用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【短片】【名校Secret】2招推高入U率 前教師大爆陰招 ...
go

【短片】【名校Secret】2招推高入U率 前教師大爆陰招 [複製鏈接]

呢啲全部都係學生嘅心意,連Sir見到都會會心微笑。

「就算唔係直資學校,原來入面都可以好黑暗;比起投資銀行嘅黑暗,我更加難接受。」

連Sir從小就讀名校,一直好努力讀書,為將來鋪路。結果佢會考拎到8A成績,入讀科大嘅Global Business,畢業後就順理成章入投資銀行工作。「我喺2008年入iBANK,嗰時我覺得自己好叻,畢業嗰陣20歲都唔夠,就可以喺中環office。

連Sir主力係教經濟科同埋會計。

連Sir話佢私底下同學生好close,不時都會一齊食飯gathering。

雖然自己開補習社比以前做學校老師辛苦,但佢覺得依家可以幫到更多學生,辛苦得嚟好值得。

因為想為社會作出貢獻,所以連Sir就轉行做老師,希望教育下一代。可惜,當佢轉做老師後,卻發覺校園比起投資銀行更多爾虞我詐,更加黑暗。「去到中學,你發覺原來呢個世界上,有樣嘢叫做天下烏鴉一樣黑」,學校原來可以為咗名聲,為咗盤數而將學生嘅利益拋開。連Sir舉例:「為咗拉高個入U率,有啲老師會叫學生揀科穩陣啲。但係咪穩陣到佢明明個分夠入UST(科大),你夾硬逼佢擺OU(公開大學)喺Band A?25分入OU冇問題,只要係自願,而唔係你去誤導佢。」

性格正直嘅連Sir,因為過唔到自己良心,選擇辭職開補習社,佢仲會唔收錢幫有需要嘅學生。佢話:「都辛苦o架,真係好多嘢去改變,不過都有reward嘅。你幫佢哋揀choice,見到一堆迷途羔羊過嚟,但我幫佢哋分析完後,見到佢哋突然之間知道點做嗰吓滿足感好大。」

2    0    0    0

邊度可找到這個連SIR?

其實升中派位一樣, d小學(特別係二線小學)為左推高獲派首3志願既%, 明明B1生,都叫你第2or第3志願放b2學校
所以睇獲派首3志願既%係無乜意思既

曲曲    發表於 17-7-17 22:33

其實已經去到中六, D學生仲會唔會任你擺佈?

回覆 elbar 的帖子

HKUST 不是較OU 好嗎? 不太明白.  另外, 放榜後應該可以改科, 不是小學選中學.不能改.

回覆樓主:

25分夠報三大水泡科啦。點會叫學生報OU整衰學校份成績表?

況且,OU交幾多學費?

繕稿?25分揀OU+分牽強。入BU唔难……

sinsinlo 發表於 17-7-17 17:03
其實升中派位一樣, d小學(特別係二線小學)為左推高獲派首3志願既%, 明明B1生,都叫你第2or第3志願放b2學校:n ...

認同

Yanamami 發表於 17-7-17 18:23
繕稿?25分揀OU+分牽強。入BU唔难……

認同

有d宣傳成份喎
‹ 上一主題|下一主題