用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教哪裡可以知道學校pre S.1 成績?
樓主: alicecym
go

請教哪裡可以知道學校pre S.1 成績? [複製鏈接]

回覆 idakeung 的帖子

我女咪係力谷果D囉, 學校5月尾開始, 一星期5DAY留校操PRE-S1, 阿女頂唔順, 日日都成6:00至返到, 做功課做到10點, 卒之我要寫家長信比學校, 自己提出由5日減至2日

妹妹頭 發表於 18-6-22 10:18

我女咪係力谷果D囉, 學校5月尾開始, 一星期5DAY留校操PRE-S1, 阿女頂唔順, 日日都成 ...
我地好D, 一星期3日...中/英/數各一日..XD

唔留校果幾日, 就派各一份番屋企做, 我叫女有時間至做, 先做好功課先

IloveJJ 發表於 18-6-22 09:55
hkpapa:
想請教你關於數學的問題。如果學校今次呈分深了,每科都只有幾個人9字頭(一班入面),以往這情形 ...
其實都係照用標準分去排名.

只不過數學卷深, 先可以分出邊D人真係叻D, 尤其係男仔

我小朋友間學校, 因為數學科卷淺, 攪到中游份子同叻人, 相差都係幾分內, 更不時有中游份子數學科成績好過考全級頭5名個班人 (呢班叻人經常都係因為唔夠小心俾人扣分)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

妹妹頭 發表於 18-6-22 10:30

唔留校果幾日, 就派各一份番屋企做, 我叫女有時間至做, 先做好功課先
26/6 會有MOCK EXAM..XD

妹妹頭 發表於 18-6-22 10:18

我女咪係力谷果D囉, 學校5月尾開始, 一星期5DAY留校操PRE-S1, 阿女頂唔順, 日日都成 ...
我地無特登操Pre S1, 只是其中一天做Pre S1 Mock Exam

alicecym 發表於 18-6-21 19:53
孩子在校成績ok....但在二線學校…怕被前兩屆學生pre S.1成績拉低、以致入不到band 1中學…
...

直接問老師咩band

IloveJJ 發表於 18-6-22 12:38
我唔明啊!

咁佢哋今次科科都深咗,唔係大家個平均分會低咗嗎?咁如果我一樣,咪會名次好啲囉!唔係咁架?  ...
但你講果個平均分係「總」平均分喎。即係如果科科都深, 阿仔中英高, 緊係勁著數啦, 因為佢同個平均分拉得好開。但數學因為卷深, 平均分低, 唔好彩阿仔今次都係低分, 但起碼叫做接近平均分, 唔會俾佢拉得好開 (唔好同我講係平均分以下喎), 所以, 因為逐科排個標準化分, 所以無可避免, 阿仔科數一定係蝕底的 (相比較卷深但仍然高分果批), 但因為佢其他科高分, 所以應該都補得返下。因為, 你暫時唔知道, 數高分果批同學, 中英係點, 佢就算中英唔夠阿仔高分, 但如果都係好成績, 咁佢哋成績較平均, 一定係會有著數。都係呢個道理, 阿大雖然無科全班第一, 但因為佢科科都平均, 所以拉拉埋埋, 佢既名次就唔會低。當然, 果D五科呈分有兩科100分既人, 我哋就唔好去同人哋比較了。

IloveJJ 發表於 18-6-22 13:56
佢啲排名差不多既同學,都係其中一科9,另外兩科8。
我指平均分差不多,就係大家一啲高一啲低之後,我仔平 ...
咁即係阿仔科數都唔係好差囉, 我阿大之前科數差頭果浸20分的。

IloveJJ 發表於 18-6-22 14:32
唔係喎,應該係呈一+呈二嗰個分,先要標準化呀?不是嗎?

每次都要標準化同配對Pre-S1成績
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 18-6-22 14:15
佢數而家81.5,其他人85左右卦!今次數難咗,只有幾個9字,以往都幾多人9,阿sir話79以上唔太差喎! :nothing ...
唓!

IloveJJ 發表於 18-6-22 15:16
即係點?
又話科數好差, 都唔係好差啫。如果科數都俾佢9X, 咁咪頭10內? 你要求都好高喎。

IloveJJ 發表於 18-6-22 16:22
因為佢係其中一份79,咁係好差喎。其他人就兩份8x多,咁我估85左右卦?

你要再諗下, 你哋考50都係B1, 我哋要考15至係B1, 情況不可同日而語, 差個雞毛蒜皮幾分, 根本無傷大雅。我哋差一分就係一分。你覺得阿仔派其中一張數學卷79分震撼大, 抑或阿大派中作79分震撼大呢。

當時仲未考呈分, 我仲要同佢做心理輔導, 同佢分析79同86根本無大分別, 因為只不過佔20%, 差個1.4分, 做啱條重組句子都响返度, 云云。所以, 今次阿大考得好, 係心理戰術成功了。

依家小朋友考呈分, 阿媽仲要讀埋孫子兵法!唉。
‹ 上一主題|下一主題