用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 出發了嗎?
go

出發了嗎? [複製鏈接]

醒目開學勳章

呀仔前兩天出發了,第一年,已經好掛住。冇人陪我食早餐,陪我買野,送佢學琴,車佢番學。同我講學校既事,入佢房叫佢食飯食甜品,唔好甘夜訓。。。好空虛。
佢暫時都ok happy. 已經識到新朋友,都好安慰。都好似唔掛住我。

依家日日都好得閒,有d唔慣。

我知要放手,已經放左好耐。但放手唔代表唔掛住佢。放手都要保持親子關係到老。
   2    0    0    1

回覆樓主

明既,我舊年都係咁 ,但不經不覺又一年 , 昨晚送她出機場 ,我都有點唔捨得, 但她就好瀟洒咁 Bye 便入閘,攬都唔攬我呀

剛剛打比我返到學校, 執緊行李,但今個term 又 夾到 黑人房友 ,好唔開心喎 ,我說 你預咗啦 !

而我 都係時後要搵番D part time 工作做下 !

回覆 kit2004 的帖子

完全明白你的心情!間屋少左個人,屋企變得有點靜。
望番起五年前我送呀仔去英國讀書至今,時間真係過得好快。呀仔同我地嘅感情不單只無淡,仲愈來愈close,見佢有好成績,所有都是值得的!還記得他在港讀last year果年,因為佢嫲嫲生日約好晒日子食飯,我同老公都以心為心呀仔一定可以出席,點知原來佢約左同學一齊去聽音樂會(因為是學校指定功課之一),我老公唔肯讓步,佢兩個就嘈起上黎。但呢幾年間,到每次呀仔臨放holiday回港前,如果佢有朋友想預早約定佢回港時出來聚,他會事先知會我地一聲,因為他知道我地也會同佢去探爺爺嫲嫲、公公婆婆,大家夾好日子時間,再無不必要嘅爭拗出現過。
希望你嘅孩子讀得開心,你曰後見到佢嘅成長,一定感到安慰!

回覆 yfchanMa 的帖子

全完同意,少見面反而感情好左!
EIKO

我女都出國幾年, 我地用 Gmail a/c 開左個 共同的 Calendar (我地用三星手機可以在手機用。)
佢每次回香港的日子, 佢約人的話, 全部行程都要寫在家庭 Calendar 內, 就算未落實的,
都會寫住 "可能同 xxx 食飯" ,  我亦會加上 "婆婆晚飯" ... 之類, 仲有回港好多醫生/ 牙醫 / Facial
好多時早幾個月已約定的, 都寫晒落去, 咁大家就會好明白, 唔怕撞期。

通常星期六, 日晚佢都知道要留比家人, 唔會約自己朋友。

Avenger    發表於 17-9-8 13:57
梁媽媽

梁媽媽 發表於 17-9-8 08:48

我女都出國幾年, 我地用 Gmail a/c 開左個 共同的 Calendar (我地用三星手機可以在 ...

haha! 我幾年前開始用呢個google calendar 嘅方法,將阿仔個calendar sync 落我哋兩部手機度,佢啲(去英國前)課外活動、flight booking (去英國後), family trips and gatherings 我都係直接入落佢個calendar, 咁就大家都睇到。不過佢自己就無入calendar 嘅習慣囉。

我個仔都是今年過英國讀書,真的不捨得還依依不捨,我回港後都不習慣.

醒目開學勳章

katrinafu 發表於 17-9-7 18:39
明既,我舊年都係咁 ,但不經不覺又一年 , 昨晚送她出機場 ,我都有點唔捨得, 但她就好瀟洒咁 Bye 便入閘 ...

因為成棚人送機,所以冇喊。望住佢入閘,檢查,過關。佢大手一揮,就走了。

我暫時唯有做下運動,執下屋(呢排成日執) ,上下網甘。

醒目開學勳章

szeszeso 發表於 17-9-8 11:41
我個仔都是今年過英國讀書,真的不捨得還依依不捨,我回港後都不習慣.

你同佢一齊去?我個唔想我跟

以往晚飯只同佢一齊食。老公番夜,大仔又訓覺。依家等老公番先食,唔想一個人食飯,食唔落。

沒有女兒在家開始有點不習慣,當時間久了,慢慢會習慣,
但她回到身邊時,有時還不習慣,因為她一回來,大家的重心又轉在她身上,
但無可否認的,孩子在外國久了,會變得獨立自信,
各方面都成熟了,做父母的會很開心。

andyng2014 發表於 17-9-8 11:59
但她回到身邊時,有時還不習慣,因為她一回來,大 ...

完全同意及感受到,阿大讀左三年,阿細讀左一年,佢地過左去既日子反而令我覺得舒服及寧靜,自由好多。XD

回覆樓主:

明晚星期六夜機 !
正式出發 !

andyng2014 發表於 17-9-8 11:59
但她回到身邊時,有時還不習慣,因為她一回來,大 ...

同感。
我都係反而阿仔返嚟要改變routine 嚟就返佢。
留學後係成熟獨立啲,同多咗識得關心屋企。
我哋嘅相處似朋友多啲,關係好咗(比起響英國前啱啱青春期)!

db7mu23 發表於 17-9-8 13:12
明晚星期六夜機 !
正式出發 !

一樣,00:35飛。

回覆樓主:

阿仔坐阿聯猶,預算係杜拜冲個涼,未試過,唔知得唔得 !

亮燈 發表於 17-9-8 15:09
一樣,00:35飛。

大家順風 !

其實現在科技太先進了,沒有距離感了,每天都可以用視頻聊天,我們用Facetime,女兒每天都會打來,一天基本上3-4次,過去四年都是這樣,她大小事情都告知我們。
在外讀書幾年,她學會感恩,有目標,有獨立思考,思維也變了,會用不同的角度去看事件,對政治社會也很關心。
現在回到香港猛看中文書(今年暑假看完三本唐代歷史,背了很多唐詩),她也知道中文很要。

db7mu23 發表於 17-9-8 15:17
大家順風 !

大家咁話,謝謝!

亮燈 發表於 17-9-8 12:45
完全同意及感受到,阿大讀左三年,阿細讀左一年,佢地過左去既日子反而令我覺得舒服及寧靜,自由好多。XD
...
X 2

kit2004 發表於 17-9-8 11:48

因為成棚人送機,所以冇喊。望住佢入閘,檢查,過關。佢大手 ...

Me too .. 今日昨日都係執屋清潔 !

你都好可以等下老公食飯,我就 ⋯ 冇得等,因為他成日出差 ,係香港日子又係好忙 ,等佢食飯我應該餓死了 。
但阿女去英國時 ,我倆都是減肥,她成日話學校食物難食,每次返來都係瘦了 ,而我就一條友就 吃素多 , 我和女呢個暑假肥了呀 !
‹ 上一主題|下一主題