用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有關大腦修剪期的疑問
樓主: santakit
go

有關大腦修剪期的疑問 [複製鏈接]

貝珠 發表於 17-7-25 23:25
六歳之前,盡量因應小朋友的腦部發展,配合敏感期去develope 小朋友。每個人也只有廿四小時,如果運用這廿 ...

請教,可以分享多些不同年齡的敏感期嗎?

tsoipopo 發表於 17-7-26 00:07
請教,可以分享多些不同年齡的敏感期嗎?

http://playfulchaos.com/2017/07/montessori-sensitive-period-chart.html

santakit 發表於 17-7-18 11:37
真的嗎?嚇一嚇
我見心理學書5-6歲前學language最好,6歲后就學吾到接近native既水準,我以為是7歲修剪, ...

語言能力(聽講理解)有說在母體已經建立,比較多說話的母親,胎兒在肚子內係聽到的。而小孩的語言能力,建立於有幾多input , 周邊多人由細到大和他說話, input 多output 自然多。而腦部的發展,係support 到小朋友同時master 幾種語言,小孩的辨音能力也比大人高,所以,在以母語為主的環境之下,從小找native speaker 學外語係事半功倍。遲學,要花更多努力。研究也指,過了青春期才學一種新的外語,冇法達至native 程度。

C.Humphrey 發表於 17-7-25 19:18
神經元修剪期大約在三歳開始,所以幼兒教育有一定重要性,但教育不淨指語言知識,重要是對身邊事物認知,識 ...

同學術和剪修期冇直接關係,最經典研究之一是stanford marshmallow experiment

小曳人 發表於 17-7-18 11:50
人嘅腦袋,好多時係同6歲前所接觸嘅嘢有關,過咗6歲,好似口語夠唔夠地道一樣,總係爭d

所以腦袋要運動

呢個TERM 泥姐。

大概係,大大下將你認知以外既聲音當NOISE, 壓抑或降低,呢個好合理,唔係想聽既野都聽唔真。所以學外語從小接觸效率高好多。

但什麼捉棋既邏輯?

棋人係人類發明既遊戲,點可能腦袋天生有屬於佢嘅邏輯?

當然從小慣咗唔用腦,咩邏輯都死。

santakit 發表於 17-7-18 11:37
真的嗎?嚇一嚇
我見心理學書5-6歲前學language最好,6歲后就學吾到接近native既水準,我以為是7歲修剪, ...

不用太認真。我讀書是話腦神經是不能再生。但現在就算老人家的腦神經也是可以有彈性(neuroplasticity). 所以肯練習及正確方法去做一定可以做到。人腦是世界上最複雜的東西。

https://m.youtube.com/watch?v=4fQeiGOzg2c
‹ 上一主題|下一主題