用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一生興趣班會否太多?乜都話唔鍾意學! ...
樓主: tha
go

小一生興趣班會否太多?乜都話唔鍾意學!   [複製鏈接]

Jane1983 發表於 17-11-3 08:09
回覆 greentea000 的帖子

如果小朋友肯日日認真練15分鐘,真係唔錯ga。咁的練習,5級前其實ok的。老師會講 ...
屋企有琴的好處是有時功課溫習累就可去彈1x分鐘,當小休

回覆 MrBeast 的帖子

工欲善其事,必先利其器。呢樣係真既,最起碼方便練習。
不過,家長使咗一筆,兼夾放個咁霸地方的琴在家,係唔等於小朋友一定會好鍾意學,同埋好鍾意練。放得開呢樣,先好買。好似我之前講個case,個爸爸都睇得通,對佢仔就係抓緊學業,唔想為其他嘢影響親子關係。

Jane1983 發表於 17-11-3 11:49
回覆 MrBeast 的帖子

工欲善其事,必先利其器。呢樣係真既,最起碼方便練習。

Joling aside,我有同小朋友解釋,想佢學好基本姿勢,而不是靠科技,第時輸波係技不如人,不要all 使唔出賴地硬。
同埋佢e加感覺到兩塊有乜分別,有人話觀察到細微分別就是天才,我都是用心良苦

Jane1983    發表於 17-11-3 12:38

MrBeast 發表於 17-11-3 09:05
屋企有琴的好處是有時功課溫習累就可去彈1x分鐘,當小休

我無學過樂器,唔知彈奏既時候使唔使用腦傷神。但我唔會叫仔女咁善用時間係小休去彈琴,寧願佢聽下音樂睇下電視甚至發呆,徹底放鬆下神經。

greentea000 發表於 17-11-3 12:42
我無學過樂器,唔知彈奏既時候使唔使用腦傷神。但我唔會叫仔女咁善用時間係小休去彈琴,寧願佢聽下音樂睇 ...

阿妺有時休息時, 會走去彈琴, 因為佢鐘意, 所以會去彈, 佢覺得relax。正如家姐神經病, relax會走去睇閒書一樣, 佢只係由A書轉去B書而已。

tha 發表於 17-11-3 00:01

現在每星期一晚去會所練。由於爸爸好難得抽到時間,所以每次極 ...

個時大仔学左几堂我地買左,最惨找地方放,我當sunk cost. 如當investment. 下下計return. 会嬲死

little_yolky 發表於 17-11-3 12:45
阿妺有時休息時, 會走去彈琴, 因為佢鐘意, 所以會去彈, 佢覺得relax。正如家姐神經病, relax會走去睇閒書 ...

咁要睇樓主既期望,果1x分鐘係咪求其彈都得。如果果1x分鐘係全日唯一時間彈琴,要求會好唔同。

greentea000 發表於 17-11-3 12:52
咁要睇樓主既期望,果1x分鐘係咪求其彈都得。如果果1x分鐘係全日唯一時間彈琴,要求會好唔同。
...
阿妹係唯一既彈琴時間, 佢鐘意點彈都得。因為佢鐘意彈, 我唔駛迫佢練, 佢甚至唔練琴都無問題, 但可能係鐘意, 所以吸收得快, 又可能係無俾人迫, 所以學得好開心, 有時間會主動練。真正體現愉快學習。

回覆樓主:

樓主最終決定cut哪個呢?

greentea000 發表於 17-11-3 12:42
我無學過樂器,唔知彈奏既時候使唔使用腦傷神。但我唔會叫仔女咁善用時間係小休去彈琴,寧願佢聽下音樂睇 ...
我估會係diff part of the brain,唔迫無壓力冇問題的,有些小休會去看書,有些做手工,都是同樣道理。

HaYi 發表於 17-11-3 12:47
個時大仔学左几堂我地買左,最惨找地方放,我當sunk cost. 如當investment. 下下計return. 会嬲死
...

普通琴唔算貴,霸著既地方,以香港地地價閒閒地十萬以上。

MrBeast 發表於 17-11-5 22:39
我估會係diff part of the brain,唔迫無壓力冇問題的,有些小休會去看書,有些做手工,都是同樣道理。 ...

你講既係交替性專注力,但總時間長個腦都一樣攰既。

greentea000 發表於 17-11-6 12:38
你講既係交替性專注力,但總時間長個腦都一樣攰既。
是的,初小時其實溫習小休多數是去park玩,小三小四才開始看書或和樂器,都是小朋友自己㨂做,除非佢個樣好攰,我先會比下意見

回覆樓主:

我想問問大家,我小朋友而家小二,學左整整兩年琴,一星期一堂,家中用數碼鋼琴,一d都冇迫佢練過,佢鍾意就去琴彈兩下噤。。成日都會成個星期冇彈過就去上堂, 而家1級都冇,係咪太慢了。。?
但佢又係鍾意學喎。。係咪應該由得佢噤落去?

當小朋友對音樂有興趣時,就算練一两小時也不疲倦,所以最重要培養興趣。此外要先訓練耳朵,多聽高手,如 Evgeny Kissin 等的彈奏,聽得多自然想自己試下彈。

santakit 發表於 17-11-6 20:44
我想問問大家,我小朋友而家小二,學左整整兩年琴,一星期一堂,家中用數碼鋼琴,一d都冇迫佢練過,佢鍾意 ...

她只是對上課有興趣而不會主動練習,你不奇怪嗎?不如問一問她更好,或者是不喜歡數碼琴。

回覆 santakit 的帖子

了解吓佢點解鍾意學,又唔會得閑時彈吓,咁完全唔彈又點體現個喜愛呢
個進度算慢,但香港8級好多人都有。即使考級快亦唔係乜嘢優勢,反而係佢真心鍾意、會享受彈奏緊要d。

santakit 發表於 17-11-6 20:44
我想問問大家,我小朋友而家小二,學左整整兩年琴,一星期一堂,家中用數碼鋼琴,一d都冇迫佢練過,佢鍾意 ...

唔練一星期一堂不夠的,若唔係一定要考級的話,找幾首小朋友喜歡的歌叫老師教佢彈,或者咁會有more motive 練。
‹ 上一主題|下一主題