小女非常有用資料及参考意見去衡量是否有能力兩個課程同時考,抑或S ...
通識有機會唔使考。

小時了了 發表於 20-11-17 14:19
小女決定及確定 放棄考以下科目明年5月 IGCSE 及將來不會考 IAL, 現免費送出以下科目 student book (幾乎全 ...
多謝你的書,我第一個搶到我打算俾仔自學maths, 女就take IB economics, 呢本應該好幫到手!

2pigmama 發表於 20-11-18 17:06
如果理科弱,文科強,考ICGSE是否冇優勢?因英文比外國人一般識嘅vocab少。
...
通常理科人才會考慮去考IGCSE,不用糾纏文科

小時了了,謝謝你。今日攞到書,真係好多!等我哋學過,會再share 出來俾其他有需要的網友。

小時了了    發表於 20-11-22 17:34

小時了了 發表於 20-12-6 21:50
之前,我都唔太覺,呢一刻我真心話(依家我非常燥底),我真係覺得非常非常非常麻煩。

依家自己鑽研緊加 ...
補埋一科SAT subject test Maths II ?應該易過DSE M2

小時了了 發表於 20-12-7 00:10
其實,一直無想 & 計劃過孩子大學會讀 Econ,因為之前有啲 Post 網友分享過大學 Econ 要計好多數,數底要 ...
For students who are interested in applying to the Faculty of Science at Canadian universities, it is very important for you to double check the subject requirements as most universities will ask for two of the three sciences (biology, chemistry, physics). For example, if you are applying to Environmental Science, you will be ask to have a strong foundation in chemistry and/or physics (simply having biology will not be enough).
上面係我哋學校further study 網站資料。
Environmental science 要求2科理科

小時了了    發表於 20-12-7 00:44

小時了了 發表於 20-12-7 08:09
如果,如果能隨心選擇及決定唔需要考慮及面對現實,孩子依家仍然念念不忘選修科讀中國文學及APL用中文讀心 ...
小時了了,我覺得你自己依家有d亂,可能都係因為覺得唔知如何確定科目,興趣愛好vs現實,暫時讀的科目vs大學收生標準,你自己期望vs女。
不如返去最基本的幾個points, 究竟想讀邊科?去邊處讀?大學要求方面如何去match, 差些什麼,如何去補救。一條路行唔通,有冇第二個alternative?

全家一起討論一下,大致理清楚方向,再調整策略。

mcl203 發表於 20-12-8 14:27

...慢慢來,一定有方法解決到~~~
好奇一問,你小朋友有冇打算留學?佢DSE揀哪一個組合?我之前對揀科一直係一知半解,大女易搞 佢目標明確。不過兩個細就好難搞,轉的好快。咁有冇d“萬能”組合,彈性最大?( 假設唔偏科,想讀科目全部讀到)

mcl203 發表於 20-12-8 20:20
你係專家喎,我呢啲1/4桶水~~~
我屬於吹水專家

小時了了 發表於 21-1-17 10:05
正所謂:辦法總比問題多,大家集思廣益,真心非常非常感謝大家給予寶貴意見,好有用,幫到我好多好多。

...
聽落去有d tricky

成績表冇,不過會有一張單張的DSE M1 成績證書?不過好多時候報學校都係用predict 分數,如果出唔到,是否要等好遲先可以報?

你今次一定要搞清楚再決定,囡已經F4,唔可以嘥時間。

小時了了 發表於 21-1-17 13:12
b3410 發表於 21-1-17 11:55
聽聽落去有d tricky成績表冇,不過會有一張單張的DSE M1 成績證書?不過好多 ...
學校唔肯兩樣都俾?econ 加 M1? 轉學搵一間兩樣都可以正式修讀的?

小時了了 發表於 21-1-17 14:09
因同一時間上堂,只可2揀1啊
孩子講過幾次佢唔想亦唔肯轉校
如果M1對將來升大學緊要D,我傾向於第一時間有科M1,econ 放棄,或者換其他時間冇衝突的。
自修有D唔上唔落,時間金錢投入,產出太多unknown

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-6 14:25
我仔刨晒啲申請,加國比英國嘅申請真係簡單好多,淨係唔駛做 personal statement 已經悭好多時間,只要 S4 ...
多謝分享!如果唔麻煩,都可以順便申請埋,多一個選擇!

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-6 23:27
係,我仔硏究咗好耐,申請英國係可以用 UCAS ,係方便但要交编 personal statement都好多嘢要砌。加國就睇 ...
全部佢自己研究?有冇搵中介公司幫手?感覺只有申請美國最麻煩,其他國家都可以自己。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-7 18:17
好同意,香港大學已經好容易入,出得國都係打算多條後路可走。
如果唔讀醫科,我覺得出國讀都係一個好選擇

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-7 21:52
醫就唔肯定,但好似我仔揀電腦/工程呢啲科目,一定係出國吃香過香港好多,香港當佢係水泡,人地國家係神科 ...
我見香港有d大學科目,係三個國家,三間大學各讀一年,最後有三張degree,  呢d是否好吸引?包括有一間係Cornell

gigayan 發表於 21-2-9 18:17
今日都睇咗d 加拿大高中資料,eSchool都係可以參考嘅方向,thank you for your info
...
我就覺得讀大學唔係只為了一個學位,學校生活都係一世人難忘經歷,而且出國讀書好大程度都係希望有一個難忘的經歷。
所以最好人過去讀。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