用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS vs 培僑
樓主: karen222
go

KTS vs 培僑   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 19-5-6 11:12
只對升讀NCUK旗下個20/30間大學有保証,對其它大學嚟講,呢個資歷係無認受性
GCE-AL係全球大學都認受。

DSE有認受唔等於有著數.
香港人考海外試前列比DSE前列容易.

Sing13 發表於 19-5-6 11:24

香港學生喺本地考海外試高分係因為讀海外課程(例如IB)嘅學生(已經係高材生)都係被揀過先至有得讀,所以命中率特別高。

hkpapa852 發表於 19-5-6 11:21
問題係, PKC達3322既比例, 實際唔係高囉!

如果按學生最終出路,其實band1a/b都是咁上下比例
5x-6x% local degree
1x-2x% oversea degree
1x%-2x%副學士

Soundervolt 發表於 19-5-6 11:32
香港學生喺本地考海外試高分係因為讀海外課程(例如IB)嘅學生(已經係高材生)都係被揀過先至有得讀,所以 ...

因為華人更加著重讀書.睇PISA測驗比較就知道.

Sing13 發表於 19-5-6 11:36
因為華人更加著重讀書.睇PISA測驗比較就知道.

揀高材生去考海外課程試好成績命中率高同華人著重讀書冇甚麼關係?之前唔少人推崇喺PISA領前嘅芬蘭依家低於香港,連馬交都不如,呢尐排名都係攞嚟搞....

Soundervolt 發表於 19-5-6 11:44

揀高材生去考海外課程試好成績命中率高同華人著重讀冇甚 ...

個班所謂學者...... 根本自相矛盾

又話叫人唔好成日操練, 但又成日叫人追趕世界排名

唔操練的芬蘭, 最後排名咪曇花一現囉! 班學者係咪接受到呀?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Soundervolt 發表於 19-5-6 11:44
揀高材生去考海外課程試好成績命中率高同華人著重讀書冇甚麼關係?之前唔少人推崇喺PISA領前嘅芬蘭依家低 ...

如果DSE咁好,點解越來越少人考,點解越來越多直資都開辦海外課程?

Sing13 發表於 19-5-6 11:24
只係想講, DSE同GCE-AL係全球大學認受性, 一定比NCUK IFY高N倍

其實要入大學好簡單, 有錢的話英美大把大學任你入 (當然唔好理排名)

再唔係, 只要願意返國內大學讀體藝科目, 基本上達2211都可以入到

啱啱睇番, 原來校長推計劃, 成績要求好低吓:

校長推薦計劃:四核心科總成績達10分,且每科達2分 (即係只要3322, 或2242都得呢D入唔到本地大學既成績都得)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-5-6 11:56
個班所謂學名...... 根本自相矛盾

又話叫人唔好成日操練, 但又成日叫人追趕世界排名

當高排名時候咪話有本身教育方法高效,當排名唔高嘅時候就話本身唔著重成績同分數一樣,就好似有尐學校成績不佳嘅時候嘅答案一樣

hkpapa852 發表於 19-5-6 12:02
只係想講, DSE同GCE-AL係全球大學認受性, 一定比NCUK IFY高N倍

其實要入大學好簡單, 有錢的話英美大把大學 ...

關鍵是入到就是皇道,考試認受性高入唔到又如何.
校長推薦計劃要求高低亦唔緊要,關鍵是入到.
入唔到就留港讀副學士.

Sing13 發表於 19-5-6 12:01
如果DSE咁好,點解越來越少人考,點解越來越多直資都開辦海外課程?
直資學校如果唔開辦海外課程, DSE成績好大機會一年比一年差, 咁就攪到收生水平一年比一年差, 結果係無止境地下跌

當然, NSS課程本身真係有不少缺陷

Sing13 發表於 19-5-6 12:12
關鍵是入到就是皇道,考試認受性高入唔到又如何.
校長推薦計劃要求高低亦唔緊要,關鍵是入到.
入唔到就留 ...

強如貴校,其實大家讀副學士既比例真是差唔多.

Sing13 發表於 19-5-6 12:01

喺香港開辦海外課程嘅學校只有直私或國際學校,本地直私開辦海外課程原意係提供多元化選擇,只係學生需要前路不同嘅選擇,不過讀海外課程只係屬於少部份人,如果海外課程真係咁一面倒受歡迎,一眾本地課程嘅本地名校如DGS、LSC(佢哋有少部份讀GCE-AL)嘅學生已經大逃亡啦,莫非呢尐學校嘅學生冇能力或冇錢,要迫於無奈讀DSE課程?

Soundervolt 發表於 19-5-6 12:08
當高排名時候咪話有本身教育方法高效,當排名唔高嘅時候就話本身唔著重成績同分數一樣,就好似有尐學校成 ...
今日見到的前後矛盾copy 部分,還有好多。

宰相肚裏能撐船;有仇不報非君子。

車到山前必有路;不撞南牆不回頭。

條條大路通羅馬;一條道路走到黑。

買賣不成仁義在;親生兄弟明算帳。

一個好漢三個幫;靠人不如靠自己。

有緣千里來相會;不是冤家不聚頭。

一寸光陰一寸金;寸金難買寸光陰。

百事孝為先;忠孝難兩全。

人往高處走;高處不勝寒。

量小非君子;無毒不丈夫。

日久見人心;人心隔肚皮。

書到用時方恨少;百無一用是書生。

金錢不是萬能的;有錢能使鬼推磨。

瘦死的駱駝比馬大;落架的鳳凰不如雞。

人不犯我,我不犯人;先下手為強,後下手遭殃。

男子漢大丈夫,寧死不屈;男子漢大丈夫,能屈能伸。

打狗還得看主人;殺雞給猴看。

知無不言,言無不盡;交淺勿言深,沉默是金。

禮輕情誼重;禮多人不怪。

人多力量大;雞多不下蛋,人多瞎胡亂。

亡羊補牢,未為遲也;亡羊補牢,為時已晚。

寧可玉碎,不能瓦全;留得青山在,不怕沒柴燒

人不可貌相,海水不可斗量;人靠衣裳馬靠鞍。

原文網址:https://kknews.cc/essay/2qqk639.html

Soundervolt 發表於 19-5-6 12:17

喺香港開辦海外課程嘅學校只有直私或國際學校,本地直私 ...

亦有官津傳統名校中一至中六畢業流失左四成學生.

Sing13 發表於 19-5-6 12:22
邊間官津名校流失咗4成呢?

我只知直資中學流失較多, SPCC/DBS/GH, S1有24X人, 但S6只有~18X人

PKC亦不遑多樣, 近年S6畢業只有不足110人, 但當年S1有16X人

hkpapa852 發表於 19-5-6 12:26
邊間官津名校流失咗4成呢?

我只知直資中學流失較多, SPCC/DBS/GH, S1有24X人, 但S6只有~18X人

灣仔有英文小學個間.

Sing13 發表於 19-5-6 12:22

俾尐實質流失學生數據(最好係校務報告)嚟參考下,假如若果有其事,亦有不同原因,例如教學質素或校政等問題,跟學制有甚麼關係?

Sing13 發表於 19-5-6 12:28
灣仔有英文小學個間.
証明你唔瞭解不同學校既文化就去斷章取義

Sing13 發表於 19-5-6 11:33
如果按學生最終出路,其實band1a/b都是咁上下比例
5x-6x% local degree
1x-2x% oversea degree

計唔計埋國內/台灣大學先?~~~
‹ 上一主題|下一主題