用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 失望
樓主: GH123
go

失望   [複製鏈接]

回覆樓主:

樓主,大家同病相憐 真係好徬徨,自知亞女成績差,唔收我都無話可說,但有同學比女成績更差嘅都收咗,原因係乜乜全港冠軍! 咁都算,人地叻,收都無可厚非,但無諗到堅係0支援,學jm話齋係"學店",學校只為自己"名聲",完全無理喎學生感受!

小黃豆B 發表於 19-4-14 13:15
呢個世界同小說”笑傲江湖”都差不多,我相信世界係有真心愛護學生既敎育工作者,但更多係只當打份工睇業績 ...

回覆樓主:

在毫無支援吓,而亞女成績又麻麻,我唯有自行將亞女定位為band 3,揀band 2尾至band 3學校,到時派到band 3都要接受,叩唔到門嘅,唯有睇吓到時有無位做插班,搵好啲嘅學校

05baby 發表於 19-4-15 23:55
看了這個帖幾天, 原本不想回覆, 怕被標籤為鐵粉。但看着越來越多的負評, 忍不住出來説兩句, 希望網民明白,  ...

其實問題係學校0支援,並不是收與不收問題! 你話問班主任,佢咪答你"學校無呢方面嘅資料,其他班都唔會有..........",勁冷漠!

B.B.BaBa 發表於 19-4-23 16:17
其實最需要的係對未能升上德中的學生做番好升中支援,呢樣根本就係任何一間小學最基本應該做及必須要做的事 ...

無錯! 其實一路都係講緊支援問題!係支援呀! 支援呀!支援呀! 唔係怪學校唔收問題呀!點解啲人將問題扭曲晒! 我個女都係由幼稚園讀到小六,中學唔收,好合理,因亞女成績差,無得怪人,問題只係無支援,小6嘅班主任完全無建議,回避我問題,只係話佢地無呢方面嘅資料(banding),其他班都唔會有,叫佢建議下大約揀咩學校比較適合,都係話叫你自己睇,呢方面真係俾唔到!! 啲人成日話試直資,使你教咩,我諗全部上唔到中學嘅都一定有試,問題係收唔收,讀唔讀! 最重要嘅問題係自行/派位揀學校,band 2 同 band 3已經差好遠,有指引,有方向對家長嚟講已經解決咗問題!

Danielhk 發表於 19-7-11 15:59
都想知樓主女兒讀哪間中學,希望有個happy ending

大家同是天涯淪落人,希望佢搵到好學校
‹ 上一主題|下一主題