用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 一線小學,全級應在頭十,但操行C,可以點做? ...
樓主: shuaimei
go

一線小學,全級應在頭十,但操行C,可以點做?   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 18-7-6 11:33
我哋學校操行唔係班主任一個俾分,係分五份:中英數常+班主任,咁班主任就佔2份。
...

相信好多學校都唔會單一由班主任一個人去決定操行分,只是不會咁高透明度去話俾家長知。

jumphigh 發表於 18-7-6 11:40
我孩子小學話就話其他科老師都一齊評操行, 但最後決定都係班主任到,而且细項更加係全部由班主任一個人比 ...
假民主 ! 

我朋友個仔又係咁,老師成日小事,投訴去家長,操行當場比得唔好啦
最後加上見校長傾,老師叫做收歛番D ! 

如果小孩咁識討人歡心, 相信唔會有依家呢個問題

問題係好多老師都麻麻地...明知呈分都玩野!

其實當初你發現班主任有問題應第一時間搵校長。無錯,搵完後“可能”會報復。咁如果無呢?你小朋友就可安 穩渡過。你唔搵高層處理,佢會得閒整鬼你,最後受苦都係小朋友。
其實搵高層處理係百利無一害,高層會觀察小朋友/老師行為,有咩事你可以話老師“報復”,操行一定可討回。

仔仔錫錫你 發表於 18-7-6 13:14
其實當初你發現班主任有問題應第一時間搵校長。無錯,搵完後“可能”會報復。咁如果無呢?你小朋友就可安  ...
如果高層“默許”班主任咪捉蟲?

回覆樓主:

世上,沒有無緣無故的愛,亦沒有無緣無故的恨。操行C,作為家長,點可以唔搵學校搞清楚?一切豈能一句老師玩野、針對、不近人情作罷。

比如一個自信DSE5**學生,放榜得個3,你估佢查唔查卷?唔出聲,即係默認老師評價,去問去爭取,你可能會得知一些你冇諗過嘅事。

有人話中學收生重成績,操行次要,真?常人認知係操行既野,升中喎,小學會鬆D手咪令學生麻煩,唔A都比個B。你 C,如果我係收生老師,我會好有興趣小朋友係小學發生乜事。我仔女升中時,大大話話都去過十幾間中學升中簡介會,間間都話操行要B以上。唔理操行?我未見過一間B1學校係咁,當然大抽獎乜都無所謂。

shuaimei 發表於 18-7-5 23:27
有直屬中學,但唔想原校升,自行想搏出面更好的学校。呈一大概頭十,4主科都係A,但操行唔理想,五個操行細 ...

你擔心下年又對住佢,操控住操行加作文口試分,真係不得了!搵班主任傾下,唔係質問或投訴,係要誠懇(即使係扮既)。係人都鍾意人氹、讚美自己,尢其那些鍾意掌權既人。你扮晒知衰,多謝班主任今年教導,想了解下點樣幫女女,話阿女其實好鍾意班主任教云云。必要時灑幾滴眼淚,話好擔心阿女去左差既學校。班主任條氣順晒,又覺得自己做緊救世主,知道家長亦緊張,應之後手鬆點吧!呢d禁虛偽既野梗係唔好要阿女做,做阿媽真係好偉大的,為仔女甚麼事也可做,包括放低樽鹽。條氣好唔順要忍忍忍,最多之後食buffet鬧老公發洩返。到阿女派到心儀學校,你返轉頭串爆班主任是後話啦

WinnieCatCat 發表於 18-7-6 14:11
你擔心下年又對住佢,操控住操行加作文口試分,真係不得了!搵班主任傾下,唔係質問或投訴,係要誠懇(即 ...
好有宫心计feel, 好正题外话:如果学生家长一直都参与学校义工,跟学校校长老师熟络,是否比较容易避免类似被班主任针对的情形出现?

