用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 thanks
樓主: tychow
go

thanks [複製鏈接]

tychow 發表於 18-5-30 19:29
謝謝大家意見。
順便幫朋友問問,她囡囡有movers 13盾和starters15盾,應2個都放入portfolio,定只放starter ...

Same here ...我都考慮緊。

tychow 發表於 18-5-30 19:29
謝謝大家意見。
順便幫朋友問問,她囡囡有movers 13盾和starters15盾,應2個都放入portfolio,定只放starter ...

我會放Starters 15盾(滿分) 而不放Movers 13盾, 唔想畀學校以為家長催谷小朋友 (Movers 正常是P1/2 考), 反正面試係看面試表現, 有太多證書(但普通成績)唔重要。

回覆樓主

今年知好幾個target 叩神津的已考KET/ PET可能只是個別事件,感覺上「證書」通漲中

keep-calm 發表於 18-5-31 08:16
今年知好幾個target 叩神津的已考KET/ PET可能只是個別事件,感覺上「證書」通漲中
...

5/6歲去考KET/PET?

除咗想俾人知自己有幾咁怪獸,我又真係諗唔到有咩原因/需要。

要進取,不如去考GCE-AL,直接跳級入大學吧!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-5-31 08:23
5/6歲去考KET/PET?

除咗想俾人知自己有幾咁怪獸,我又真係諗唔到有咩原因/需要。

真有其事。通常呢D case 家長都係話小孩天賦異稟,唔洗點預備。叩神津要在係一堆portfolio 中脫穎而出被選中先有面試機會,當越來越多flyer 15(講緊叩神津申請者)自然有人試高一格

keep-calm 發表於 18-5-31 08:43
真有其事。通常呢D case 家長都係話小孩天賦異稟,唔洗點預備。叩神津要在係一堆portfolio 中脫穎而出被選 ...
咁佢地除左證書,仲有冇公開比賽的獎項? 唔知神津點揀人呢?

keep-calm 發表於 18-5-31 08:43
真有其事。通常呢D case 家長都係話小孩天賦異稟,唔洗點預備。叩神津要在係一堆portfolio 中脫穎而出被選 ...
針對“小孩天賦異稟”的家長,我都想幫他們平反吓。有些孩子真的有這天分,我身邊都有這樣的人。從來不用教串字,NC時學校叫佢考Starters,一考就15盾,馬上報Movers又15個盾。這些孩子都有個特點,超喜歡閱讀。

siden    發表於 18-5-31 11:13

chungque 發表於 18-5-31 10:48
針對“小孩天賦異稟”的家長,我都想幫他們平反吓。有些孩子真的有這天分,我身邊都有這樣的人。從來不用教 ...

如果愛閱讀就可以, 甘多去圖書館就可以不用上學, 哈哈!

回覆 tychow 的帖子

零盾!

Arabellahk    發表於 18-5-31 15:12

即使FLYER 15盾,如果其他樣樣唔掂,叩門都係未必有用。

叩門位少,單靠英文,好難跑出。

Arabellahk    發表於 18-5-31 15:13

回覆樓主

朋友兒子flyer 13盾也唔敢放portfolio 最後也能000叩入揀人見的名津小。我覺得Cambridge 試是英文水平的其中一個指標,若portfolio 已有亮點 又夠平均,是不用靠證書。當然最後要小朋友係真有實力先得
‹ 上一主題|下一主題