用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考K1小朋友Bad result, 但升小Good Result?
樓主: lovelovebabe
go

考K1小朋友Bad result, 但升小Good Result? [複製鏈接]

deco99 發表於 18-1-1 20:57
六間都收真係好叻,點做到嘅,可以分享一下經驗嗎?

當時見到佢怕醜、冇自信就參加一D社交、建立自信嘅興趣班,青年中心辦,幾十蚊一堂,目中只為比多D機會佢接觸唔同嘅人。
多同佢傾計,每次搭車都會全程傾計,任何話題都會傾,鼓勵佢思考、表達。
另外,無論上堂、遊戲、去公園玩,禮貌同規則都好緊要,經常提醒佢。
最後亦都係最重要嘅係培養閲讀興趣,我每日都會同佢讀故事,K3嘅時候佢鍾意睇書多過玩玩具,亦都係因為咁,佢可以面試最心儀嘅學校時等2小時全程睇書。
我相信父母係小朋友最好嘅老師,父母用心教導一定比證書重要。

lovelovebabe 發表於 18-1-1 04:54
好灰, 我小朋友考K1 result差, (MS reject,SC, KV,  KM, 又一村, 宣道,  全部waiting), 想問大家,有 ...

面試多間不成功,至今應該知道不足的地方。小一面試是一個更困難的戰場,及早知道不足的地方,用這兩三年改善,小心備戰,考小一可能有好結果。相反如果考PN,K1 太順風順水,考小一時太輕敵,反而可能考得不太理想。

好灰, 我小朋友考K1 result差, (MS reject,SC, KV,  KM, 又一村, 宣道,  全部waiting), 想問大家,有 ...

空講係無用嘅!倒不如用三年時間,好好栽培小朋友,成為品學兼優的孩子吧!

其實你有咁多waiting應該係仲有機會,遲啲應該有call waiting, 唔洗太灰。至於名幼,當然是會有幫助。但是沒有又唔會話等於沒有希望;不過努力是一定係要多啲。我覺得名幼的人脈及眼界是有所得著。祝你好運。

回覆樓主

我仔K1要靠人事才可入到理想幼稚園,但P1 兩間神校都收,仲有2年時間,加油吧!

Nateric 發表於 18-1-4 14:22
我仔K1要靠人事才可入到理想幼稚園,但P1 兩間神校都收,仲有2年時間,加油吧!
...

想請教如何培育小朋友,兩神校收不容易啊!

ABCdoreme 發表於 18-1-8 12:15
想請教如何培育小朋友,兩神校收不容易啊!

我只是著重學術培養,無音樂,無cert, 可能他個人條件不錯,開心自信的性格較多學校接受而已!
‹ 上一主題|下一主題