用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 看完Roald Dahl collection後有什麼書建議
樓主: lui
go

看完Roald Dahl collection後有什麼書建議   [複製鏈接]

醒目開學勳章

lui 發表於 17-7-24 12:49
多謝介紹,剛去了書展買了David Williams Collection $462
Enid Bylton collection 10books $199
...
套david walliams collection加咗好多,我仔小1時買咗套(嗰套有6本)只需$2xx,不過我仔都成日翻睇,到而家佢出新書都會睇。

醒目開學勳章

felesue 發表於 17-7-24 14:53
佢之前睇完thea stilton, 主動話想開始睇kingdom of fantasy, 點知睇咗大半本, 佢話好驚, 唔想再睇.. 所以, ...
可以試試andrew clements, judy blume, louis sachar嗰啲講校園生活嘅書,無咁刺激。

醒目開學勳章

Olympian 發表於 17-8-14 12:54
Land of Stories 我自己睇左80幾頁,真係好悶好累贅,看不下去。

我仔看完Rold Dahl 才一口氣看完Magic Tr ...
我無睇過但我仔相當鍾意land of stories,最新嗰本用咗一餐飯時間就睇完,仲好希望唔係最後一集。我估作者初寫兒童書所以用多幾句去寫同一情景,小朋友唔介意,但大人睇難免覺得累贅。

醒目開學勳章

Olympian 發表於 17-8-18 21:59
佢最悶係睇到60頁都未入正題。過左60頁,主角入左Land of stories 就會好睇些,所以我堅持多20頁,最後都放 ...
可能你仔啱呢,有啲書我都覺得悶,但阿仔睇又ok喎。
narnia當年我仔唔肯睇(佢話封面老土喎),roald dahl同david walliams嘅反而話好睇。anthony horowitz我仔睇過alex rider,追著嚟睇(佢幾鍾意呢類現代冒險小說),diamond brothers佢睇過1本,反而興趣不大,可能遲啲搵本grooseham grange比佢試試。

醒目開學勳章

鋼琴媽媽 發表於 17-8-26 09:49
請問大家有冇睇Jacqueline Wilson嘅書?邊D唔係情情㙮㙮呢?
阿仔細個睇過幾本jacqueline wilson嘅書,再借已經唔願睇,應該唔多係佢杯茶。印象中jacqueline wilson嘅書都唔係講情情塔塔,可以放心。

醒目開學勳章

Olympian 發表於 17-8-28 10:24
我仔睇完RD 及 DW 就沒多進展了。試過好多書,有深有淺,他都沒太大興趣。暑假一味看舊書。最愛Mad Scienti ...
我都不斷幫個仔搵唔同類型嘅書,有搞笑有正經,有成功有唔成功,見你仔睇開anthony horowitz嘅書,有無睇過alex rider?

醒目開學勳章

S-Kwok 發表於 17-8-27 20:39
套Warriors 比HP擊倒,本來阿仔睇緊Warriors, 睇到第五輯第三本,上星期阿仔睇開始晒HP movie ,日日追睇, ...
如果熱切可以睇得好快,我仔嗰陣都係用咗大概2個星期就刨晒7集

醒目開學勳章

鋼琴媽媽 發表於 17-8-27 19:05
請問David Walliams 定 Roald Dahl 厚嗰D書難D呢?
roald dahl啲書深淺度可以爭好遠,david walliams嗰啲大致上差不多,同the bfg or the witches差不多,我覺得較淺

醒目開學勳章

Olympian 發表於 17-8-28 13:22
回覆 bobbob 的帖子

他只看了Groosham Grange, 其他都不願看了!Alex Rider 太厚了!而且他還未到這程度。 ...
我見2套書嘅lexile level差唔多,alex rider好似高少少、厚少少,印象中你仔仔睇得晒成套roald dahl, 所以對佢嚟講應該不成問題。仔仔有無話鍾意邊類型嘅書?

醒目開學勳章

lui 發表於 17-9-12 23:03
阿女睇完第一本David William Mr stink,佢話不太有趣。唔知系咪唔明?佢話Charlie and chocolate factory  ...
印象中阿仔呢本無睇晒,佢話唔好睇,下次試下gangsta granny、awful auntie 或 grandpa's great escape先。how to train a dragon 我仔睇過1、2本,興趣不大。

醒目開學勳章

Olympian 發表於 17-8-30 14:03

係呀,成套睇晒...除了Danny 果本。一年級暑假一口氣睇完,唔知做咩突然勁左。
原來pokemon有書,以為得漫畫,阿仔啱睇嗎?

醒目開學勳章

Olympian 發表於 17-9-13 08:52

都係唔睇,但唔准我二手放售。我諗呢排真係唔想睇書。由他吧! ...
咁去圖書館借實際啲,一係用kindle,我仔都係睇啲唔睇啲,好彩用kindle dl,起碼唔使嘥位擺書。

Olympian    發表於 17-9-13 11:25

醒目開學勳章

Olympian 發表於 18-2-14 16:04
睇左Alex Rider的Crocodile Tears  真係好好睇,由頭追到尾。又要追全套。我覺得較適合中學生,因較多暴力 ...
睇嚟你仲勤力過你仔,我就無乜點睇過阿仔睇嘅書,興趣唔同

如果你仔鍾意睇alex rider呢類spy kids book,可以試睇cherub,我仔話仲好睇,不過可能適合再大少少嘅小朋友。

醒目開學勳章

lui 發表於 18-2-22 07:08
阿女由Christimas後開始睇番David walliams.完成左Bad dad, grandpa great escape, demon dentist , ratbu ...
我仔當年都話wonder本書好睇反而對齣戲無咩興趣
如果想睇啲溫馨啲嘅書,可以試睇Kate DiCamillo嘅書,我仔睇過The Miraculous Journey of Edward Tulane,奇幻得嚟好睇

醒目開學勳章

Olympian 發表於 18-3-21 20:14

Alex Rider 我已經全套追完了。作者說因反應好,又再繼續 ...
其實比起其他YA書唔算好成人啦,可能睇開美劇,呢類題材阿仔接受到,佢先前睇過套書個主角14、5歲就搞大個肚(不過應該無sex scene),有啲粗口滿場飛,我事後先知
原來作者續寫,我都覺得奇怪明明第10集已經係外傳,忽然又出第11集,我仔都話應該完咗,不過佢當然係照睇。

HP到後來故事比較黑暗,亦多人死或受tortured,所以有啲細路會唔睇住,等大個啲先睇。

醒目開學勳章

csk 發表於 18-3-22 12:04
回覆 Olympian 的帖子

阿囝睇Alex Rider是初中了,我覺得幾緊湊和好睇,好似少年版James Bond,之後佢睇書 ...
講真唔多推介a song of ice and fire 俾學生,太多色情同暴力(including incest and paedophile), 對學生(even 中學生)太重口味
andrew clements 啲書我都覺得適合小學生,主要講返學生校園生活,無咁沉重,推介過比阿仔同學,可能封面唔多吸引,無乜人吼。

‹ 上一主題|下一主題