用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA vs 英皇小學同學會vs 中西區聖安多利學校 ...
樓主: bbcar23
go

SFA vs 英皇小學同學會vs 中西區聖安多利學校 [複製鏈接]

回覆 bbcar23 的帖子

原來你住沙田,咁改一改先都讀更,咁就唔好走了,要走都走返去沙田,做咩走返去中西區

中西區出名男仔冇咩著數,B1大家都係英皇~~不成功,便成......

我對SFA個種戰鬥機會頂唔順,不過你都讀更,話適應,咁不如繼續讀,讀得勁,跳去神校,同人死過。我老婆有個朋友,就係小一考入唔到喇拔,為左要入去,下年去SFA。

英一定英二先,呢度都好多討論過呢兩間,你可以睇下,不過我都係建議你留返係SFA或沙田。

我估呢度好多人會叫你SFA

當初傻更更聽朋友講搬咗去中西區,諗住111入聖彼得,之後派咗去南區,叩門成功左英一同聖安多尼,最後都係讀返私小,呀仔而家慢慢適應,成績都算係咁,就係唔知繼續俾佢讀 SFA , 定係叩其他學校好D, 好怕讀完六年, 之後派位不如理想,但係呢幾日我想通了,留響SFA,謝謝你哋嘅寶貴意見

其實據我知SFA,好多級頭都係中途跳船,你都可以早日搵間升中有保障的跳出去。

tummypooh 發表於 20-6-23 12:05

其實據我知SFA,好多級頭都係中途跳船,你都可以早日搵間升中有保障的跳出去。 ...

要小二先知道佢考第幾,問題係就算想跳船都唔知可以跳去邊

bbcar23 發表於 20-6-23 13:52
男多數去喇沙, 女就比較分散

bbcar23 發表於 20-6-23 13:52

過往 SFA 仔仔有去喇沙、St Jo (灣仔)、英華、DB、一呂、沙呂,DPS 唔知有冇,不過頭 10 名男仔係穩入 DB。
我覺得你要插嘅,一定要插區分靚 (in your case 沙田)/有直屬或龍。

點解入沙呂一呂,就算 Band 1% 唔及 SFA?好大機會係因為聯繫中學同沙田網,沙田網 Band 123ABC 都齊,反而深水埗網自己區得銘賢長天黃棣珊,你要搵 Band 1A 學校一定要自己出去闖。反而沙田大把選擇,而且 Band 1 位足夠,即係基本上唔太出現 “我係 Band 1 但可惜區內 Band 1學額唔夠而我個 number 又後”。

唔需要顧慮以前乜成績人入邊間,同升小一樣,漁翁撒網,唔到最後冇人知你考唔考到,反正考唔到、撞期去唔到咪讀返 SFA。加油!

1998Ruby1998 發表於 20-6-24 13:11
過往 SFA 仔仔有去喇沙、St Jo (灣仔)、英華、DB、一呂、沙呂,DPS 唔知有冇,不過頭 10 名男仔係穩入 DB ...

想請教一下, 如果小學在深水埗網band 1 成績,用住址沙田抽奬會跌band 嗎?

bbcar23 發表於 20-6-24 13:16
想請教一下, 如果小學在深水埗網band 1 成績,用住址沙田抽奬會跌band 嗎?
...

邊緣人會跌 Band,你係穩陣 Band 1 就唔會。

1998Ruby1998 發表於 20-6-24 13:27
邊緣人會跌 Band,你係穩陣 Band 1 就唔會。

什麼叫邊緣人?(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

bbcar23 發表於 20-6-24 13:36
什麼叫邊緣人?(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

邊緣人即係成績徘徊在 Band 1C 同 2A 之間,老師都斷定唔到你係邊類,因為估錯就好大鑊。

醒目開學勳章 貢獻勳章

1998Ruby1998 發表於 20-6-24 13:11
過往 SFA 仔仔有去喇沙、St Jo (灣仔)、英華、DB、一呂、沙呂,DPS 唔知有冇,不過頭 10 名男仔係穩入 DB ...

有,但take offer 嘅相對唔多
我仔嗰年級一响30/8收到DPS offer,校服/書都未買到,就1/9開學!

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

聽過人講,banding 分界,最強同最弱區相差都係個位%

如果唔係想入沙田91最top 幾間,其實SFA插班能力都叫唔錯,好似上面講過,50左右入到大圍聖心

我個人唔太擔心轉校網問題,你仲可以報直資中學

恐龍家

小曳人 發表於 20-6-24 14:26
聽過人講,banding 分界,最強同最弱區相差都係個位%

如果唔係想入沙田91最top 幾間,其實SFA插班能力都叫 ...

請問最top嗰幾間係邊一間? 好難考的嗎?

bbcar23 發表於 20-6-24 15:10

一呂 沙呂 培基

醒目開學勳章 貢獻勳章

bbcar23 發表於 20-6-24 15:10

91網都有幾間英中率過50%
分別係一呂、沙呂、培基、一胡
另外馬主印象中都有呢個水平,但最好你自己去升中版睇睇
大圍呢邊幾間叫熱門嘅,都係around 40-50% 英中

難唔難考,睇個別學校要求,我仔有LS 插班offer,但沙呂由叩門開始寫信到小一學期尾,只收過校長一個email 回覆,但無面試機會,咁你話難唔難喇如果mis-match,就一定難,如果適合,就唔難
恐龍家

hkpapa852 發表於 20-6-22 13:09
我諗你需要先去瞭解一下升中派位既玩法

升中自行,所有學生只能報不多於兩間官津中學,所以自行結果,好 ...

如果手執8個offer,仲包括喇皇,先唔講如何可以執住6件係手又唔使放手,既然咁強勢咁夠力可以全執喇皇,果6件會係甚麽吸數呢?~~~

小曳人 發表於 20-6-24 15:47
91網都有幾間英中率過50%
分別係一呂、沙呂、培基、一胡
另外馬主印象中都有呢個水平,但最好你自己去升中 ...

馬主升英中過50% 拍得住一胡

《馬主 vs 一胡》
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3827253

小曳人    發表於 20-6-24 17:16
‹ 上一主題|下一主題