用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Maryknoll vs CKY
樓主: OKN
go

Maryknoll vs CKY   [複製鏈接]

Of course CKY!
朋友大女maryknoll ,細女CkY
去到小六,其實己換了幾浸學生,因為瑪記每年也會勸退最差的一批學生,然後換了一批外來生!到了小六己換咗一半人,再上七成中學,對孩子壓力太大!就算本身孩子屬於叻(考到cky)但見到自己朋友一批批走,心理也會不平衡

每年全級最差嗰幾個,四/五年級多d
重申:係勸退,你有權唔走,因為津校

回覆 siden 的帖子

換近一半人不是作的,除了勸退外,當然有不少人跳船去IS,因為學制多抄寫背誦,有一批人根本不喜歡學制!樓主題目係:如果錢不是一個考慮
事實係錢的確係好多人嘅考慮

回覆 siden 的帖子

你可以去問裏面的人P4/P5 當你知道升中無望就自然會走

我的意見及數字是聽了5-6 位瑪記家長講;唔係親身經歴但也有一定可信性;希望有MCS 家長上嚟引證一下
傳統冿校吸生有兩個來源:自行及抽獎
以MCS 級數,一般要首名及校友(mcs 舊生可入校會或領洗以達25分)當然還有必收生如教職員子女及在學妺妹等
另外要靠大抽獎;兩者冇質素保證!名冿在冇得擇之下要維持好質素只好從叩門丶插班生入手!
位何來呢?你咁辛苦搬到41 校網博抽獎,正常也不會讀一兩年就退學吧!Mcs 每年有大量宣小,kts,st Francis , good hope , tsl  applicants ......
在此我不能談她們勸退的手法(太敏感)但我想講, no free lunch!
如果cky 唔洗錢一條龍讀ib唔洗tsa  我覺得好易諗!
Ib 是全方位栽培,當然cky 早年intake 唔係好strong ,但e 家咁難考....已經唔係有冇錢而係考唔考到嘅問題

回覆 MC1128 的帖子

真心請教:小一入學那批到升中那批換了幾多人?(並不是一年走半班)
因為我的資料是由家長提供,如果有新資料歡迎更新
‹ 上一主題|下一主題