用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有無中學唔係普教中㗎?
樓主: bb鼠
go

有無中學唔係普教中㗎?   [複製鏈接]

bb鼠 發表於 18-10-23 15:14
我無留意呀,只留意有乜科用英文,網站又唔會講,希望上高中會轉返廣教,宜家好煩,d詩背咗廣東 ...
除非左派學校啫, 高中一定廣教中, 因為要DSE會話, 我哋用普通話口試又唔夠班單非雙非嚟, 所以中學去到高中一般會用返廣教中。你下次家長日問下老師囉。

luluhaha 發表於 18-11-29 22:26
Dse時可以選普通話考試嗎?
可以, 但如果母語唔係普通話既普通人, 就千祈唔好試, 唔夠單非、雙非嚟的, 人哋普通話係母語。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-10-23 15:10
大把廣教中啦!不過中學一般只會在初中普教,只有極少學校會到高中,因為怕影響dse成績。
我仔小學係普教 ...
其實邊度有普教中中學名單? 因為入去好多學校網頁無寫, 最初諗住普教中學校應該無普通話堂啦, 但又好似鼠BB學校咁, 普教中又有普通話堂, 所以好難分。

IloveJJ 發表於 19-1-2 18:45
我以為你咁早開始參觀學校,一定已了解過晒添!
我要報既就了解晒, 但其他同學仔心儀既佢哋有D無參觀, 上網又搵唔到資料, 所以咪問下邊度有資料睇囉。

IloveJJ 發表於 19-1-3 09:41
嘩,你咁勤力幫人既!
大家坐同一條船, 要互相幫忙呀。

bb鼠 發表於 19-1-4 14:38
當大家一鍋蜂去選有幾多英文班時,真係唔會留意係咪普教中,小學我就知多,所以揀廣教中,點知竟然 ...
你直頭同佢講, 乜你無睇過最新份研究報告咩? 普教中既學生係唔主動既, 學校想同學主動, 有無諗過改返粵教中咁呀?

bb鼠 發表於 19-1-14 20:18
你做乜咁激動
見到D咁既老師, 嬲呀!
‹ 上一主題|下一主題