用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 中華XX 教會的小學
go

中華XX 教會的小學   [複製鏈接]

回覆樓主:

保良局 vs 中華基督,又點睇?

subb 發表於 17-11-21 16:09
不過就欺凌事件, 我又見到有報導話
新移民學童,張欺凌帶到香港學校。。。

北區學童價值觀有咩唔同?thanks

hkpapa852 發表於 17-11-21 16:01
風化事件 vs 欺凌事件?

風化事件收得埋真係冇人知,欺凌老師冇可能視而不見

不過我都唔知邊單風化案

subb 發表於 17-11-21 16:43
執到野

市區學童答, 交比警察

唉,家貧又好難怪

不過而家由沙田至上水,由元朗至屯門,全部都有跨境,九龍塘都有,直接中港車送到

綠茶新地 發表於 17-11-21 17:06
我諗唔係貧窮問題,係價值觀問題,好多新人類既家長品德教育欠奉,所以絕對無路不拾遺的意識,周時係MTR  ...

樓主,我啱啱響 facebook cap到篇中學欺凌事件,發生響葵青 band 1中學,林X....

其實我自已覺得會唔會律校特別多欺凌咋!?

[GUEST][葵青區][聖公會] (呢篇雖然長,但衷心希望大家讀完成篇文)
依家全港都講緊欺凌事件,我有感而發,同佢一樣好惨,因為我都係受害者(我依家Form2)

我小學嗰陣,大家和諧共處,因為我哋互相禁止有人搞欺凌,所以我好鐘意我間小學

升中嘅時候,我派到呢間中學,我當時以為中學同學同小學嗰啲一樣咁善良

點知,上學期我無法融入嗰班「名校生」入面(我間中學嘅「同學」主要嚟自葵青區最top2間嘅小學)

到咗今年3月份,學校搞班際閃避球比賽,我懵盛盛走去支持自己嗰班,點知換來嘅係8個男仔發起嘅「杯葛」行動,全班大部分男女「同學」都参與,只有幾位同學願意同我發展友誼

好喇,依家Form2,我舊年喺丙班,今年去咗丁班,諗住重新建立友誼,點知「杯葛」嘅搞手跟我同班,就有為數唔少嘅新「同學」集體欺凌我

有人畫黑板嘲笑我,搞手仲話要欺凌我,整惨我,佢哋仲當我唔存在,向我掟嘢,田徑隊隊長叫我寫黑板,班「同學」就趕我出課室

我搵過班主任、Discipline,情況一樣咁差

12月頭去旅行,班主任叫我哋分三組,我被人分剩出去,無組入,依家唔知點算

點解我要被人bully? 我支持自己班就要被bully?我窮and非名校小學就要被bully?

我依家生命冇希望,前途一片黑暗,幾時我哋可以和平共處(呢個就係我只鐘意小學嘅原因)

校訓「真理使爾得以自由」,我堅守真理,竟然喪失包容接納嘅自由?

大家知道我係邊個嘅,唔該切勿tag我出嚟,我預咗被班bully見到,我已經玩完,呢個係我最後嘅掙扎

多謝你哋睇完呢篇文章,希望大家以後唔好再欺凌別人,鼓勵和平共處
‹ 上一主題|下一主題