用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我小朋友屬於咩Banding
樓主: littlebear328
go

我小朋友屬於咩Banding [複製鏈接]

mcl203 發表於 20-1-9 10:29
或者考慮下聖嘉勒,會輕鬆D,又或者東區嘉諾撒,未去到統一抽直屬位,去咁早放棄又未必甘心~~~
...

咁即係話我可以自行出去試試B1,大抽獎留返喺中西區,博直屬?

littlebear328 發表於 20-1-9 10:36
咁即係話我可以自行出去試試B1,大抽獎留返喺中西區,博直屬?

你自己評估下自己機會率,始終,SHCC會出自行位收生,我估操行和學校關係都會影響到。要視乎你自己想法了,未去到統一就投降是否甘心。

我理解係SHCC都係唔易讀,全放棄直升,係自行盡搏他校,或只搏一間就要視乎你取向,仲要考慮埋入到都開心。始終你位處靚女校網,仲可以搏直升,外人係難以比意見。

又事實,跨去港島任何一區都無必贏勝算,除咗南區。

mcl203 發表於 20-1-9 10:44

你自己評估下自己機會率,始終,SHCC會出自行位收生,我估操 ...

多謝你寶貴嘅意見..(emoji)(emoji)

littlebear328 發表於 20-1-9 10:08

多謝你啊!個副校長都話唔埋...但佢話如果我自行去B2a,好大好大機會收...如果我想是B1就一定要揀全見嗰啲,所以我唔知博唔博好

咁照睇副校嘅意思係僅僅B1c位置。

原來孩子讀聖心,咁留待更熟識的家長作答吧!希望孩子一切順利,入到心儀中學啦!

littlebear328 發表於 20-1-9 10:19

有報到呀。佢讀聖心私小。真係技不如人,佢讀到隻屐咁都排到咁後

小孩子讀書盡咗力就是了,聽你咁講佢都係肯讀書的人,只是別人實在太強而矣!多贊孩子的學習態度正確,增加孩子的自信心,或者可以更上一層樓呢!努力呀!

mcl203 發表於 20-1-9 10:44

你自己評估下自己機會率,始終,SHCC會出自行位收生,我估操 ...
學校叫得佢去搏B2,相信自行唔會收番,大抽獎放乙1都只係等運到。大家都知,B2生如果堅持乙1係直中,轉身一定比人慢。不過係中西區,B2女生轉身快慢都無乜分別,因為都係無選擇。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-1-9 11:32
學校叫得佢去搏B2,相信自行唔會收番,大抽獎放乙1都只係等運到。大家都知,B2生如果堅持乙1係直中,轉身一 ...

讀直屬係咁㗎喎,係呢D監介位,不嬲都係進退失據~~~

學校當然唔會理啦,叫你留唔得果陣賴佢,你肯放棄佢又無所謂~~~

YmOra 發表於 20-1-9 11:25
小孩子讀書盡咗力就是了,聽你咁講佢都係肯讀書的人,只是別人實在太強而矣!多贊孩子的學習態度正確,增 ...

Thanks thanks 係呀其實佢都好乖㗎⋯⋯

YmOra    發表於 20-1-9 14:27

hkpapa852 發表於 20-1-9 11:32
學校叫得佢去搏B2,相信自行唔會收番,大抽獎放乙1都只係等運到。大家都知,B2生如果堅持乙1係直中,轉身一 ...

係呀,中西區真係冇乜B2學校

littlebear328 發表於 20-1-9 10:18
聖心私小
如果係聖心私小,咁又真係有可能8成(或者接近8成)B1。作為邊緣人,如果報 B2 學校,收咗會唔會後悔?尤其係小朋友呈三考得好既話。

王家爸爸 發表於 20-1-9 17:33
如果係聖心私小,咁又真係有可能8成(或者接近8成)B1。作為邊緣人,如果報 B2 學校,收咗會唔會後悔?尤其 ...

所以自行會進取D

littlebear328 發表於 20-1-9 18:00
所以自行會進取D

總之自己小心D,考慮清楚如何安排~

若係B2組別,兩間小學嘅B1生係統一乙部爭果108個直屬位係未必夠派,B2嘅機會可以係微嘅,咁,中學可以係自行做手腳去吸目標自己學生,包括B2組別。又當然,另一手法亦可係自行收自己B1生去防外流,任由B2生係統一自由抽餘下嘅直屬位~

以上假設係中學係預咗位去收部份或全部B2組別生,若唔係完全搏盡他校,自行階段都係要放番SHCC為其一選擇,會穩陣D。對中學部仲依依不捨,可能要考慮自1添~

以上靠估,自己考慮清楚~

如果我揀聖公會鄧肇堅會唔會有着數?

回覆 littlebear328 的帖子

根據非官方(EK)家長分享,有 1A 仔仔自行報聖公會鄧肇堅唔成功。我估你女女屬於該校嘅 2A(去到公海轉弱區,可能變 Band 1 尾),據我經驗,學術型女兩直屬小的話,130 人,1-60 肯定係 Band 1,60-80 係尷尬 1C-2A,80 打後 Band 2)。由於聖心私立有學術保證,亦係傳統名校,英文表達能力差極有譜,所以出面啲 1C 同 1C-2A 校都鍾意收。
但由於聖私一般考得頭都會出去外闖,大約 3 成(呢個你應該都知),所以唔排除最後你女女係有機會入返。如果你係 80/130,我都會叫你試自己中學,但 100 有啲 mun 水。睇下仲有冇直資可以報(好多 deadline 左,否則我會叫你試下播道、中華基金、SMC),匯基 14 號 dead,不過佢收 Band 1 多、李國寶好似有第二第三輪申請,第二輪應該係 3 月。自行試下去啲 1C 如 東區 Canossa、九龍城聖家。今年自行早公佈,唔得嘅話,一係就睇下有冇直資 offer,冇就唯有搏返中學部,乙二打後填呂明才、培德、鴨真呢啲。

1998Ruby1998 發表於 20-1-10 01:42

根據非官方(EK)家長分享,有 1A 仔仔自行報聖公會鄧肇堅唔成功。我估你女女 ...

你嘅諗法同我一樣啊多謝你呀

1998Ruby1998 發表於 20-1-10 01:42

根據非官方(EK)家長分享,有 1A 仔仔自行報聖公會鄧肇堅唔成功。我估你女女 ...

聖公會鄧肇堅我都會試,因為我個女有運動底,側側膊試吓特異功能得唔得

回覆 nillnill 的帖子

我真係有個朋友間小學係一條龍嘅,只叫你自行兩個位都填番自己學校,最後大抽獎時已知中學唔收,又唔講你嘅banding,又唔教你點填,好無助,估自己係band 2定band3。

mtplee 發表於 20-1-11 18:59

我真係有個朋友間小學係一條龍嘅,只叫你自行兩個位都填番自己學校,最後大抽獎時已 ...

咁好慘!

mtplee 發表於 20-1-11 18:59

我真係有個朋友間小學係一條龍嘅,只叫你自行兩個位都填番自己學校,最後大抽獎時已 ...

間小學好絕情
‹ 上一主題|下一主題