用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港同面試
樓主: jumpjl
go

港同面試   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

bbeasy25 發表於 19-2-15 10:57
我去註冊嗰日, 目測仲大約有10張receipt 到, 註冊咗應該有幾位. 最後一次third in 應該offer 15位或以內.   ...

會有嘅,我知今年有人好遲至收offer
祝各位成功

醒目開學勳章 王國長老

gl 發表於 19-2-15 12:37
隨緣啦

到時或者中左頭獎,仲正呢

醒目開學勳章 王國長老

MCLIAN 發表於 19-3-1 13:25
明白你的感受。

我也覺得最初面試安排 interview 時效率很高 , 但3rd in往後的處理有點給人不了了之的感覺 ...

不是挑機
明白家長心情,但其實收唔收email話你在waitlist,重要嗎?
無offer,咪就係waitlist囉,status人人唔同,可能有人聽日就有offer,可能有人排到好後,總之唔係offer,亦無reject
7月叩門係公開,無論排先定排後,無論有無打過去學校問,什至無申請過,到時都可以交表。學校網頁亦有公佈,所以亦唔會話有問就知無問就唔知
平常心吧,祝早日有心儀學校offer

醒目開學勳章 王國長老

rainwater 發表於 19-3-10 22:03
回覆 siumachu 的帖子

去年我們一共in了4次添,最後嗰次是in獎學金,淨係填表都花了不知多少時間,要sell ...

雖然我係港同家長,我都明你感受
叫得見獎學金,理應有篩選過,認同咁上下水平吧。如果唔係收,就唔好叫人黎4次見獎學金啦.....除非面試結果真係好出乎預料啫
希望小朋友入到心儀學校啦

醒目開學勳章 王國長老

siumachu 發表於 19-3-10 14:06
經歷了3in, 1st in 千幾二千人,2nd 好似成7百,final都好似4-5百,有點感覺揾大棚人幫學校做勢做show和 cr ...

本來,面試係得兩輪
申請人數多了,時間唔夠用,所以有以下方案:
1. 全見,但面試內容cut一半
2. 全見,面試拆兩半(即而家做法)
3. 面試照舊但揀人

學校揀左2,所以由以前兩輪變三輪。在學校立場,頭兩輪即以前一輪,一定唔夠comprehensive,明白家長奔波,但學校咁見亦唔係無原因

至於揀得多人見第三輪、見埋四輪最後唔收.....我都同意有改善空間

醒目開學勳章 王國長老

ch-cheung 發表於 19-3-14 16:27
原來港同有扣門?

不嬲年年都有
‹ 上一主題|下一主題