用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Band 1 中二成績包尾,去外國讀書等於浪費? ...
樓主: BK999
go

Band 1 中二成績包尾,去外國讀書等於浪費? [複製鏈接]

If you can afford it, definitely worth a try! Or you can just try out the summer programme to see if he likes it or not!

My parents sent me to Canada during F.1 & F.2 summer. I love it so much and my English has improved dramatically (from 130/200 to 2/200)! Since then I love English so much. Then I finished my HKCEE and went study abroad. Now I speak native-like English

I am thankful that my parents made a decision and let me try different things in Canada. Now I ll just do the same for two of my girls. I plan to let them stay in HK until junior high, then I will send them to Canada for highschool & college.

1998Ruby1998 發表於 17-6-12 18:51
回覆 BK999 的帖子

剛剛 5 月考完試,宜家 Year 1。講真,如果唔係屋企支持唔到咁多年,我早就要求父母俾 ...

好明白你所講, 我個時亞女在香港讀書, 我地連晚飯的時間都盡量簡約, 因為完全唔夠時間用,
唔好話星期六, 日去玩番日, 連晚上落街食下大家樂都要快快食完就回家, 仲有好多溫習要做,
當時真係迫到大人 / 細路都辛苦, 感覺是無路可行。

仲有個個月補習都唔平, 科科都要補, 該科唔差的要補住, 以免退步; 該科唔掂的更加要補, 頂硬上。

亞女去左英國之後, 我地反為覺得洗費少左, 平時佢補習, mtr 搭黎搭去都唔平, 去左外國, 完全唔補習, 佢省左好多交通時間, 全力自己溫, 重過新生, 佢覺得簡單的生活: 宿舍--> 學校 --> 宿舍, 好適合佢, 成班學生一起住, 有飲有食, 夜晚煮個公仔面已好好味, 有時一條糖大家分下又好開心.... 。

送左亞女出國後, 唔駛比晒D 錢補習班/ 興趣班/ 交通.... 我仲有錢剩。
見我女讀書自發, 自己緊張溫書, 獨立性高, 個心又掛住父母.... 送亞女出國, 呢個可說是人生一大成功的決定。

1998Ruby1998    發表於 17-6-20 10:20
梁媽媽

梁媽媽 發表於 17-6-20 08:59
好明白你所講, 我個時亞女在香港讀書, 我地連晚飯的時間都盡量簡約, 因為完全唔夠時間用,
唔好話星期六,  ...

完全同意,全家都輕鬆左、開心左、時間變相多左。

Flying-Man 發表於 17-6-11 18:30

BK999,

但点能選加拿大?太多華人的地方,係好事嗎? 請分享!

BK999,

因我比較過加拿大 PUBLIC SCHOOL 學費比較平,VANCOUVER 天氣比較好,可以熱又可落雪 (今年落咗好多雪),課程同我仔女香港直資學校差多,容易適應。

多華人是真的,所以我安掛仔女住 HOMESTAY ,同外國人 (ENGLISH SPEAKING) 生活,學好 D 英文。學校識中國人 (講普通話)﹑韓國人(講英文/韓文)﹑英國人(講 NATIVE 英文)﹑法國人 (講英文/法文)﹑香港人等都好普遍。各樣語言同文化都接觸下又唔錯呀!

回覆 Flying-Man 的帖子

*差唔多

Flying-Man 發表於 17-6-26 23:11

BK999,

學費一年要多少錢,可否分享學校名作參考?

PMed

1998Ruby1998 發表於 17-6-12 18:24
BAFS、Econ、Eng Lit 呢個組合。7 科裡面有 3 科數理,3 年來嘅痛苦一篇文章都寫唔曬。勉強讀完中學,好彩 ...
你好,

請問未過英國之前, 你係香港有無考其它國際試?

我情況係咁的, 我個女今年9月升中五, 如果她升唔到本地的大學, 我想她去英國讀.

回覆 YanYan0116 的帖子

冇,我直接用 DSE+IELTS 報。
你預期香港升學有幾多成把握?

YanYan0116 發表於 17-6-27 14:49
你好,

有否想過明年去英國讀A level, 用A level 成績 會容易 入大學呀?
請指教

其實好多例子都係升高中先開始知道要讀書, 可以由包尾都入到大學, 所以中一二就睇死佢地讀唔到書係唔係太早呢?

123BB 發表於 17-6-28 14:35
其實好多例子都係升高中先開始知道要讀書, 可以由包尾都入到大學, 所以中一二就睇死佢地讀唔到書係唔係太早 ...

一個人在外地,書讀唔成都係金錢損失,我只怕他學壞。

1998Ruby1998 發表於 17-6-12 18:24
BAFS、Econ、Eng Lit 呢個組合。7 科裡面有 3 科數理,3 年來嘅痛苦一篇文章都寫唔曬。勉強讀完中學,好彩 ...

咁又唔可以咁講既,你冇當年既基礎,又點會有今日既應付自如,我覺得有時條路係咁行,冇話值唔值,可能係天註定,點講都有得著。

1998Ruby1998 發表於 17-6-27 23:33

你預期香港升學有幾多成把握?

因為未同學校傾過, 所以我唔肯定機會是多少,
我估係一半一半.
亞女水準好唔穩定.

要睇下佢將來想讀咩,定係冇所謂,入到是但一間大學是但一科。不過佢冇頭緒係正常,唔係個個都可以一早搵到方向,不過應該有一 d 職業/科目 佢一定唔會做/讀,刪除呢 d 選項,收窄範圍,應該會容易少少。
又或者考慮報下出面 d 補習社 mock exam,雖然係未必準,但係知道自己起碼能夠攞到幾多分。

1998Ruby1998 發表於 17-7-3 21:54

要睇下佢將來想讀咩,定係冇所謂,入到是但一間大學是但一科。不過佢冇頭緒係正常 ...

你講得啱呀.

之前亞女真係沒想過,
我提佢要想下, 佢話多數都係想讀音樂同英文.

謝譏你呀.

讀音樂好講求大學朵,而且應該唔止要學業方面有成就,女女睇過英美加澳港等大學網頁上寫嘅要求嗎?至於英文,會想讀 English Language 定 English Literature,大學讀 Eng Lit 通常要求學生中學修讀 Eng Lit 並有 A 級水平(5 或以上)。
又或者再考慮下,以自己目前修讀嘅科目,有 d 咩科係可以報讀,咩科唔得。

1998Ruby1998 發表於 17-7-4 15:22

讀音樂好講求大學朵,而且應該唔止要學業方面有成就,女女睇過英美加澳港等大學網 ...
我又想問下, 係英國讀營養學, 難唔難入.
‹ 上一主題|下一主題