用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 校內成績不排名次,是好是壞?
go

校內成績不排名次,是好是壞?   [複製鏈接]

4    0    0    1

19841984 發表於 17-6-17 23:27
有小學逐科詳細排名次;也有小學完全不排名次,只有學業獎(即第一二三名),其他全部不公布。

請問大家buy ...

排名次,考得好不好都得個知字,例如平均分80分,以為自己好低分,原來名次考30,代表全部人都低,如果不知名次反而會擔心。

有小學逐科詳細排名次;也有小學完全不排名次,只有學業獎(即第一二三名),其他全部不公布。

請問大家buy ...

各有各利弊吧。

既然楼主已經選定港同,就放鬆心情過暑假。

回覆樓主

你既然當初揀定了,何必三心兩意?

Felix223 發表於 17-6-18 00:08
你既然當初揀定了,何必三心兩意?

或者身邊親朋戚友質疑,做乜咁冒險?

呢個世界,總係多井底之蛙睇唔過眼。當年我女入真道,都曾經俾啲三姑六婆批評唔着校服接受唔到。

只要認為自己啱,理得人哋點睇?

hppa    發表於 17-6-18 00:50

回覆樓主:

放心啦,唔少學校都冇喺成績表寫上名次。學校一般都會喺家長日派成績表時,班主任會好詳盡單獨對家長說明子女喺班內甚至全級各科嘅水平,同埋屬於邊一個成績組別,家長唔會因為成績表上冇名次就對子女既學業情況朦查查。您想要知道嘅資訊一定會得到,不過衹係Not on the paper啫。

請問大家buy ...

有名次好。 知道小朋友位置,高中低心中有個數,唔駛下下靠估。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Soundervolt 發表於 17-6-18 00:44
放心啦,唔少學校都冇喺成績表寫上名次。學校一般都會喺家長日派成績表時,班主任會好詳盡單獨對家長說明子 ...
一日既家長日...見3X學生...可以真係夠時間詳盡暢談 ??....

回覆樓主:

睇你乜心態。。。
如要考插班?
為弟妹插官津?

個人認為,揀學校似揀男女朋友,冇話邊個最好,只有最適合,如果真係有懷疑,真係要諗清楚

有朋友一心一意入港同、救恩、真道、TSL 、cky etc.

亦有人棄以上offer ,取傳統名校,希望個小朋友做乖乖仔乖乖女

各有捧場客,睇下你想小朋友變乜

mcl203 發表於 17-6-18 01:07
一日既家長日...見3X學生...可以真係夠時間詳盡暢談 ??....

當然可以啦,好成績既冇乜野好講,幾分鍾就byebye,唔係所有人都雞啄唔斷。而且其他科目老師都會當日齊集俾家長問過明白。未必使班主任一個人解釋哂。阿仔同我認識而成績表上冇名次既學校都有類似嘅安排。而且放榜後可以隨時致電向班主任溝通,家長總會得到相關資訊嘅。

Soundervolt 發表於 17-6-18 01:25

當然可以啦,好成績既冇乜野好講,幾分鍾就byebye,唔 ...

只可以講間間唔同...每人10分中...係人人守規佢5粒幾中完成...但一定唔得
約左10點見...可能10點半仲等緊
一半人15-20分中都唔肯完...不同時間見係不可能安排其他科目一齊見
班主任係不可能解釋全部科既學生表現...只可以有需要各自找老師問詳情
成績好既通常係家長唔肯走既...務來力求完美...做龍中之龍 ~~~

ㄧ條龍就冇名次也冇所謂。
冇中學back up的就知道吓自己在那個range,升中選校時安全D。

mcl203 發表於 17-6-18 01:44
只可以講間間唔同...每人10分中...係人人守規佢5粒幾中完成...但一定唔得
約左10點見...可能10點半仲等緊
...

唔係啩?!我地好成績既都係講幾句就bye bye,可能妳鐘意精益求精,但我唔多見好成績同學既家長普遍有類似情况,起碼我唔會死磨老師怕冇野講,阿仔成績同行為都OK,通常都係班主任問返我哋有冇嘢要問 ,我哋多數閑話幾句,然後老師就會講“下次繼續努力”跟住就拜拜。學校各科主任會齊集安排喺禮堂等家長單獨續一解答問題,家長日通常三點前就可以完結。可能妳學校特別啩,而且我之前講過家長可再致電同班主任了解子女實際情况,總之一間負責任嘅學校總會有機會俾家長得到對子女有需要嘅資訊。(後面呢句我寫咗幾次, 你應該明我講乜嘅)

Soundervolt 發表於 17-6-18 02:01

唔係啩?!我地好成績既都係講幾句就bye bye,可能妳鐘意 ...

咪講左間間安排會唔同羅...你學校=/=我地學校...其他家長超時=/=我地超時
你地3點有聚會=/= 我地學校有聚會...你小朋友成績好=/=我小朋友成績差
你地學校講成績...我地學校講學校生活...你愛致電老師問近况...我地唔會打俾老師問近况
我重申...間間家長日安排未必一樣...

mcl203 發表於 17-6-18 02:27
咪講左間間安排會唔同羅...你學校=/=我地學校...其他家長超時=/=我地超時
你地3點有聚會 =/= 我地學校有聚 ...

重點唔係家長會點安排,而係: 家長可再致電同班主任了解子女實際情况,總之一間負責任嘅學校總會有機會俾家長得到對子女有需要嘅資訊.....講完又講……

Soundervolt 發表於 17-6-18 00:44
放心啦,唔少學校都冇喺成績表寫上名次。學校一般都會喺家長日派成績表時,班主任會好詳盡單獨對家長說明子 ...

你唔係講以下???...我分享係回應以下 :

放心啦,唔少學校都冇喺成績表寫上名次。學校一般都會喺家長日派成績表時,班主任會好詳盡單獨對家長說明子女喺班內甚至全級各科嘅水平,同埋屬於邊一個成績組別,家長唔會因為成績表上冇名次就對子女既學業情況朦查查。您想要知道嘅資訊一定會得到,不過衹係Not on the paper啫。

mcl203 發表於 17-6-18 02:39
你唔係講以下???...我分享係回應以下 :

***************************************************** ...

你鍾意為拗而拗我亦都冇辦法,我見嘅情況如果家長日overrun,老師通常都勸喻家長稍後再致電講個明白,好似你所講唔鍾意打電話畀老師係你個人嘅選擇。 我知你鍾意為拗而拗又鍾意遊花園不過我要瞓覺 good night!

回覆樓主

無名次,又麻煩啲嘅.......如果你想在小二時幫小朋友過塘去超大池。咁你諗清楚先喇!
天助自助者,  別再怨天尤人

mcl203 發表於 17-6-18 01:07

半日嘅家長日,見4x個學生。

都有時間話比我知全級乜percentile班中大約位置。

Soundervolt 發表於 17-6-18 02:01

唔係啩?!我地好成績既都係講幾句就bye bye,可能妳鐘意 ...

真道就好啲,因為家長唔只關心成績,更關心小朋友成長,班主任都願意傾。此外,學校會給每位老師一個專用手提電話,家長其實早在派成績表前已經可以經常找到老師傾談,了解自己小朋友在校情況。
‹ 上一主題|下一主題