Yanamami 發表於 18-7-6 13:37
如果高層“默許”班主任咪捉蟲?
其實老師有問題你估高層唔知?只係無人投訴就由他吧!搵過高層,老師點都會收斂吓!我仔從小1開始操行不嬲都係b+,小4唔知咩事最尾果次得個c,我即刻搵副校問咩事!2次家長日都話阿仔無問題,只係上堂有點不專心,手冊無寫堂上有問題,從來無收過電話,有咩原因比c,你話係主科老師決定?!好,我叫阿仔問主科老師,中文老師話我比b唔係c,英文老師話我係想嚇你等你出年做好d。副校都知出事,我再問同班同學打交,剪人頭髮都係c,校方比c我接受!但唔該校方比返資料我同級無事無乾有多少個b,麻煩全部改返比c佢地。最後校方解釋文書出錯,比返個b了事。

回覆 JustAParent 的帖子

上學期紀律同禮係C時,已找班主任傾過(低聲下氣),佢比我嘅理由一直只係話小朋友上堂傾偈,沒有其他。點知下學期又係咁,又無記過,仲有5個優點,咁叫人點接受呢!

仔仔錫錫你 發表於 18-7-6 14:36
其實老師有問題你估高層唔知?只係無人投訴就由他吧!搵過高層,老師點都會收斂吓!我仔從小1開始操行不嬲 ...

咪以為高層真會出手去處理。我小朋友試過某訓練完後,老師捉住佢鬧左1堂時間,問佢乜咁無禮貌’廟,佢,全程佢係被威脅下認左,因佢係老師。但佢返家後致電我家負責人講左件事,咸到豬頭,佢根本唔知乜係,廟,,更加無做過。負責人致電班主任問乜事,班主任唔肯處理,駁線去該老師,老師話佢已認左,處理合適~~~

豈料,明早副校捉住我小朋友,話佢昨日全程在場觀看,根本無甚麼‘廟’老師出現過,望住佢俾人出氣狂鬧~~~

仔仔錫錫你 發表於 18-7-6 14:36
其實老師有問題你估高層唔知?只係無人投訴就由他吧!搵過高層,老師點都會收斂吓!我仔從小1開始操行不嬲 ...
我意思係:高層為留成績好既学生上中学部,默許老師係操行分手紧,甚至不合理……所以告上校長处都未必有用。

mcl203 發表於 18-7-6 14:57

咪以為高層真會出手去處理。我小朋友試過某訓練完後,老師捉 ...
你呢啲口同鼻拗好難贏。 我在校方唔知 情下叫小朋友直接去搵主科老師問過究竟。 我係有足夠證據去講道理。 你個case要搵証人去support,如果唔係最後都係官官相衛自己硬食。 我投訴到校長處有3次,每次我都搵足3個証人先去投訴,基本上校方搵咩藉口我都諗埋,最後雖然迫唔到老師道歉,但校長都代為道歉 承認處事不妥。事後小兒 都叫做安穩度過到今天畢業。

mcl203 發表於 18-7-6 14:57

咪以為高層真會出手去處理。我小朋友試過某訓練完後,老師捉 ...
咁你都唔處理? 我阿大俾班主任狂閙咗10分鐘, 因為話佢唔食盒飯, 浪費。其實皆因佢果日照顧嘔同學, 聞到嘔味, 自己都想嘔, 無胃口。班主任無問原因, 總之係狂鬧咗10分鐘。不過, 我知個班主任係好有教育熱誠, 只係呢個位處理得有D問題, 所以無寫信去高層鬧爆佢, 只係直接寫信俾佢。之後佢打電話俾我承認咗處理失當, 無俾機會阿大解釋, 亦有當面同阿大道歉。呢D都係年青老師至有咁既胸襟, old seafood就一定死不認錯。

仔仔錫錫你 發表於 18-7-6 15:19
你呢啲口同鼻拗好難贏。 我在校方唔知 情下叫小朋友直接去搵主科老師問過究竟。 我係有足夠證據去講道理。  ...

成件事係副校自己親口講目暏成件事喎,只係佢完全無去處理~~~

little_yolky 發表於 18-7-6 15:37
咁你都唔處理? 我阿大俾班主任狂閙咗10分鐘, 因為話佢唔食盒飯, 浪費。其實皆因佢果日照顧嘔同學, 聞到嘔味 ...

9X9老師間私人恩怨,捉個學生出氣~

Yanamami 發表於 18-7-6 06:02
哦~有联糸中学……正常吖~唔想俾你女走吖嘛,你搵校長都無用……唔会係衣車吧…… ...

唔會啦,你講嗰間操行無細分。樓主,可否提示下邊間?好似操行有細分的唔多

揸住咁嘅操行係咪到此為止,乜都唔駛玩,乜嘢直資、自行、扣門都唔再有份,好灰,小五就玩完!而我更唔想升佢嘅中學。
‹ 上一主題|下一主題