用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門田家炳, 屯門官中,馬可賓,譚伯羽那間較好? ...
樓主: AppleChow
go

屯門田家炳, 屯門官中,馬可賓,譚伯羽那間較好? [複製鏈接]

la5711 發表於 18-11-30 08:40
津中要開英文教學班,是要經教育局批核的收生banding。所以能全級中一都用英文教學的,就足以證明這學校主 ...

官津中學, 要開英文班, 該班需有85%學生Pre-S1成績屬全港Top 40%, 即係B2A-B1水平

理論上, 可以全開英文班既官津中學, 即係中一有至少85%全港屬B2A-B1水平既學生

即係証明呢單學校受B2A-B1既學生(家長?)追捧.

極端一點, 如果某所謂B3中學, 某年因Marketing好而忽然受B1家長追捧, 收夠85%B1學生去全開英文班, 係咪代表該校就馬上升Lv呢?

有好既Input, 6年後Output如何? 現實中, 負增值既英中遠多於正增值既英中, 我重視Output多於Input.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

AppleChow 發表於 18-11-21 16:46
謝謝回覆.但譚伯羽是中中, 不知有那些科是中文教, 到考DSE時會否仍是用中文作答, 會影響DSE成績嗎?
這間有 ...

高中我仲未研究,初中升譚中嘅同學仔媽咪話,數同IS 係英文,其他如地理係中文。

至於精英班可以話有或冇,其中一班嘅老師勁啲,有副校同主任任教。

hkpapa852 發表於 18-11-30 09:00
官津中學, 要開英文班, 該班需有85%學生Pre-S1成績屬全港Top 40%, 即係B2A-B1水平

理論上, 可以全開英文 ...
但不是每間中學都會公佈DSE成積,但開到幾多英文班就明確知道。

la5711 發表於 18-11-30 09:17
但不是每間中學都會公佈DSE成積,但開到幾多英文班就明確知道。
至少屯門區所有英中, 都有公佈部份DSE成績.

認真講, 一間主收B1學生既英中, 3322率 (申請入讀Local degree最低要求) 如果連70%都無, 或者4主科平均表現只係和全港平均水平相近(全港平均水平, 即係大約B2B水平), 係咪仲可以叫B1中學呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-30 09:20
至少屯門區所有英中, 都有公佈部份DSE成績.

認真講, 一間主收B1學生既英中, 3322率 (申請入讀Local degree ...
係現行基制下, 有無b1中學要落車呢???
如果有一年收唔夠85% B2A-B1 學生, 個年是否可以全開英文班 ? 定按比例開???

subb 發表於 18-11-30 09:46
係現行基制下, 有無b1中學要落車呢???
如果有一年收唔夠85% B2A-B1 學生, 個年是否可以全開英文班 ? 定按比 ...
微調後係逐班計

如果以Output去計, 相信全港會少至少1/3官津英中

hkpapa852 發表於 18-11-30 10:04
微調後係逐班計

如果以Output去計, 相信全港會少至少1/3官津英中
如果個年PRE-S1只收到50% B2A-B1 生 ! 咁可以開幾多班???

有D中學, 在高中開全英文班 (初中未係) 又是基於什麼情況下可以開?????

其實只有B1學生, 而沒有所謂B1學校的客觀定義.
有人睇收生成績, 有人睇DSE成績.  有人訂條線高啲, 有人訂得低啲,

subb 發表於 18-11-30 10:33
如果個年PRE-S1只收到50% B2A-B1 生 ! 咁可以開幾多班???

有D中學, 在高中開全英文班 (初中未係) 又是基 ...

以S1一級4班計, 一級有144人, 一半人即係77人, 點計都只能開2班英文班 (除非學校夠課室分到30人一班, 咁就可以開3班英文班)

但如S1係一級5班180人, 即有30人達開英文班水平, 可以開到3班 (其中一班中文班要多1-2個學生, 一班英文班要少1-2個學生)

subb 發表於 18-11-30 10:33

有D中學, 在高中開全英文班 (初中未係) 又是基 ...

