用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 怎樣勸阿女剪短髮
樓主: yesthomas
go

怎樣勸阿女剪短髮   [複製鏈接]

咁小事就由得佢啦,何必傷感情。青春期喇,管得太多,  一係反抗;一係放hea。 所以,  這等無傷大雅的小事, 就俾佢揸主意。

回覆樓主

跟據往績,女狀元大多係長頭髮

https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20170712/56944342

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20160713/mobile/bkn-20160713075737985-0713_00822_001.html

pokinponi    發表於 18-2-3 12:26

little_yolky 發表於 18-2-2 12:31
我唔明大家點解覺得長短頭髮打理時間會差唔多。

我當年一直短頭髮, 無用護髮素, 洗頭水用一次, 唔洗吹5分 ...

I like you so much. Glad that your girl has such a fun mom! (emoji)(emoji)(emoji)

lambeanmama 發表於 18-2-3 12:25
I like you so much. Glad that your girl has such a fun mom! (emoji)(emoji)(emoji)

係啊

回覆 yesthomas 的帖子

好辦法就是讓她每天都洗頭, 這樣不臭

回覆樓主:

留黎做乜,長髮返學又係紮馬尾,紮頭紮得多,髮根扯到行,長期咁頭髮會變得稀疏。我姪女就係咁,自少馬尾妹,好大把頭髮,上到高中開始甩頭髮,而家好少紮頭,但啲頭髮都生唔番。
長髮大個唔使紮起先留啦。我係古老人。

tutik 發表於 18-2-3 22:56
留黎做乜,長髮返學又係紮馬尾,紮頭紮得多,髮根扯到行,長期咁頭髮會變得稀疏。我姪女就係咁,自少馬尾妹 ...
子非魚……所以唔好紥禁紧同放学-定要散髮~

回覆 little_yolky 的帖子

你女女真係好 tum。我唔鍾意短頭髮因為 50、60 年代果 d 黑白相,冬菇頭女仔都係孤兒院果 d 地方住,長頭髮女仔係大戶人家。 阿媽話紮辮好煩,剪短就唔洗煩,我就話:「咁我自己紮囉。」結果四年級之後都留到過膊頭。

阿媽細個成日話長頭髮會扯營養,唔識高。我就攞住好多外國人相話「人地頭髮長到落屁股都生得牛高馬大」。然後阿媽又話頭髮長會令到人腦部唔夠營養,我又舉例話「咁古代科舉咪個個白癡仔」。激到阿媽又打又鬧,喊聲之下格硬剪左我把頭髮,剪到我成個冬菇頭咁好樣衰。

不過對我而言長短頭髮差唔多,因為我唔吹頭同埋唔用護髮素,頭髮都順滑容易紮。

回覆 noming 的帖子

係 wor,我果班考級 20,DSE 係學校排頭過幾個,全部都長頭髮。反而短頭髮果 d 唔係好讀到書。

回覆樓主:

隔幾日洗頭?唔係呀嘛

little_yolky 發表於 18-2-2 12:31
我唔明大家點解覺得長短頭髮打理時間會差唔多。

我當年一直短頭髮, 無用護髮素, 洗頭水用一次, 唔洗吹5分 ...

阿女:

長頭髮

唔用conditioner

唔吹

只係朝早用多5mins紥辮

好ok喎

Yanamami    發表於 18-2-4 16:00

siden 發表於 18-2-4 15:28
阿女:

長頭髮
因為大女頭髮好大把, 好厚, 佢放學5:XX洗頭、沖涼, 但到臨瞓前都仲有D濕(因為佢哋好早瞓)。阿妹髮質唔好, 唔用護髮素勁打結, 不過佢唔算長, 因為佢唔鐘意長髮, 係因跳芭蕾舞被迫唔可以剪太短, 最少要紮到髻, 一年剪一次。

即刻買把俾阿女先。

panasonic負離子風筒 - 我都有用呵, 真係我D小曲頭洗完吹下直好多..

IloveJJ 發表於 18-2-5 10:27
你有無買panasonic負離子風筒?或者dyson風筒?都好架!快乾、唔傷頭髮、直。
我係用panasonic負離子風筒, 唔知係咪工人姐姐吹用乜都一樣, 無分別喎。

IloveJJ 發表於 18-2-5 10:54
哈哈哈!咁叫阿女自己吹
近排已經叫佢自己吹了。

tutik 發表於 18-2-3 22:56
留黎做乜,長髮返學又係紮馬尾,紮頭紮得多,髮根扯到行,長期咁頭髮會變得稀疏。我姪女就係咁,自少馬尾妹 ...
上到高中甩頭髮係因為壓力大吧!阿女呢年因為呈分(其實佢只係P5), 佢好大壓力, D頭髮甩咗好多。我問佢咁大壓力做乜, 阿爸阿媽都仲未有壓力。
‹ 上一主題|下一主題