用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 kts vs TSL
樓主: fishball_cream
go

kts vs TSL   [複製鏈接]

mcl203 發表於 18-6-26 17:35
所以,部分教會學校既辦學理念咪會兼顧唔同種族囉,Marymount咪似乎係其中之一,同樣現象我見亦出現係兩間 ...

若果唔鐘意NCS做同學,咁大部份傳統名校都唔使去讀。

Soundervolt 發表於 18-6-26 17:49

尢其是係天主教教會辦既,我估~~~

mcl203 發表於 18-6-26 17:35
所以,部分教會學校既辦學理念咪會兼顧唔同種族囉,Marymount咪似乎係其中之一,同樣現象我見亦出現係兩間 ...
絶對同意

Soundervolt 發表於 18-6-26 17:49

咁官校應該都唔得,可能要去愛國學校先得
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Penipony 發表於 18-6-22 17:14
我覺得kts出名d喔⋯⋯tsl係抵讀,咁嘅價錢有咁嘅成績,多人負擔到所以吸引咁多人報 ...
我係港島人,九龍新界小學我就認識唔深,當年未上baby kingdom就只聽過tsl,淨係覺
得英文好勁好出名,kts係從baby kingdom
認識呢間小學

我都覺得普遍唔識KTS, 係kingdom人先識. 或真係有升小需要, 有研究過, 有了解過的, 才會知道佢禾桿冚珍珠(可能因佢門口又實際太隱敝了)

hellobb3 發表於 18-6-27 18:38
我都覺得普遍唔識KTS, 係kingdom人先識. 或真係有升小需要, 有研究過, 有了解過的, 才會知道佢禾桿冚珍珠( ...
KTS好出名亦係好多家長的dream school,不過可能係TSL比較多新聞報道,平價及英語教學又比較eye-catching啲。

講真如果唔係有小朋友升小或上ek, 好多喺ek受熱捧嘅學校。好多人根本聽都未聽過!

講真如果唔係有小朋友升小或上ek, 好多喺ek受熱捧嘅學校。好多人根本聽都未聽過!

babieblue 發表於 18-6-26 10:43
May I know since which academic year, TSL change its NCS admission policy? thanks

2016開始,所以NCS真係數量少左,學校收多左mixed的家庭!我當年直接問副校的

bbroy 發表於 18-6-27 22:57
2016開始,所以NCS真係數量少左,學校收多左mixed的家庭!我當年直接問副校的
...

原來TSL也有此情況!我見KTS 也有biracial,不是多,但就是多了一點

bettyay 發表於 18-6-28 07:27
原來TSL也有此情況!我見KTS 也有biracial,不是多,但就是多了一點

我地以前幼稚園的mixed kids和外國回流的家庭全部以TSL為首選(幾間神直資龍校以外),一來平二來英文語境好小朋友能隨時隨地轉channel, 對於佢地黎講能夠對住英文人講英文不卑不亢是很重要的考慮恩素

Ocean419 發表於 18-6-28 07:36
我地以前幼稚園的mixed kids和外國回流的家庭全部以TSL為首選(幾間神直資龍校以外),一來平二來英文語境 ...
哦!謝謝你告訴大家他們的想法⋯⋯仲全部都係咁諗那找到合適就好了

bettyay 發表於 18-6-28 07:50
哦!謝謝你告訴大家他們的想法⋯⋯仲全部都係咁諗那找到合適就好了 ...

不過我所認識的只是同班的家長,即係我的sample size 只代表全級約5%的population, 其餘95%的家長點諗我就唔知啦

Ocean419 發表於 18-6-28 07:36
我地以前幼稚園的mixed kids和外國回流的家庭全部以TSL為首選(幾間神直資龍校以外),一來平二來英文語境 ...
其實呢班是因不是果
‹ 上一主題|下一主題