EDB只限制初中能否全開英文班, 高中係微調後其實無乜限制

hkpapa852 發表於 18-12-1 09:40
EDB只限制初中能否全開英文班, 高中係微調後其實無乜限制

明白!謝謝!今日去過屯天同馬可賓參觀,而屯天嘅簡介寫明升每間大學嘅percentage!
學校寫入大學及專業教育課程係91%
OU + SSSPD = 41%
而其他八大 = 59%

142位學生,有2位入科大,2位入港大,10位入中大!
但馬可賓只係講3322嘅百分率係85%,但唔知真正幾多學生入八大!
其實係屯天成績好左,定係馬可賓好d呢?
我想睇下邊間成績好d黎排位!先謝謝你回覆!

cherry0131 發表於 18-12-1 15:50
明白!謝謝!今日去過屯天同馬可賓參觀,而屯天嘅簡介寫明升每間大學嘅percentage!
學校寫入大學及專業教 ...

專業教育課程

即係可能連基礎文憑同毅進都計

屯天多年嚟連3322都唔公佈,主科合格率亦只係~95%,相信只係B2A/B既水平

馬可賓遲咗開始,我唔夠時間聽晒迫住要走先,請問可唔可以分享4:45pm後的powerpoint給我呀?還想知佢話另一個自行簡介會定了邊日舉行?是否又要留意校網申請參加?

sn0629 發表於 18-12-1 17:22
馬可賓遲咗開始,我唔夠時間聽晒迫住要走先,請問可唔可以分享4:45pm後的powerpoint給我呀?還想知佢話另 ...
我都冇聽講座,今早10:30就去行左個圈!只係參觀下同主要同d學生傾下計了解下!因為在這裡有些sis話大抽獎唔好第一擺百周,第二擺董中,只會浪費左第二選擇!因此,亞囡話如果係咁就擺馬可賓,所以突登去睇睇!校園都算大,學生們都好友善,講左好多資料我知!有梁周嘅學生、有屯官小嘅學生,佢地都表示不太辛苦!感覺也不錯!

hkpapa852 發表於 18-12-1 16:27
專業教育課程
明白!謝謝你嘅回覆!

尋日去屯天聽講座其實有d失望,校長太新準備唔夠比家長發問多過講學校野
不過見屯天d學生都乖又主動,不過學校只得2班英文班。

hkpapa852 發表於 18-12-1 09:39
以S1一級4班計, 一級有144人, 一半人即係77人, 點計都只能開2班英文班 (除非學校夠課室分到30人一班, 咁就 ...
我真係愚笨...

S1 4班 144人, 50%人達B2A-B1, 144*50=72人 嗎 ?
即係 英 36 / 英 36 / 中 36 / 中 36
如果5班, 即係 英 24 / 英 24 / 英 24 / 中 36 / 中 36
定可以偷雞
5班, 英 30 / 英 30 / 英 30 / 中 27 / 中  27

?????

subb 發表於 18-12-3 11:07
我真係愚笨...

S1 4班 144人, 50%人達B2A-B1, 144*50=72人 嗎 ?
EDB只係規定, 最少要20人一班 (定係22?)

hkpapa852 發表於 18-12-1 09:39
以S1一級4班計, 一級有144人, 一半人即係77人, 點計都只能開2班英文班 (除非學校夠課室分到30人一班, 咁就 ...
但如S1係一級5班180人, 即有30人達開英文班水平, 可以開到3班
(其中一班中文班要多1-2個學生, 一班英文班要少1-2個學生)

~~~~~~~~
5班180人一半50% B2A-B1, 180*50% = 90人 ????

即英 36 / 英 36 / 英 34 / 中 37 / 中 37 人?????

subb 發表於 18-12-3 11:10
但如S1係一級5班180人, 即有30人達開英文班水平, 可以開到3班
(其中一班中文班要多1-2個學生, 一班英文班 ...

‹ 上一主題|下一主題