用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 失望
樓主: GH123
go

失望   [複製鏈接]

回覆 KiNnK 的帖子

創知band2A-B 人人講唔同

little_yolky 發表於 19-4-15 08:35
Banding可能係相對既,咁唔怪得我哋聯中校長話自己B1C啦。

我睇過幾間學校校內對其他中學的評價, 鄧鏡波2A 創知2B 九真1B, 但呢幾間上網睇又兩回事, 我見過鄧鏡波2C-3A 九真2B 創知係google 搵兩個網站都2B, 所以排名呢d野參考下, 塭學校如果好睇成績咪去睇數據, 睇校風就去學校望下, 就好似我咁睇校舍又上網睇又去學校望下, 去到感受下可能有時學校排名低d但自己喜歡有何不可

hkpapa852 發表於 19-4-15 08:21
B2A-B?邊個打手咁過份?

你自己上google 打呢間學校, schooland 同 bookofschool都係2B 咁你有乜資料話人打手先, 唔好攞幾廿年前人地係band3的講法, 學校排名有上有落睇呢d都係我地到呢年揾學校有時間睇多幾個網的資料, 有人問到咪答下囉, 唔好成日好似高登連登果d討論區咁話人打手, 上得EK都正經分享啦

王家爸爸    發表於 19-4-15 15:58

little_yolky 發表於 19-4-15 14:42
又咁講, 如果九真係1B, 咁旅港點計數? 旅港成績差迦密同華英少少, 九真同旅港又差好遠, 如果九真係1B, 其餘 ...

老師話呢d通常用果年收乜野學生多就用大概排位, 但唔等於dse 成績! 所以填表其實都好十五十六其實同band 其實差少少, 用dse分去比較只能反映老師唔錯, 但到考時果界係乜到時至知

王家爸爸 發表於 19-4-15 19:02
不過如果你理性啲睇,GH應該收晒B1同大部分B2,升唔返既好可能係B3或者係某啲原因學校唔想收返既B2。如果你 ...

我地都係直資, band2尾band3的老師直接叫你乙一搵d band2B 試, 之後一路落, 只希望我地唔好去到最差情況

hkpapa852 發表於 19-4-15 16:27
其實如果以呢個邏輯, 只要賣行廣告, 吸引到足夠B1學生, 係咪可以馬上升Lv做B1中學呢?

又咁講, 按呢個準則, ...

你用得賣廣告呢個想法真好笑, 當d家長傻的嗎? 你估開餐廳叫openrice 俾推介咩
‹ 上一主題|下一主題