用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 匯基東九收band one
樓主: tsangv
go

匯基東九收band one   [複製鏈接]

如果從報考人數來講, 匯基全收Band1絕對沒問題. (報考既band1人數應該比取錄人數多幾倍)
但直資學校相信自己增值能力, 未必會全選Band1學生.

而且直資選學生既方法是逐個選, 可控制Band2人數比例.

相反官津有一大部分學生是未見過派返來.自行要先拿成績好個班.

我認為匯基是貼近band1b,或者勉强称band1b,個人之見,band1 b 3322率應有7x%,五級以上百分比應該高過20%,四級以上百分比應該高過60%,三大率2x-3x%,而且有两年以上咁嘅成績.所以我另一文話如果同英華有分別,最多都是半級既分別.

1998Ruby1998 發表於 19-4-29 22:40
回覆 samuellor 的帖子

港同 5+ 35.48%,三大 49.58%,八大 68.91%,如果匯基係 Band 1B 的話,港同 Band  ...

至於港同,上年成績是band1A成績,但我認為應該有兩年都達標先算實至名歸,但前年既3322率...所以暫時應算band1A-B,如果今年同上年一样好才肯定是band1A.

匯基四級以上有60%,與其它只有4x%都當band1c,未免有失公平.
匯基最大問題是冇親生仔,如果持續輸入band1C學生,出來接近band1B,亦算是增值唔錯既學校.

1998Ruby1998 發表於 19-4-29 23:08
計埋 3322 就好多 Band 1 都唔掂,尤其係有男仔嘅學校,但佢地其他方面如 5+,三大都唔錯。按 3322 睇,DG ...

如果3322率唔達80%,為何仲稱為band1A呢?好可能間學校畢業出來讀副學士既百分比多過人地band1B.

過得3322,起碼有自資學位,計local degree都高D.隨住學位量化寬鬆,3322越來越重要.

另一網站真是將QC評為band1A-B.

睇中學好唔好,除左睇DSE成績,仲要睇佢手中個份牌—中學生源.

睇成績選校總比睇名氣選校好.
學校公佈成績出來就預左俾人比較.
甚至踢學生出校就是為左整靚數據, 唔睇豈非好可惜.

某啲網站將學校'upgrade'又會令一啲學校既家長開心啲
另一方面, 名校俾人downgrade又會令一啲學校既家長唔接受.

只要講明資料出處就OK了.
反正唔會有一份評級絕對正確.

王家爸爸 發表於 19-4-30 11:45
匯基5+得18.5%都叫B1B,港同既5+有35.48%,高成一倍,真係可以話係B1A*或者B1A**。 ...

睇教學質量我是睇四級以上百分比同3322率,反映大部分學生水平.
核心四科五級以上百分比,全港平均只有7.2-13.9%,主要反映自行收生質素.
至於為何四級以上百分比4x%仲是band1,因為下圖中最後個幾間大家心目中仲當佢是band1

王家爸爸 發表於 19-4-30 11:32
個人認為B1A應該主要係睇星星率,所以DGS、SPCC係B1A;同樣,B1B主要睇5率,所以KC、SPC係B1B。 ...

比個別學生能力用星星沒問題, 但比學校教學能力,我覺得應該睇學校是否可以俾到學生一個DEGREE. 用四級以上百分比同3322率較適合.

全港Band1人數是1/3

一間Band2B既學校能夠收到1/3 band1 學生嗎? 好大可能全部都是band2

然後你要一間中一收生全部是band2 學生既中學, 去同人比五級以上百分比, 五級以上百分比達全港平均有可能嗎?

而且絕大多數Band2學校都唔會公佈五級以上百分比, 比較到先出奇.

Band2B學校五級以上百分比能夠達到全港平均數要成立既條件是中學收生全港不分自行, 不分band, 所有學校都有3 band既學生.

EK有唔少能人.
有專家擅長收集資料.
有專家擅長分析.
有專家擅長講下邊間校舍靚,邊間校服靚,學生中午去邊處吃飯,學校N年前是點樣...
我覺得第3類既其實都幾有可讀性,但當佢講不擅長既就真是不要太認真了.

anyway, 都是君子之爭.

回覆樓主:

應該講是男校3322低,所有女校既3322都唔低,即使九真收大量band2生,其3322率兩年都有80%或以上.坑真亦有收band2生,3322率高達97%.
DSE核心四科有三科文科,不太適合男仔.

YmOra 發表於 19-5-1 12:32
男孩子的3322低只限於未考慮埋Best5或Best6情況。尖子一般多數係男孩子天下居多。

可參考 ...

男女DSE比較,以五科計,5*以上百分比男仔高DD,但由1級至5級以上百分比都是女仔高

YmOra 發表於 19-5-1 15:00
對呀!不過,要留意你這個表係計算埋3322未達標者在內。

3322 + 55 這個數字冇咩用處
只是話過了3322,副科取得兩科5既人數男生多
但一計最優五科,六科成績,女生在核心科分數佳,總成績會較好
例如男 3322 +55,女4422+54

‹ 上一主題|下一主題