用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 文憑試考《孤獨的理由》 作者:很多題不懂答 ...
樓主: 2jkidsfather
go

文憑試考《孤獨的理由》 作者:很多題不懂答   [複製鏈接]

2jkidsfather 發表於 18-4-10 18:56
文憑試考《孤獨的理由》 作者:很多題不懂答
From rthk
最大問題係啱既(諗法同作者一樣),反而低分;錯既反而高分。

2jkidsfather    發表於 18-4-24 13:44
Yanamami    發表於 18-4-24 13:29

大學生一般語言水平評定同  DSE 5 以下唔拉curve 有冇關係? (而家min 3322, 中英 33 不是拉curve) 

真諷刺!要答對,難道要做評卷者心裏的一條蟲?

更諷刺的是,年年有記者去問作者呢啲問題。其實,記者出醜過一次就算啦,一而再出醜,真係唔知醜字點寫。

如此邏輯成立,以後係咩要出己故作家嘅文章。除了己故作家嘅文章,考評局仲要重金禮聘問婆,叫問米婆問一問己故作者答案啱唔啱。

如此邏輯成立,中文教師要收檔,以後再也不能教學生欣賞文章,甚麽中心思想,段落大意都不能教,着學生去問作者、去請問米婆,然後背標準答案。

如此邏輯成立,以後教師不能批解讀書報告,應將讀書報告寄给作者批改。至於以故作家作品,建議政府成立問米局,將讀書報告寄到問米局批改。

王家爸爸    發表於 18-5-8 12:24
黃巴士    發表於 18-4-26 17:35
2jkidsfather    發表於 18-4-26 11:05

judy 發表於 18-4-26 09:38
更諷刺的是,年年有記者去問作者呢啲問題。其實,記者出醜過一次就算啦,一而再出醜,真係唔知醜字點寫。 ...

或者可以更加直接d,叫考評局親自落去問。因為經問米婆,驚考評局亦會猜度問米婆嘅意思。

王家爸爸    發表於 18-5-8 16:35

其實考評局最急切要做嘅係出一條題目考吓自己,題目名係"孭鑊的理由",以考核考評局自己嘅理解能力,分析能力,能否明白家長嘅意思及感受,考生面對嘅困難...........

2jkidsfather    發表於 18-4-26 16:44

bobbycheung 發表於 18-4-26 16:42
其實考評局最急切要做嘅係出一條題目考吓自己,題目名係"孭鑊的理由",以考核考評局自己嘅理解能力,分析 ...
剛剛看了一點文學批評家羅蘭.巴特既理論簡介翻譯本,可能可以幫考試局補鑊。從文學既角度睇,作品的生命係讀者賦予的,而唔係作者,正如果羅蘭.巴特所說的「作者已死」,作者寫全文章,他的發言權已經完了。

更諷刺的是,年年有記者去問作者呢啲問題。其實,記者出醜過一次就算啦,一而再出醜,真係唔知醜字點寫。 ...
最大問題反而係出事之後,考試局唔識解畫。

最大問題反而係出事之後,考試局唔識解畫。

其實,出咩事? 一份卷,有淺有深,如果個個識做嘅,每人都是5**了。

要睇份卷有冇出事其實唔難,有一定水平的教師也可判斷。記者如果覺得有問題嘅,将疑問寫出,讀者識得分析嘅。好過去問作者。

2jkidsfather    發表於 18-5-8 17:18

記承天寺夜遊

元豐六年十月十二日夜, 解衣欲睡, 月色入戶, 欣然起行。 念無與為樂者。遂至承天寺, 尋張懷民。懷民亦未寢, 相與步於中庭。
庭下如積水空明, 水中藻,荇交橫,蓋竹柏影也。
何夜無月, 何處無竹柏?旦少閒人如吾兩人者耳。

好多人讀過"記承天寺夜遊",蘇東坡為何自稱"閒人"哎,唔通要去問米?乘時光機回到宋代,問蘇東坡係唔係暗示懷才不遇,蘇東坡要點回答呢?

記者都白痴嘅。

你其實有冇睇清楚, 條問題係點問?

judy 發表於 18-5-8 15:12
好多人讀過"記承天寺夜遊",蘇東坡為何自稱"閒人"哎,唔通要去問米?乘時光機回到宋代,問蘇東坡係唔係暗 ...

所以我經常話古文唔難讀,因為千百年來已有共識,最多兩三種公認解讀,考評局唔夠膽亂來。啲白話文就唔同了,懶有水平咁設問題,未有公認解讀,點亂來都得,連作者都唔係咁諗,呢啲咪係“諗多咗,諗壞腦”囉!

2jkidsfather    發表於 18-5-15 10:46

judy 發表於 18-5-8 15:12
好多人讀過"記承天寺夜遊",蘇東坡為何自稱"閒人"哎,唔通要去問米?乘時光機回到宋代,問蘇東坡係唔係暗 ...
呢條問題千百年來總結有兩個可能而已,第一是悠閒,另外一語雙關,可加因貶官感懷身世,自貶一下。咁寫考評局冇得唔俾分!唔使問米都得。

曾幾何時,考評局有一個答案,記者問作者又有第二個答案,咁應該兩個答案都得還是只有考評局的答案才對?或者考生嘅『掹車邊』其他答案接唔接受?這個才是重點。

從 記承天寺夜遊 可以明白任何文章在讀者眼中都可以有多個解讀,例如第二個答案係因為我們了解作者生平才推斷出來。咁如果我了解作者又或睇晒佢啲書而有貼近作者原意嘅答案,應該有滿分。都係果句,Marking Scheme唔好太死就乜事都無。
‹ 上一主題|下一主題