用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 葡萄家長,發放學習障礙論
go

葡萄家長,發放學習障礙論 [複製鏈接]

發覺某些家長以為對某些學校發放劣評,例如該校有學習障礙學童論,可引導别人放棄學位,感覺行為卑劣,請對個人言行自重
   2    0    0    0

Uphkltd 發表於 18-7-29 09:59
發覺某些家長以為對某些學校發放劣評,例如該校有學習障礙學童論,可引導别人放棄學位,感覺行為卑劣,請對 ...

我反而覺得,如果一間學校真係好似果d家長講,“傳聞”收較多sen既小朋友既話。但果d學校既中學dse成績又唔差既話,咁應該代表間學校既教學方式好過一味只收成績好,屋企一早train定個小朋友俾學校既好。

sinsinlo 發表於 18-7-29 11:28
我反而覺得,如果一間學校真係好似果d家長講,“傳聞”收較多sen既小朋友既話。但果d學校既中學dse成績又 ...

我第一感覺是學校包容性高,全無負評感覺。不是沒有offer就葡萄既

回覆 心急媽媽xxx 的帖子

同意,有好多時學校都會收到sen小朋友,但並不代表該小朋友學習上ㄧ定有問題,佢哋只是表達方面做得未夠好,學校能夠關愛小朋友,幫助他們,反而我會好欣賞該校。而且dse成績有目共睹,我相信老師的功勞也很大。
P.s. 冇申請該校小一學位

回覆樓主:

邊間?

回覆 kudon 的帖子

其實在一些傳統名校都有好多sen小朋友,我以前在醫院工作都經常見到,覆診完跟住返學,佢哋睇落去又冇乜特別,當中不少都是資優生添。

回覆樓主:

大家看看這位家長之言論

回覆樓主:

名校亦有SEN學生,公開試狀元當中都有SEN學生。唔少都係有突出talent(包括學術、藝術,Creativities)嘅叻仔叻女,可能只係性格或情緒等同普通學生有些少分別而已,唔係咁大不了啫。

回覆樓主

男拔都收好多資優,記得唔好讀

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

我仔sen讀港同
的確sen 家長會傾向揀輕鬆d互動d學校,資優又有資優考慮
咩學校無sen生?咁介意真係要去火星

回覆樓主

學校真係要檢討下收生準則, 啲唔buy 學校理念, 唱衰學校的人都有offer, 我地buy 學校理念又有學樂器的卻是rejected

Charlotte_mom 發表於 18-7-29 12:48
我仔sen讀港同
咩學校無sen生?咁介意真係要去火星 ...

唔使理果d歧視人地小朋友的家長,好多名校也有收特別需要學童,佢咁驚咪全部唔好入。身為家長講呢d,何以身教?

Charlotte_mom 發表於 18-7-29 12:48
我仔sen讀港同
咩學校無sen生?咁介意真係要去火星 ...

想問SEN 和學習障礙有乜唔同?

發覺某些家長以為對某些學校發放劣評,例如該校有學習障礙學童論,可引導别人放棄學位,感覺行為卑劣,請對 ...

有咩問題,幾好,各有所需,無話負皮。

醒目開學勳章 王國長老

我田三日 發表於 18-7-29 13:14
想問SEN 和學習障礙有乜唔同?

Sen係特殊教育需要,範圍好廣
學障係其中一種

Soundervolt 發表於 18-7-29 12:31
名校亦有SEN學生,公開試狀元當中都有SEN學生。唔少都係有突出talent(包括學術、藝術,Creativities)嘅叻 ...

無錯。我記得以前去校際音樂節,在台上見到一位男中三學生,著住喇叭褲係度彈古箏,表演非常出色,已考到深造組,亦是比賽冠軍!事後才知他是band 3學生,老師說他郁唔停又讀書唔好,但發覺佢有音樂天份,還叫我們眼界要擴闊點!

理得佢,我剛問過教音中的朋友,佢話音小音中唔多SEN學生,近年數目亦愈來愈少,學校傾向唔收。即使收左既都係好輕微的SEN學生。

人人都可以發表意見嘅!不過要建基於事實,若然無中生有就唔係咁好嘞!

回覆樓主:

其實就算有同學係有特殊學習需要又點~學校收得,個同學都一定有佢長處。就算是神校也收好多資優/SEN同學。佢哋的特長分分鐘發展比普通人高出許多~學校是想發展佢哋特長。作為家長應該教導小朋友學習別人的優點,不要無限放大別人的缺點。

‹ 上一主題|下一主題