用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 唔想繼續讀, 回港有甚麼可打算
go

唔想繼續讀, 回港有甚麼可打算 [複製鏈接]

呀仔現在在加洲讀緊第二年社區學院,唔係好適應, 好唔開心, 社交又唔好, 沒有很多朋友, 經常留在房, homestay 也無佢符, 仲有2個quarter 就完成副學士,佢表示話唔想繼續, 請問各位知唔知, 如果佢唔願意暑假返過去完成副學士, 在香港有甚麼機會可以讓佢繼續完成學士學位? 佢在香港只是完成中四, 高中畢業証書都無,唉, 都唔知點算。。。。但佢唔想返過去, 我都無得勉強。
   2    0    0    0

回覆樓主:

情緒上,佢本身有冇什麼問題呢?先安內,再處理外吧。

angie_ma    發表於 17-7-29 12:57

Candice1128 發表於 17-7-29 12:04
情緒上,佢本身有冇什麼問題呢?先安內,再處理外吧。

情緒無太大問題, 只是無動力想返番過去, 所以諗下在香港有無後路先同佢再分析利弊
佢是想繼續讀, 但好似想在香港讀多d, 不過佢成績又唔好, 唔知點算

回覆 keroro_lam 的帖子

其實好快完成,都唔肯讀?
有冇睇過成績表,係唔係唔合格?

而家連 community college 都想唔讀,又冇高中畢業學歷,只可以話出路少之又少。

(1) 返香港補返個高中課程,但相信要佢入主流中學考 DSE 佢唔會想,學校也未必收。
(2) 香港而家好多人想入國際學校,水漲船高,基本上已經冇 "野雞國際學校" 呢回事,又係冇機會。

(3)  IVE 之類,但好多課程人地也要看 DSE result,而且亦已經收晒學生。
(4) 可以去睇下有冇私校有得讀書,我見旺角有商業大厦有較商業化的私校。但唔知讀甚麼,亦唔知認受性。
(5) 再唔係,要出去工作。

不能做宅男,食屋企。
叫佢比個 proposal 比你佢想點。

( 不是事後孔明,但我一直不贊成未高中畢業就入 community college 或 foundation。)

回覆樓主:

謝謝你, Nintendo

是否完全AA後回港機會比較好d?  例如自資學士課程?

keroro_lam 發表於 17-7-29 12:45
謝謝你, Nintendo

是否完全AA後回港機會比較好d?  例如自資學士課程?

總之點都完成佢先啦。

回覆樓主:

如果真係唔讀,不如索性返香港搵野做或搵門手藝學師,而美國果邊可否留低搵野做呢?

王家爸爸    發表於 17-8-14 17:53

回覆 keroro_lam 的帖子

我反而覺得一定要了解佢點解咁吾想番過去既原因, 我相信一定有原因的. 如果吾係情緒問題, 就可能係其它問題, 因為加洲都好多香港人, 點解會無朋友, 吾出街? 佢喺香港時係咪咁? 因為咁差少少吾讀埋佢真係有D可惜.

嘗試再了解下, 或者搵D呀囝願意講野既人去幫你手了解下先. 因為如果問題吾解決, 番到香港都可能會有同樣問題. 有機會報左課程之後又吾想讀, 又留既屋企, 到時你又係無佢附, 咁點算 ? 好好地一個後生仔, 一定要諗辦法幫佢.

又或者佢會吾會係吾鍾意美國, 或者佢有冇同學仔去左其它國家, 佢會吾會想去其它國家.

同意上面, 如果佢真係吾鍾意讀書, 就要搵野做 or 學門手藝, 咁細個, 將來再進修都吾係問題.

回覆樓主:

同上各意見一樣,先同 學校講遲些回來可否?希望可以。。再回來等小朋友回復心情,考慮前途,另可選大陸大學degree,再去洗底如英 master ,事後孔明 估中伏 agent講天下無敵,上二年社区快上大學 真係好難的。。。

回覆樓主:

佢在香港讀書時朋友已不多及經常宅在家。。
去美國讀書是他自己提出, 去到後應該同佢想像中的留學生活有落差, 在家千日好, 出外自己要自理好多東西, 所以一句講晒- 懶怠。。
我自己就好down好失落。。

回覆樓主:

肯行出去留學,是人生行一大步,再装備自己吧!好奇一問,有冇經agent 攪留學? 自己有問agent 如foundation 及 美國留學是否適合孩子。。。

回覆樓主:

美國留學是我自己搞的, 沒有經agent.
佢一心想去美國, 所以沒有考慮英國的foundation.
佢聽完學校在港的seminar before apply的。

回覆樓主:

agent 一般分析小朋友的能力,及有建議的。。。不過讚小朋友好叻仔。。。〈肯去也不容易的事〉。。希望小朋友盡快回復心情,再考慮吓一步。。。

我覺得現階段不要迫他完成學業,但同他講只是Gap year 一年,這一年先找找自己人生方向。很多case 都會選擇重返校園。

你看看VTC ,有些不用DSE,比完成中三去讀一兩年實用的課程,可定下方向。如果不讀書,這一年可工作先,不理他找類型,純吸收社會人情冷暖。

回覆樓主:

Gap year後 AA degree仍可繼續完成餘下的credits ? 還是要由頭嚟過或者leave it to沒有完成狀態?
但現在的GPA是合格的, 完全AA應該可以tran去大學, 須然不是那些100內大學, 但仍有選擇。。現在止步真令我萬分心痛及萬分無奈

keroro_lam 發表於 17-7-29 16:04
Gap year後 AA degree仍可繼續完成餘下的credits ? 還是要由頭嚟過或者leave it to沒有完成狀態?
但現在的 ...

叫他問下社區學院,就著他的case,有冇option 可以商量、考慮一下?餘下未完成嘅學分,可以保留與否?當日他自己想去美國,有責任,自己行到最後,有乜變化,也請他跟學院處理番未達標嘅項目吧!
有齊資料,先可以一齊傾下未來安排嘛!

回覆樓主:

gpa如果不錯/好好,考慮用非聯招報本地大學。。但Gpa合格也一試冇妨,希望在人間。。。要留意日子申請。。。

回覆樓主

除非影響健康,否則我不會鼓勵小朋友輕易放棄。

我認識一個學生,在港成績中上,讀完CC之後UC Berkeley 收他讀Year 3, HKU 亦有offer ,當然有出路。

樓主有否考慮過你自己或搵人陪佢番美國,幫佢解決生活上的問題,等佢完成埋餘下課程正一齊返香港?

如果唔係因為成績或健康/情緒問題,依家放棄等於半途而廢,一旦變成習慣,以後就什麼也做不成。

其實在CC完成AA之後, 以我所見基本上一般都可以升上當地大學, 成績好就去Top D既大學, 否則洲立大學會入到. 亦可以用成績報番香港既大學. 所以如果差少少吾讀埋, 真係好可惜架.
‹ 上一主題|下一主題