用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生幼稚園點谷法?有無住九龍區決定讀堅真?你地點返 ...
go

民生幼稚園點谷法?有無住九龍區決定讀堅真?你地點返 [複製鏈接]

如題。仍未決定民生定堅真,住九龍區。經常聽人講民生好谷,但唔清楚佢點谷法,因為好難想像幼稚園可以谷成點。而堅真面試嗰日,俾我感覺又幾好。

3    0    0    0

對於一些認為幼稚園應該完全玩,唔應該有功課的家長來說,民生算好谷。

對於一些目標神校的家長,民生一啲都唔谷。

對於大部分民幼家長來說,民幼課程適中。

common_cat 發表於 18-1-7 00:56
如題。仍未決定民生定堅真,住九龍區。經常聽人講民生好谷,但唔清楚佢點谷法,因為好難想像幼稚園可以谷成 ...

其實我覺得民幼唔算谷呀,每兩個月到學校有張學習範疇俾你睇將會教乜,評估就係跟住啲呢學習範疇,又唔會有默書考試。
至於家課K1星期一至四得一本家課,唔使十分鐘都可以完成,星期五會多點家課都係兩本到同隔一星期有份親子家課同小朋友一齊做。假期多少少。其實學校都有調節到家課量,早兩三年啲親子家課係每星期一份,而家都減到隔星期一份,假期家課都少咗。
學校有閱讀計劃,兩星期到交一次,有兩本書叫小朋友讀俾人聽,聽完簽名,另外就讀書報告,讀得多會有獎勵,但完全係自願參與,K1只係睇完油哈哈笑,K2就畫下公仔寫下詞語,k3要求多啲要寫下句子咁上下。
星期六有三個鐘興趣班(外判的)可以揀3樣野學,完全又係自願參加
K1-K2好輕鬆呀,K3會嚴啲同要求多啲,寫多啲字預備上小學。但三年來好多活動好多野玩,讀得好開心。
學校都有問你報唔報GAPSK, Cambridge STARTER(K3),又係自願參加,老師係學校會教小朋友。
其實我覺得學校唔算谷,課程適中,要谷係家長自己谷,我識得有啲家長係自己再安排好多活動俾小朋友學。
如果講谷應該係民小(emoji)

吉蒂小豬 發表於 18-1-7 09:00

多謝分亨,非常詳細,唔知waiting有無機會入到……

蘇菲菲 發表於 18-1-7 09:55

有waiting 入到的個案呀,有啲龍幼好似培正德望等都未出offer,之前都見有人話放咗ms讀KV,LH 的post。不過要5月定6月過咗交大訂先開始call人,有排等。

蘇菲菲 發表於 18-1-7 09:55

不過佢call waiting 都call siblings 先,所以都唔容易call 到N 無人士

吉蒂小豬 發表於 18-1-7 10:34

有waiting 入到的個案呀,有啲龍幼好似培正德望等都未出off ...

唉……到時真係有都唔知讀唔讀好

bearbearhome 發表於 18-1-7 11:55
不過佢call waiting 都call siblings 先,所以都唔容易call 到N 無人士

ic

回覆樓主

我覺得民幼課程不會特別谷係適中,論課程谷的是民小。 我諗民幼的「谷」係因為半龍校只有6成半-7成上到小學,家長之間的谷。如果想上民小,三年幼稚園的生活都會一步一驚心,怕表現影響升小機會,而且就算對學校有意見也不敢表達,怕影響升小機會,而有部分家長(不是說所有)也會各出奇謀希望「取悅」學校,這是現實。(除非那些已有小學路數,不在乎民小學位的)不過這也不只是民幼的情況,其他半龍校都會,尤其收生比率不高那種。而且之前亦有家長提過學校對升不上自己小學的學生係完全不會有support的,大部分家長都會覚得自己小朋友叻不會成為不幸的那些,但現實係因學位問題每年一定會有學生升不上,而K3時小朋友已長大他們互相之間也會通消息的,他們也會討論自己入不入到小學部。所以家長也要有這種心理準備,有小學backup,但這三年也要好好努力。

EggEgg08 發表於 18-1-7 12:45
我覺得民幼課程不會特別谷係適中,論課程谷的是民小。 我諗民幼的「谷」係因為半龍校只有6成半-7成上到小學 ...

無論讀甚麼幼稚園也有升學壓力,在民幼有70-80%升民小已經非常好!作為民幼學生的家長,我們沒有刻意取悅老師,每一年開學第一天校長就講明唔凖送禮。
告訴你:雖然我的小孩只是K2, 還沒有小一offer, 但是我們完全沒有升學壓力!更加唔會一步一驚心,今年會報幾間比民小更好的龍校,得就得,唔得就算,反正民小也是一間很好的小學(個人認為太大班是唯一的缺點), 而近2-3年民中的DSE 成績已進入band 1 A 的standard, 如果要求不是非常高,應是不錯的選擇。

common_cat 發表於 18-1-7 00:56
如題。仍未決定民生定堅真,住九龍區。經常聽人講民生好谷,但唔清楚佢點谷法,因為好難想像幼稚園可以谷成 ...

對堅真校長的印象好好

73662710 發表於 18-1-7 13:59
無論讀甚麼幼稚園也有升學壓力,在民幼有70-80%升民小已經非常好!作為民幼學生的家長,我們沒有刻意取悅 ...

非常同意!
本人對民小大班教育都有保留,但完全同意是一間好學校!

73662710 發表於 18-1-7 13:59
無論讀甚麼幼稚園也有升學壓力,在民幼有70-80%升民小已經非常好!作為民幼學生的家長,我們沒有刻意取悅 ...

有民小offer, 不可大抽奬, 但可以考直資小學嗎?

addbie 發表於 18-1-7 15:55
有民小offer, 不可大抽奬, 但可以考直資小學嗎?
可以

同好多龍校—樣,MS幼稚園唔會谷,老師亦冇甘多時間谷,但這個升小制度非常好,令家長自動谷. 反正上小ms又可飛些走。但上民小三四就大力谷,因是直屬民中要留85%給民小,要上去為校爭光。但MS真是—間好學校,除了大班教育,及只俾一星期我考慮交不交留位費, haha $

Deleted

回覆樓主

告訴人沒有壓力很容易,但相信問大部分家長內心真的是否冇壓力,尤其那些中遊或中下遊份子,相信自己有答案,幼稚園不同小學有考試,幼稚園評估一般都係由老師做,憑老師評分,而且範圍也廣,學術、自理、主動性、禮貌...等等,不是樣樣可好客觀評估。所以老師的判斷是很重要的因素,小朋友的位置也可以因為不同老師有所不同。半龍與非龍的分別,就在於半龍學生在校的每一件事,可能也與能否升小掛鈎,這就是所謂的壓力。非龍學校為了令升小成績漂亮,一般都很幫學生。

Anyway, 只係想指出讀半龍校可預見的壓力,而這情況在民幼是普遍的,中小幼都係汰弱留強。

EggEgg08 發表於 18-1-7 21:22
告訴人沒有壓力很容易,但相信問大部分家長內心真的是否冇壓力,尤其那些中遊或中下遊份子,相信自己有答案 ...
你講的也有其道理! 那麼就不要選半龍了,call waiting 時拒絕得決絕啲!

Del

回覆樓主

民幼其實唔係好谷,功課少過某些學券學校,我朋友每日均有2份功課,中文寫兩版,但民幼每日只有一份,又唔係每日要做中文,如果做只寫一版,另一版係填下充咁,功課量好適中。
‹ 上一主題|下一主題