用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 太古小學
go

太古小學 [複製鏈接]

大家點評價太古小學呢???
有無用家可以分享下呢???
   2    0    0    0

回覆 OK@aandj 的帖子

我都想知

我是用家 有什麼想了解 希望解答到

tak_tak814 發表於 18-11-27 21:35

先多謝你嘅慷慨分享
1/ 校方會唔會有啲乜嘢適應嘅措施比剛升小一嘅小朋友㗎???
2/ 請問平時嘅功課量大概係幾多??
3/ 除咗既定嘅考試之外,中間會唔會有好多額外加插嘅評估或者小測??
4/ 一啲對外嘅校際比賽,小朋友可以自由參加還是必需要經過學校嘅批准先可以??《 例如校際音樂節或者校際朗誦節之類》
5/  整體嚟講你覺得太古嘅校風如何??
6/ 學校嘅獎罰制度係點樣樣㗎??

多謝你嘅耐心解答呀。。。

想問一下升中派位如何?

同埋谷唔谷?

OK@aandj 發表於 18-11-28 09:03
先多謝你嘅慷慨分享
1/ 校方會唔會有啲乜嘢適應嘅措施比剛升小一嘅小朋友㗎???
2/ 請問平時嘅功課量大 ...

可看網上功課冊自行判斷

OK@aandj 發表於 18-11-28 09:03
先多謝你嘅慷慨分享
2/ 請問平時嘅功課量大 ...

一般小學校風不會有問題,老師可控制到,中學先要concern

可看學校網頁得知

1/ 校方會唔會有啲乜嘢適應嘅措施比剛升小一嘅小朋友㗎???記憶中8月尾會有一星期適應班,每天兩個半小時左右,開學頭一星期就返半日。默書好似10月先開始。
每日平均4-6左右,放假前夕就7,8樣,閒日做快則半個鐘,慢則一個鐘左右。
3/ 除咗既定嘅考試之外,中間會唔會有好多額外加插嘅評估或者小測??
會間中有突如其來的評估,但次數唔多,感覺就好似工作紙咁,但應唔會計落考試分,平時默書就會計百分比落成積表,主要都係嗰三次考試。
4/ 一啲對外嘅校際比賽,小朋友可以自由參加還是必需要經過學校嘅批准先可以??《 例如校際音樂節或者校際朗誦節之類》我小朋有自己舉手參加朗誦,老師有安排係午間活動時同佢練習,音樂節自己問學校攞表參加。
不過不失,又唔會見到好頑皮既小朋友,又無見到好乖好書生既小朋友。我小朋友都鍾意返學,成日話我遲,攪到佢做唔到早操
6/ 學校嘅獎罰制度係點樣樣㗎??

我見佢地班内都有獎賞計劃,我小朋友會好開心同我講佢今日咩咩咩上榜。

回覆 boojiji 的帖子

升中可以係學校網頁睇到,佢無顯示全部學生入邊間,不過知道佢嗰年幾多人畢業,就可以計到幾多入band one同band two.暫時小一 小二唔覺得谷。

tak_tak814 發表於 18-11-28 12:48

1/ 校方會唔會有啲乜嘢適應嘅措施比剛升小一嘅小朋友㗎???記憶中8月尾會有一星期 ...

好詳細好詳細啊!
多謝哂妳咁仔細無私同慷慨嘅講解啊…
因為始終官方嘅資料會比較概括
用家嘅分享先係最可以令入了解實際情況
感激感激
願妳小朋友有開心快樂嘅校園生活啊!     

dreamdream081 發表於 18-11-28 12:29

可看網上功課冊自行判斷

多謝

dreamdream081 發表於 18-11-28 12:32

一般小學校風不會有問題,老師可控制到,中學先要concern

多謝

回覆樓主:

乙二有冇機?

回覆 sude917 的帖子

上年呢個討論區有人話入,有人話入唔到,上年大抽獎時,要太古加額開大班,所以多左位。
‹ 上一主題|下一主題