用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園AM vs 學之園英普PM vs 民幼PM (help,老婆批評無 ...
go

根德園AM vs 學之園英普PM vs 民幼PM (help,老婆批評無貢獻) [複製鏈接]

老婆話我成日無意見無貢獻,所以開左個A/C想虛心請教大家意見。
小女性格特徵:中細B
在家-頑皮,多多要求,反應快,口齒伶俐,未夠兩歲已經識講好多句子,成日發問,但唔鍾意死背既野(例如A-Z)
學校(PN) - 坐得定,專注,投入,表達能力強,偶爾會對老師說出要求(例如我食完茶點係咪可以翻屋企)

老婆的見解-

1. 根德園》 可以train 到小朋友自己主動做功課,唔洗煩到家長,中數強,但英文唔得同埋唔想6歲前要小朋友過小學生活

2. 學之園》老婆最愛,又近屋企,好難考都考到,收around 10個。好全面,仲要係英普班,但可能好谷?同埋牌子無根德園出名?

3. 民幼》家姐讀民小,但妹妹家姐完全唔同性格唔同能力,老婆心頭高唔想妹妹讀民幼,因為樣樣都很average, 不是特別好,除左升小有backup, 另一方面又怕兩姐妹有代溝。

我自己覺得最好係可以幫妹妹叩到一間出名官津,但妹妹得10分,無宗教分。
請大家賜教。

4    0    0    0

學之園
因為近
因為其實好出名的
因為會有你要既語境
不過升小你是否考直資私小架

wanpeng9399 發表於 17-12-17 09:02
老婆話我成日無意見無貢獻,所以開左個A/C想虛心請教大家意見。
小女性格特徵:7月B
在家-頑皮,多多要求, ...

叩名津: KV

回覆樓主:

我大仔性格都似細女,考2次Lh都有2nd in, 第二次入埋LH, 宜家讀得好開心,亦覺得LH好適合佢。細仔相反,性格乖d聽話,但LH唔收,反而Kv正取生。我諗學校係識揀人的。以女女性格,我會揀LH.

回覆樓主:

我朋友係一線津小家長, 佢話小一學生,  來自咩幼稚園都有, 包括KV ,SC, LH, KM 即刻見到真章. 佢個班,考第一名既學生係來自根德園, 考第2係來自sc, 之後考到3-6名都來自係KV。
佢話kv學生係明顯較輕鬆跟到進度,而來自其他名幼既都追到氣咳.
可能KV畢業生, 對默書測驗已經習慣晒。

wanpeng9399 發表於 17-12-17 09:02

其實就咁望文字字裡行間樓主同太太已經有答案,LH啦,應該唔會後悔。

回覆樓主

睇樓主post 可以先out 民生,至於叩門我諗kv 強啲,但唔包一定叩到,所以睇返女女性格比我會揀LH

回覆樓主

如果安穩,民生小學已經band 1,其實已經好好。間間幼稚園都有人0 offer,今年都識幾個KV LH暫時冇offer,相信要等5-9月先有機會。

但如果扣門,一定KV,仲要係上午班。

我大仔當年都有LH K1 offer,因為下午班所以放棄,我覺得K1上午班好緊要,K2/3冇所謂。

如果目標名津,咁好似KV 啱d, 因為 LH 學生目標係直資私小多d

如果想叩名津選KV啦!因為學校知道KV學生的程度,在叩門時真的很有優勢,如果target直資便選LH.

LH 用家,LH 考私小直資的確有優勢。但覺得中文水平不及KV。
如果目標係叩名津,就應該選KV。

今年我家妹妹都有MS同LH offer, 雖然哥哥讀緊LH,但都會選MS,始終有Backup, 唔駛煩。

現讀LH有MS offer,已放MS。
不過我們的target是直私

sweetbride119 發表於 17-12-17 14:41
討論區看到一些資料供樓主參考

沒有分數去叩_Comments on KV_

KV 今年K1 不用寫字,K2 先開始
還有默書都是K2 才開始
放心,d 默書係唔使點溫習都會識
小朋友們都好自律自動波去做功課

揀民幼,揸住民小叩官津!

我兩個小朋友,兩個都讀LH,可以同你講LH一d都唔谷,學校亦重視德育及閲讀習慣。如果你鍾意新派教學,LH會令你好滿意。
但如果你target 扣名津,就KV吧,不過唔係包生仔。

多謝各位寶貴的意見自己check 叩門資料原來要扣出名官津好難,所以都係target直私好d, 但係最矛盾係除咗女拔萃,德望,spcc,仲有邊間好得過民生小學有中學backup?自己好鍾意港童但係喺香港太遠目標唔係cky IB 學校。

wanpeng9399 發表於 17-12-17 17:17
多謝各位寶貴的意見自己check 叩門資料原來要扣出名官津好難,所以都係target直私好d, 但係最矛盾係除咗女 ...

你先要問清楚自己係鍾意傳統教學模式定活動教學。

wanpeng9399 發表於 17-12-17 17:17
多謝各位寶貴的意見自己check 叩門資料原來要扣出名官津好難,所以都係target直私好d, 但係最矛盾係除咗女 ...

神校就唔好太强求。你入LH website, 睇它的placement results, 咁味一清二楚了。
至于扣門,神津就不要想了,不是凡人可扣的。 KV 所謂的優勢也是指一船好少少的津校吧
‹ 上一主題|下一主題