用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 F.4 第一次校內考試成績
go

F.4 第一次校內考試成績 [複製鏈接]

仔仔剛考完F.4第一次考試. 大部份成績都巳出. 想問問大家. 第一次考試成績是否未能作準? 是否只是一個開始作為日後努力的準則? 因雖然仔仔沒有不合格. 但分數又不是高, 都有些擔心. 但仔話, 依家只是初初開始, 學習緊怎樣答題. 所以不用太擔心. 是否真的?
   3    0    0    0

因我見仔仔多數都係唔夠時間做.

回覆 王家爸爸 的帖子

仔仔係通識, 中世歷史.

回覆 mamee 的帖子

噉你仔仔考成點?

可能文科真係要學點答.

ouiwa    發表於 18-2-22 20:30

星期六家長日, 見了老師. 老師是教仔仔英文的. 仔仔VOCAB 唔夠. 又唔肯串字. 老師話仔ORAL 無問題. 肯講, 因不用串字都叫問題不太大. 綜合份PAPER. 聽佢無問題. 但串字就好大問題, 知佢聽到識答. 但串錯字. 好唔抵. 噉綜合另一PART. 佢識抄搵來寫. 所以一路KEEP 上去都應問題不大. 但寫作用唔到太多生字. 噉唔會唔合格, 但唔會高分LO. 老師叫仔要用多O的力去串背生字. 想問下大家, 有咩方法好呢? 仔由細到大都唔喜歡串字, 好麻煩

回覆 crazyhippo 的帖子

真的? 足夠嗎?

係, 我講PAPER 3, 聆聽+綜合. 老師話我仔PART 1 聆聽易串錯字. 叫佢要串多O的. 因其實大部份都唔係O的難字. PART 2老師反而話亞仔問題唔係太大.佢TAKE 到NOTES 同埋搵到要寫O既野寫文. 相對佢話分數佢唔太低. 作文仔都一定係選易的.

我仔同你仔應差不多. 我仔都成日話, 唔需要用好難O既字去作文. 除佐作文睇多O的GRAMMAR 之外, 其他都不會睇太多.但老師話. 你唔學多O的.噉想提升未難LO.你唔會只想KEEP 住好似依家噉.都想可以再進步.. 我仔英文全級2X/117. 老師覺得可以再好O的.

係.我仔中學英文科真係最STABLE 的一科. 我都相信你仔同我仔係同一類學生..HA

選修科多3分即是什麼意思?

明白
‹ 上一主題|下一主題