用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道 vs 王錦輝
樓主: yeunglps
go

真道 vs 王錦輝 [複製鏈接]

yeunglps 發表於 17-11-11 16:57
誠心請教

真道

回覆樓主

WKF

回覆樓主:

真道

回覆樓主:

真道比較吸引地方應該係有IB, 如果ㄧ開發已經吾諗住將IB, 我應該吾選佢.

回覆 小曳人 的帖子

只知道佢上任後,行政更混亂!不少舊老師走了也不打緊,維持到教學質素很重要。今年新聘任的老師,上堂説廣東話,嚴厲指斥學生⋯這些都是早幾年沒有出現過的。

小曳人    發表於 17-11-13 11:46

milkybb 發表於 17-11-13 09:46
回覆 小曳人 的帖子

只知道佢上任後,行政更混亂!不少舊老師走了也不打緊,維持到教學質素很重要。今年新 ...

我唔係用家只係聽朋友說的,佢小朋友今年係二年級。佢好唔好彩,一直只係想揾間Happy School俾個女,點知一入去就遇啱新校長上場。小一已好多嘢做,佢女算叻小一畢業拿獎學金升小二。但升小二後變本加厲! 下下罸,功課多,測考默書多,仲要做手工,show and tell,連visual arts都好離譜(每日要畫一個唔同嘅漢堡包),佢話個女畫到無晒心機。為咗份環保功課同爸爸第一次嗌交等。朋友覺得仲辛苦過讀傳統學校,話校長樣樣想谷又急進,辛苦咗班小朋友。朋友已決定跳船,月中去國際學校面試,一收即走,獎學金都唔要。

真道課程中,英,數都深d , 小一用小二書, 小二用小三書, 教得快, 要靠家長輔助, 功課少每日大約2-3樣, 每日有功課堂返到公企什怎至不用做功課,每日都有時間玩下睇下書, 呢樣好緊要. 因為學校自由無壓力100%升中, 如果家長唔跟小朋友hea 讀就好易跟不上.
p.s. 真道小朋友大多好鐘意返學, 因為老師好,用獎勵多於罰佢地, 每日除了學術堂, 玩既時間都不少

現在初少, 大多讀得好輕鬆, , 不過小朋友吸引能力因人而已, 亦聽聞有高年級家長不讓個細女報真道, 因為眼見高小的大女讀到也也聲好辛苦,寧願報其它普通津少.  

yeunglps 發表於 17-11-11 17:59
回覆 assado 的帖子

各位可否詳細解釋一下選Logos /WKF 的理由呀?知道WKF 英文幾好,但考DSE 成績一般, ...

我投真道,WKF位於沙田,面試時見到大量大陸大媽。

miujoey 發表於 17-11-14 12:34
真道課程中,英,數都深d , 小一用小二書, 小二用小三書, 教得快, 要靠家長輔助, 功課少每日大約2-3樣, 每日 ...
好多人仲以為真道比一般官津輕鬆, 小朋友同家長唔駛咁辛苦

直資課程一般深d , 家長背後發功在所難免.

真道happy在教學模式活動化 , 上堂互動d 無咁悶, 我囡經常回家講佢個組今日拎左幾多個貼紙好開心, 佢地好講團隊合作,小朋友都會團結d 好快就會識到好多好朋友,  老師平均師資高, 學生有好多活動可以參與好忙.

近屋企最好

lingwocho 發表於 17-11-14 16:59
近屋企最好

真道校車都多, 好学校, 遠少少可考慮。小学學習不好, 中學就辛苦。

誠心請教

睇返邊間近啲屋企
真道嘅好處係學費平啲,又讀少一年,有得揀IB,成績又唔錯,不過遲放學,假期少,亦有聽聞DSE嘅學生覺得自己被遺棄
王錦輝校舍比真道靚,3:20放學,返學真係無乜壓力,一年級平日功課2-3樣,計埋預習溫習改正都無試過多過5份;9月到而家中默咗3次,聽日英默第二次,Maths test 2次,Show and tell開始第二輪,中文演說一次,I.S.同P.E.各一次評估或測驗,測驗週小一免疫,兩日Mid-term break照有得放,12月頭會有第一次考試,6月考第二次,之後Project Based Learning
揀學校時都好想入到真道,但收到reject後諗清楚,我小朋友未必追得上真道嘅進度,反而王錦輝先淺後深比較易適應,由第一個星期唔敢講嘢到9月中就認得晒同學嘅名,再加上呢幾次默書測驗成績都唔錯,感覺佢返學壓力唔太大

誠心請教

Del

回覆樓主

投WKF, 參觀過學校,亦有朋友仔女讀緊,學生有自信,學習多元化全面,可惜WKF reject 左我小朋友,傷心中。。。

多謝大家意見!真是各有好處,不過好似真道穩陣啲,WKF呢4年都轉咗第三任校長,好像有點亂!

gplove 發表於 17-11-17 01:00
投WKF, 參觀過學校,亦有朋友仔女讀緊,學生有自信,學習多元化全面,可惜WKF reject 左我小朋友,傷心中。 ...

wkf中學唔係band2咩?

回覆樓主:

Wkf我認識的用家都很滿意,但奇怪地,我認識/間接認識曾任教的老師都沒有正面評價,什麼評價恕我不便多說,或許是以往的校長管理問題吧。新校長新作風,可能會有些改變呢。

利申:我並非wkf用家,對於wkf事情只是道聽塗說,參考而已。

‹ 上一主題|下一主題