用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Maryknoll vs CKY
樓主: OKN
go

Maryknoll vs CKY   [複製鏈接]

keep-calm 發表於 17-12-27 08:19

請問一下你認為甚麼性格特質的小朋友較適合IB 課程?有 ...

Ib要有良好語文能力,所有科目(包括數理體育)一樣要寫report, DSE其實亦是語文能力強有着數,中英通識三科要合乎要求才有資助大學學位入場券,A level反而無須考語文(gcse已考中英文),可只供自己强項。其他你指出的ib能力相信任何學制都適用。其實孩子咁細,怎可看到有無這些能力,所以我会選制度,希望透過制度較大機會可培養這些能力。但請記住,無任何制度可保証孩子一定做出你期望,否則所有is/ib school都應該取滿分。

stiga 發表於 17-12-27 14:03
不出奇,IGCSE後是出國高峯期,心態是寧願早D出國去配合當地的學制

我見的大部分中二或中三已出國,只少部分gcse之後

stiga 發表於 17-12-27 14:36
我識的都係考完先走,家長們想佢地試下公開試的滋味,加上考得好對升大學也有幫助

仲有係cky好多學生有外 ...

走各有原因,我亦無話走全因成績唔達標,之前寫漏了disclaimer。如學校只提供非dse學制,家長們必先了解清楚,萬一有什麼狀況,有無兩手準備。

Dtw 發表於 17-12-27 15:41

Answer to question 1:

單看3b3c好似唔難,但math high level 要a, 是否不易,有聽過gcse a 等同以前cert grade c, 文科人可能難D

lambeanmama 發表於 17-12-27 17:33
我覺得學校要求合理,唔達標,勉強上也只會浪費時間;不如諗諗’alternative’. 至於CKY 的alternative也確 ...

上唔到ib diplima, 問題已經不是能否入大學,而是先考慮若只取得gcse, 下一步应如何

hkpapa852 發表於 17-12-28 12:05
不要以為IBDP既學校選科一定有好多選擇

以下係CKY有開辦既IBDP科目:

算多啦,group 4 有design, 唔喜歡/叻phy, chem, bio 也有得選,math 有studies, 有些學校無這兩科,數理不強根本無得簡。但語文政策是否己改?以前全部中英文要考A,現在有B可選。認識cky家長(孩子已畢業)話,校長出中又書,中文不可選B

hkpapa852 發表於 17-12-28 12:14
咁Group 3-6既可選科目, 的確比DBS同SPCC多樣化D

全部考ib一般会比DSE/ib學校選擇多D

MrBeast 發表於 17-12-28 17:00
身邊一兩位fd of fd of fd 舊生都有reservation 比小朋友去母校,只能說the grass is always greener on th ...

正常現象,不合作組員總有一個在身邊,不分學校年级

Soundervolt 發表於 17-12-29 11:50
部份家長都認為自己嘅仔女係”Director”嘅材料。

係呀,之前有討論國際學校中文水平,有家長認為畢業生識講就得,公司有秘書做PowerPoint 等。暫時工作上未聽過有新人咁講,我覺得是家教問題

hkpapa852 發表於 17-12-29 11:08
咁又奇怪了...... 練習有用.....

做功課其實都係練習既一種, 點解推崇國際學校既家長, 重點又係話唔想成日 ...

怎会無練習?我時常同孩子講practice makes perfect,包括presesntation一樣有planning, 要練習。

hkpapa852 發表於 17-12-29 15:10
當個個認為soft skills 及創意重要而個個去培訓soft skills 及創意.....

100個人中, 80個人好有創意但無力 ...

其實我並不認同國際或ib課程只着重soft skill 同創意,ib learner profile有包括knowledgeable, 只不過不是靠背以往知識,而是要學懂有問題如何去找方法。孩子以前小學校長說過,孩子要學習怎去解決而家不存在問題,聽落好似唔知講乜?想下沙士,從未出現病毒,靠的是不断試去解決問題。我常覺得以往香港教育制度俾到空間孩子去摸索,但近十多年变了許多,政府政策主導太多,父母普遍學識高了反而要插手更多

brrbaby2007    發表於 17-12-29 16:45

woyj 發表於 17-12-29 16:28

在互聯網年代,知識一按已獲時侯,老師角色是什麼?以往傳授知識,今天可能更像facilitator去推動學生思考。其實孩子自學能力好高,有興趣去google dr sugata - hole in the wall 項目看一下

woyj 發表於 17-12-29 16:48
我都識人讀名校,校內已有些活動教學元素,孩子亦名列前矛。但仍然整個星期六,及平時1,3,5 補齊中英數科 ...

嘻嘻,我聽過spcc學生,已去英國讀gcse, 放假回港要去補習,追番spcc同學學咗的內容

Soundervolt 發表於 17-12-29 16:55
呢尐係心態上嘅問題,見時間表有個time slot都要進一進補。80分想90分,90分想100分,所以宜家去補習唔係 ...

其實留白對孩子十分重要,但今天太多父母覺得learning must be structured
‹ 上一主題|下一主題