用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道(emoji)優才
樓主: tsoiszesze
go

真道(emoji)優才   [複製鏈接]

ppmmbb 發表於 17-10-4 09:48
"真道方面, 如果日後未能升讀IBDP, 除非學校有能力提升DSE成績, 否則恐怕大部份DSE考生既目標, 只能係AD/HD ...

咁又唔係咁講呀。 人望高處, 如果我知道一間學校大部分同學只AD/HD, 另一間住要入Degree , 咁會好影響我既選擇。

請問真係大部分入HD/AD?

kcfai2000 發表於 17-10-4 10:39
請問在那可查band幾?

我都想知,因為聽過好多唔同band,非常混亂。謝謝!

ppmmbb 發表於 17-10-4 09:39
佢根本唔知 Applied Learning 係什麼!
我教的中學也有推介學生讀Applied Learning,但讀與不讀,很取決於家長。所以,Applied Learning並不是人人可接受。

此外,每間學校也有其優點、缺點,真道也不例外。但作為家長,每聽到非真道家長,每每只憑道聽塗說,去為真道作出不實的批評,的確令人反感。

moniko 發表於 17-10-4 11:09
咁又唔係咁講呀。 人望高處, 如果我知道一間學校大部分同學只AD/HD, 另一間住要入Degree , 咁會好影響我 ...

教育局近年著力推融合教育,所以官津學校近年已經收了很多SEN,由於官津不能掌握收生自主權,所以SEN數目不少。

SEN這種情況,在直資反而少見(當然並非全無),因為直資有收生自主權,此所以不少名校其實很想轉直資,因為可以盡量保持學生質素。

論SEN(其實不單ADHD,還有ODD、SpLD等),官津數量當然比直資多。以我教的中學為例,就已經有70多個,對學習有多大影響,不問自明。

heisonmama 發表於 17-10-4 09:29
成績好的名校一定是因為補底做得好嗎? 為什麼你認為成績不是最top就一定補底差? 成百個小朋友在學校讀十一 ...
這就是只看數據,不深入了解實況的結果。

phoebewong123 發表於 17-10-4 10:53
其實你真的好冇禮貌!

不知來龍去脈就亂講,就有禮貌嗎?

littlefaith 發表於 17-10-4 11:34
我教的中學也有推介學生讀Applied Learning,但讀與不讀,很取決於家長。所以,Applied Learning並不是人人 ...
除咗補底, 請問真道和優才, 為能力較遜色既學生提供了那一些/類型支援, 為佢地畢業後搵到一條合適既出路呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

littlefaith 發表於 17-10-4 11:42
教育局近年著力推融合教育,所以官津學校近年已經收了很多SEN,由於官津不能掌握收生自主權,所以SEN數目 ...

sorry, 我唔知你講ADHD, 以為你講升學讀high dip/advance dip. 請當我無講過。 謝謝

hkpapa852 發表於 17-10-1 10:19
香港有邊間學校唔著重品德呢?

反之,係係簡介會同公開試成績發佈上,優才作了品德教育既反面教才。

講得好

回覆樓主:

如果是資優學生,我會選一間有跳班制度的學校。學校建議可跳班,自己可以決定跳唔跳。反而入讀十一年制的學校,會失去此彈性。
‹ 上一主題|下一主題