用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 想去外國升學但英文勁差
樓主: Chuengmm
go

想去外國升學但英文勁差 [複製鏈接]

poonseelai 發表於 18-9-19 00:19
三個月改埋口音,好似誇張咗D

口音無10年都要8年啦

雪碧仔 發表於 18-9-19 11:07
都唔係啊
我朋友個仔又係英文唔好 朋友就係好似你咁諗住去到外國自然會識
但佢個仔本身內向 而且好怕醜 成 ...

我細仔果班來咗一個大陸新生,英文不太好,哭咗2次,老師同佢傾又唔講,於是老師叫我仔問佢咩事哭,我叫呀仔照顧下佢啦

回覆樓主:

語景好重要,雖然話就好多中國人,但出街買野,上堂都會以英文,可能識得講,但文法可能未必好好,口音就真係會學到少少。

我個仔佢自己想出去
但係佢從細到大讀中文嘅學校
宜家亦唔知應該如何是好
驚佢出去被人蝦 唔識ENG 搵唔到 Fds
不過佢自己話已經預左一開始係咁
唔知去到果邊到適應要幾耐時間先

回覆 scso 的帖子

又唔洗 8 年咁耐,年半應該改到口音。
你咁講我醒起之前我個內地屋友,因為英文差又冇自信,平日都係阿爸阿媽幫佢搞曬所有野,所以硬夾埋我去銀行,點知佢睇錯地址去錯銀行,miss 左 appointment。我話我要返去煮飯同返學,銀行呢 d 其實有齊曬所有文件,基本上可以唔洗點溝通。佢係咁拉住我唔畀走,結果係銀行都喊左出黎,喊到職員心軟即刻畀個 10 mins slot。

ANMYA 發表於 18-10-1 03:00
我個仔佢自己想出去
但係佢從細到大讀中文嘅學校
宜家亦唔知應該如何是好

其實小朋友有佢自己嘅生存方法,佢既然有勇氣去試,我們更加要支持佢,吾好擔心佢吾識英文溝通問題,識朋友問題,反而鼓勵佢主動接觸同學,吾好講咁多負面資訊,少少便可以。
我仔現在香港中一,已經有興趣明年去英國,佢英文唔掂架,平日都唔會講英文,不過我又冇特別理,由佢自己學習,既然佢咁勇敢話想去,我地都支持佢,唯有慳啲洗,掛心就必定,不過將來條路是他的,由他來決定。

cfs 發表於 18-10-1 09:44
其實小朋友有佢自己嘅生存方法,佢既然有勇氣去試,我們更加要支持佢,吾好擔心佢吾識英文溝通問題,識朋 ...

之前有搵過relative佢Cousin話可唔可以同佢傾下,唔想卑去出去,因為我地知我地同佢傾已經無曬用
點知傾完之後佢Cousin去Spain升學,然後佢依家次次笑住講,果啲阻住人地,如果無得去留學又要鬧脾氣
後面先知佢Cousin一直用age講佢比啊仔大 佢講啲嘢全部都係啱嘅
佢Cousin係果啲10A狀元,原本有得到Spain Exchange,唔知點解學校將果名額卑第二個
佢好鬧,係屋企喊左好耐,佢比啊仔激進好多,
哩排同啊仔講佢講左一個好好笑嘅嘢
佢想出去留學係去P3就已經唸好,佢原本唸住F.1就去
其實哩幾年Secondary School Life佢話佢過得好開心但都係想出去,
而且佢覺得決定讀完F.5去都好唔捨得班同學,但已經不足以阻佢
佢話如果知同學校社工傾可以change到我地
佢早知道就讀完F.1去講
講真啦,佢讀書唔係好叻雖然係Band2 中文 Secondary 係Top 10
但啲嘢肯定無得同人地從細讀英文學校嘅人比
佢仲話如果佢可以幫自己揀 一定會讀英文嘅學校
好耐之前應承過佢 等佢大一啲先去 唔係age上大係心智上
點知去已經唸早好耐
依家聽到有時都唔知講乜嘢好
有時候真係學佢話哉,有啲人age但心智都無咁
佢學校社工都係講 哩個仔一定好叻佢咁細個已經唸好曬咁多野
有啲嘢係adult都無佢唸得清睇得咁澈
做家長唯有依家得返啖笑,我地都唔知佢咁細個已經唸定
宜家唯有幫佢,佢留學啲嘢自己搵自己search
我地只係幫佢Pay下咁
佢話我地家長幫唔到佢唯有靠自己啦

