用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英文數練習
go

英文數練習 [複製鏈接]

我發現英文數比中文數容易,想趁7月中書展買少少程度較深的英文數練習,請大家推介一下。
   4    0    0    0

Selin Method

英數好多是較淺,  用星加坡或外國的又不合香港的課程, 我用雙語的數學補充, 俾英文的個邊阿仔做, 英文有D不同, 但會比純英數深D.  但好似P5-6多, 低年班唔多覺有.

HaYi 發表於 17-6-29 18:32
英數好多是較淺,  用星加坡或外國的又不合香港的課程, 我用雙語的數學補充, 俾英文的個邊阿仔做, 英文有D不 ...

就是啊!以前阿女小一丶二,數學只有八十幾分(有同學不及格),現在讀英小,竟有九十幾分。

higher grade, 數學如果唔係bonus 之類明考人的題, 一般細心的小朋友會可取高分.  中文數學有些幾刁鑽, 由其是中文字, 有些小朋友不理解題意數亦差,  英數少呢D考人野, 一般都是正常的. 小心做易高分.   

係書局睇過幾本新加坡英文數練習,係普通加减,例如三個人共有幾十粒糖,呢個比d果個,果個比d另一個,最后3個人擁有的數量一樣,問你原先有幾多粒。小三程度,唔算特别淺。

哩Dlocal p5 設fomular,
So 星書同local 課程吾同
‹ 上一主題|下一主題