用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日in完學之園
樓主: 艾妃
go

今日in完學之園   [複製鏈接]

hamsubbb 發表於 17-11-11 12:28
算啦,入呢間同中六合彩一樣咁難

同意, 特別個囡係細B(十月)。真係當去見識下⋯

tammtamm 發表於 17-11-13 20:16

Cadbury_biscuit 發表於 17-11-13 20:03
同意, 特別個囡係細B(十月)。真係當去見識下⋯

大B 都唔一定有位

真心覺得係一間零分學校,唔好再話難過六合彩了,包括校長所有老師連啲阿嬏,都是白鴿眼,俾外界讚得多目中無人,佢係第一間我囝連個ball都唔回答既學校.

common_cat    發表於 17-11-14 15:55

回覆 szeti 的帖子

你IN邊間?
佢點白鴿眼?

回覆樓主

我都in左,感覺很多老師都不太友善,好彩one on one 我個個老師都ok .我囡都肯答下。我囡之前in 幾間都表現幾好,但今次最想入呢間反而表現最差,整定同LH無緣

回覆樓主:

如果入LH叫中六合彩,咁入Cckg,或者SPK又可以點形容?只係坊間對LH太神化了吧?

keikolau 發表於 17-11-14 10:26
如果入LH叫中六合彩,咁入Cckg,或者SPK又可以點形容?只係坊間對LH太神化了吧?
...

其實佢地要過5關斬6將,又要填問卷,PN時又要2nd in ,便給人精挑細選的感覺,產生中六合彩的幻覺。

我琴日IN迎海,可能新校,校長老師都好Nice,唔覺白鴿眼....
希望收我個仔,就唔洗山長水又遠去九龍塘......
等結果的時間真的很漫長........

佢同六合彩拉唔上關係, 無你哋咁形容佢點會咁, 咩以兒為本, 雙語學習, 家校合作?個普通話老師連我囝個名都唔識讀, 我亦無聽過啲外個人講過嘢, 做個排場出嚟?..無言.

回覆樓主:

每年面試時間都有好多人對LH作出負評,又話面試形式唔好。大家諗吓,LH係私校,出名係課程好,適合target直私小學嘅家長。要知道現今考直私真係好高難度,咁LH要挑選有 potential 嘅學生、家長有咩問題呢!!
各位未有offer嘅人請別評論人哋教職員有冇愛心吧,或俾零分咁差!

p.s. 我曾是LH用家,校長老師姐姐都好錫小朋友,我小朋友畢業多年個姐姐都記得佢名。LH係一間學術強嘅happy school

siucoming 發表於 17-11-14 09:48
我都in左,感覺很多老師都不太友善,好彩one on one 我個個老師都ok .我囡都肯答下。我囡之前in 幾間都表現 ...

我囝入第二個房, 竟然突咗佢一個出嚟無老師, 得佢一個睇住書等, 佢尚好揭下, 投入咗人哋完又叫佢埋枱巳發脾氣, 撞正個木面問嘢, 咁米唔采佢, 個木面又真係你唔答唔識答繼續問其他, 黐線, 我最接受唔到係好似老師既嘢喺旁邊開門關門出出入入,  諗唔到會騷擾到幼兒, .. 我都唔知佢再問過咩, 無啦啦大門又開話完結轉場, 不知所謂.

豬嘜仔 發表於 17-11-14 12:03
每年面試時間都有好多人對LH作出負評,又話面試形式唔好。大家諗吓,LH係私校,出名係課程好,適合target直 ...

就算唔講interview老師是否有善,學校選家長我亦明白。我只係覺得interview嗰陣個老師咩都無指示我要點做,我交咗$45,我希望有個清晰明確既指示知道下一步應該係點做囉。而唔係叫我女揀本書,然後咩都唔講。想我伴讀或是想個女自己讀我完全唔知囉,佢有佢寫,氣氛好尷尬。

艾妃 發表於 17-11-14 12:11
就算唔講interview老師是否有善,學校選家長我亦明白。我只係覺得interview嗰陣個老師咩都無指示我要點做 ...

你令我諗起有一幕我囝揭書, 有啲嘢想表達, 但個木面女士 (佢無做老師資格) 低頭喺個FILE 後寫梗嘢, 囝去拉個FILE , 佢就突番個頭出嚟問做乜....

就算唔講interview老師是否有善,學校選家長我亦明白。我只係覺得interview嗰陣個老師咩都無指示我要點做 ...

其實咪叫咗你女揀本書睇

豬嘜仔 發表於 17-11-14 12:15
其實咪叫咗你女揀本書睇

佢只係話:你揀一本書丫。完!我當然知揀一本書係睇啦,但究竟佢想我女齋睇?講故事?我陪佢睇?佢自己睇?定我講故事?我完全唔知,佢只係無表情地一路寫,亦無講過睇完要點⋯⋯可能我之前in嗰d學校唔係咁啦,我見在場其餘5位老師對小朋友都係好友善同佢地講故事,我先覺得打咗個突姐

szeti 發表於 17-11-14 12:14
你令我諗起有一幕我囝揭書, 有啲嘢想表達, 但個木面女士 (佢無做老師資格) 低頭喺個FILE 後寫梗嘢, 囝去拉 ...

老師mark分,叫你睇書,但你仔冇睇仲搞人嘢,可能老師反應令你不爽,但作為父母都應該控制吓小朋友。
個別老師差d實有,應該話係每間學校都有。學生同學校係配對,不用勞氣,自然會有合適學校配合到你小朋友

豬嘜仔 發表於 17-11-14 12:03
每年面試時間都有好多人對LH作出負評,又話面試形式唔好。大家諗吓,LH係私校,出名係課程好,適合target直 ...

還記得LH PN面試小朋友,又真係幾大龍鳳,小朋友轉課室都算,個個家長仲要坐低即埸填問卷,即場填考埋家長為乜呢?未面試時目測人數唔多,但都要等咁耐就是為了考埋家長填問卷等見副校長,感覺唔良好。如果早知道這個流程,一定唔會in 呢。

其他學校有要求面試當日交回問卷,我又很接受,起碼有被尊重既感覺。

其他老師有沒有愛心等是個人感受,不置評論了。

我個老師有話同媽媽一齊睇同要bb自己揭書,咁我自己get到就係我要伴讀。如果咩都唔講我都會照伴讀嘅因我囡都未識自己睇。不過老師nice 唔nice 真係對小朋友有d影響
‹ 上一主題|下一主題