Chuengmm 發表於 18-9-18 16:13
大仔入唔到local u, 黎緊打算送佢去外國升學
但佢英文由細到大都唔多好, 我怕送到佢出國佢同人溝通唔到
佢 ...

有彈藥,可以睇下去讀 foundation program 之類,先再入大學。

ANMYA 發表於 18-10-1 15:17
之前有搵過relative佢Cousin話可唔可以同佢傾下,唔想卑去出去,因為我地知我地同佢傾已經無曬用
點知傾完 ...

有理想有目標係好,不過要加上父母從旁協助指引,有時佢地搵到嘅嘢、睇到嘅嘢,未必有我地咁詳細咁長遠,始終我地活多幾幾廿年,認識及諗法會比較多,根據佢嘅要求、喜歡,給予指引幫助,就好像升學agent,都唔止揾一間,多去了解,多一點資訊,希望幫佢搵到適合嘅路,等佢靠自己努力前進!

cfs 發表於 18-10-1 19:11
有理想有目標係好,不過要加上父母從旁協助指引,有時佢地搵到嘅嘢、睇到嘅嘢,未必有我地咁詳細咁長遠, ...
其實你地會唔會驚啊仔出去之後唔返來好似移民係果邊唔返來係果邊生活

ANMYA 發表於 18-10-1 21:19
其實你地會唔會驚啊仔出去之後唔返來好似移民係果邊唔返來係果邊生活

如果他有能力自力更生,有自己思想目標,我從來吾介意他在任何國家定居,將來的路是他自己走的,有能力吾返香港仲好。
孝順嘅喺地球任何一方也會關心下父母,唔孝順的我生十個留喺香港都冇人會探下我。
我倆睇得好開,只要他認為自己生活開心,唔需要返香港啦!

Bluestar    發表於 18-10-2 20:01

回覆樓主:

睇同學的心態和性格。如外向,喜歡睇世界新奇事,社交强,自信强的就事半公陪,很快學到流利英語。本身内向,在家庭受盡愛護的住住不想外走,英文吾好就怕比人笑的,住住在外面不能適應到,想着回家。

3b 發表於 18-9-20 13:24
申請大學前不是要有基本英文聽寫講能力嗎?怎可能是小學程度?

入大學要考 IELTS ,唔會小學程度
香港人英文可能比一般大陸人好少少,但也只是 second language 程度。
自己都唔叻,取笑人就幾冇品。

cfs 發表於 18-10-1 23:30

如果他有能力自力更生,有自己思想目標,我從來吾介意他在任何 ...
其實都唔知需唔需要同仔仔講下哩個問題亦唔知如何開講唔知點解係驚嘅,但又希望佢好

Chuengmm 發表於 18-9-18 16:13
大仔入唔到local u, 黎緊打算送佢去外國升學
但佢英文由細到大都唔多好, 我怕送到佢出國佢同人溝通唔到
佢 ...

英文差成點先?No reference,齋吹係冇意思。 IELTS or DSE PG多少?

ANMYA 發表於 18-10-2 18:53
其實都唔知需唔需要同仔仔講下哩個問題亦唔知如何開講唔知點解係驚嘅,但又希望佢好
...

其實冇必要特別去講呢個問題,將來佢完成學業,自己喜歡在哪裡生活,覺得開心便可以,做父母便支持他,相信他們,接受一切便可以。
‹ 上一主題|下一主題