用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 Physics真的重要嗎?
樓主: 蘑菇
go

Physics真的重要嗎? [複製鏈接]

想請問各位逹人, 中四多唔多選旅款為選修科, 難讀嗎?

蘑菇 發表於 19-1-29 14:58
呀仔現在中三,下學期要選定科目。佢諗住唔會揀呢科讀,一來本身無興趣,二來覺得深,難讀。但c6聽完親戚講 ...

剛去見完家長,討論是否Chem,Bio,Phy一齊讀,女的前兩科是可以選和名次好前,而Phy是頭20%,之前同女傾左,Phy要修都OK嘅,老師意見是能力加興趣,他表示Phy在S 3讀得好只是學皮毛,真是要考慮清楚。

JJDBB 發表於 19-2-22 11:47

剛去見完家長,討論是否Chem,Bio,Phy一齊讀,女的前兩科是 ...

係呀, physics 好多數計,理科又要多操題(同學自己唔操學校都操),有機會堂堂小測。如果怕用呢種方式操練嘅同學讀理科,高中生活會好痛苦㗎。

YolandaTam 發表於 19-2-22 16:09
係呀, physics 好多數計,理科又要多操題(同學自己唔操學校都操),有機會堂堂小測。如果怕用呢種方式操練 ...

其實我唔介意操,只是小朋友有自己想法,佢自己選可以動力大些,佢選左兩個強項理,爭一科,文,理或商,其實上大學夠分就OK,佢自己有想自己理想咁我放心比佢自己選,班主任話佢純理都可以,只是想佢自己唸下咩最合適自己!

JJDBB 發表於 19-2-22 11:47

剛去見完家長,討論是否Chem,Bio,Phy一齊讀,女的前兩科是 ...

不太欣賞老師教人逃避困難。小朋友勇於接受挑戰先值得欣賞。肯接受挑戰先有機會磨練

YolandaTam 發表於 19-2-22 16:09
係呀, physics 好多數計,理科又要多操題(同學自己唔操學校都操),有機會堂堂小測。如果怕用呢種方式操練 ...

讀物理要先搞清楚概念,再用數學去應用,若用數學題目去倒推物理 概念 可能會搞亂咗 覺得難. 識計條數唔代表明白物理理論。
如果 搞唔清楚概念, 題目轉個彎就搞亂左, 所以覺得難。
物理 的確比較多數要計.

csy_ma 發表於 19-2-20 11:31
同意。我囡中四選修ICT時,因為佢唔多打機(玩得最多既遊戲係數獨),都曾經擔心讀唔黎。結果佢program果部 ...

planetearth 發表於 19-2-22 18:18
不太欣賞老師教人逃避困難。小朋友勇於接受挑戰先值得欣賞。肯接受挑戰先有機會磨練
...

佢冇叫人吾好讀,只是任何都要量力嘅,能力與興趣行先。可能我無講清楚,我小朋友想讀的科目(大學),可以考慮吾修Phy.......

JJDBB 發表於 19-2-22 19:16
佢冇叫人吾好讀,只是任何都要量力嘅,能力與興趣行先。可能我無講清楚,我小朋友想讀的科目(大學),可以 ...

明白。小朋友興趣最緊要。DSE要讀4個主修,衹有2科選修太少了。大學選科也局限了,好多人到了大學先知自己想讀乜。
我之前分享過, 姨甥女個朋友仔 喺英國讀civil engineering,DSE修了物理同ICT,理應好合理,但他的 課程要讀chem, chem底唔夠基礎不合格,後來 重修chem補返。
‹ 上一主題|下一主題